Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gradonačelnica je naredila da otpustim 'zviždača'

Iako od izbijanja skandala gradski čelnici tvrde kako je sve po zakonu, i još k tome besplatno, kao da nitko ne mora platiti benzin za automobil i dnevnice za vatrogasce-vozače, doznajemo da namjeravaju prestati sa zloporabom javnih resursa
16. listopada 2013. u 10:00 0 komentara 54 prikaza
Slavko Lakuš, zapovjednik JVP-a
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Otvorena je istraga u vezi s nezakonitim korištenjem vatrogasaca kao vozača za koprivničke političare, ali zasad samo ona u gradskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi. Zapovjednik Slavko Lakuš jučer je kazao kako traži osobu koja je o skandaloznoj praksi obavijestila javnost dostavivši novinarima putne liste koje dokazuju da se lokalni moćnici vozikaju vatrogasnim vozilom.

Vatru gasi...

- Moram saznati tko mi 'prčka po papirima'. Nije to fer od njega. Gradonačelnica (Vesna Želježnjak, op.a.)je rekla da će dobiti otkaz ugovora o radu kad ga pronađemo - izjavio je ljutito Lakuš.

Također se požalio da samo provodi odluke svojih nadređenih.

- Grad je naš vlasnik i gradonačelnica mi je šefica, moram postupati po njezinoj naredbi. Hoće li se sada ukinuti prijevoz službenim vozilima, odlučit će u gradskoj upravi - kazao je on i dometnuo kako bi mu najdraže bilo kad bi se vatrogasci bavili samo vatrogastvom.

U međuvremenu se očekuje reakcija Državnoga odvjetništva, koje bi po službenoj dužnosti trebalo provesti istragu ne protiv "zviždača" koji je javnost obavijestio o protuzakonitoj praksi, nego protiv onih koji su naložili vatrogascima da ih vozikaju u vatrogasnom automobilu te protiv onih koji su na to pristali iako to Zakon o vatrogastvu vrlo jasno zabranjuje.

Odluka

Iako od izbijanja skandala gradski čelnici tvrde kako je sve po zakonu, i još k tome besplatno, kao da nitko ne mora platiti benzin za automobil i dnevnice za vatrogasce-vozače, doznajemo da namjeravaju prestati sa zloporabom javnih resursa, vjerojatno u strahu od sasvim konkretnih kaznenopravnih sankcija. To potvrđuje i jučerašnja izjava šefa Gradskog vijeća Zorana Gošeka, koji je i sam često koristio vatrogasni prijevoz, da će Upravno vijeće JVP-a (kojemu je na čelu)idući tjedan razmotriti odluku koja je služila kao formalno pokriće za pretvaranje javne vatrogasne službe u taksi servis za lokalne moćnike.

Riječ je o odluci koju Zakon o vatrogastvu ne dopušta pa je iovako ništavna.

>> Vatrogasci voze lokalne moćnike na sastanke u Zagreb

Roštilj
Za sve grill majstore
Želite sočne, mekane, ali i hrskave kobasice na roštilju? Evo nekoliko tajni za savršene bucke

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.