Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koprivnica

Vatrogasci voze lokalne moćnike na sastanke u Zagreb

'07.05.2013., Koprivnica - Vesna Zeljeznjak, aktualna gradonacelnica i SDP-ov kandidat za jos jedan mandata na toj funkciji. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
Foto: 'Marijan Susenj/PIXSELL'
1/3
15.10.2013.
u 10:00


Zakon o vatrogastvu zabranjuje takvu praksu jer se smanjuje intervencijska spremnost vatrogasaca

Koprivničkoj gradonačelnici i SDP-ovoj saborskoj zastupnici Vesni Želježnjak, šefu Gradskoga vijeća Zoranu Gošeku (SDP), dogradonačelniku Mišelu Jakšiću (SDP), saborskome zastupniku Darku Ledinskome (SDP) i gradonačelničinoj savjetnici Heleni Hećimović (SDP) djelatnici gradske Javne vatrogasne postrojbe služe kao – vozači.

Plaćaju građani

Kad koji od lokalnih dužnosnika mora u Zagreb nekim poslom, po njega će, u službujuće vrijeme ili izvan njega, doći vatrogasac u vozilu JVP-a te ga odvesti na odredište, pričekati koliko treba da obavi posao i potom ga vratiti u Koprivnicu.

Troškove takve specifične taksi službe plaćaju, naravno, građani, jer se JVP financira iz gradskog proračuna.

O tome, crno na bijelo, svjedoče dokumenti koje je jučer objavio lokalni tjednik Podravski list. Riječ je punim radnim listovima koje su ispunili vatrogasci-vozači, a iz njih se vidi koga su, kada i kamo vozili. Tako je, primjerice, vatrogasac "pokupio" V. Želježnjak i Gošeka 1. listopada u 7.40 sati, odvezao ih u Zagreb i vratio u Koprivnicu u 15 sati.

Ili, drugom prigodom, gradonačelnica je u vatrogasni automobil u Koprivnici sjela u 15.40 sati, a vratila se idući dan u 2.45 ujutro.

Osim što je takva praksa netransparentna, ona je i protuzakonita.

Članak 52. Zakona o vatrogastvu izrijekom kaže kako će se novčanom kaznom između 10.000 i 50.000 kuna kazniti vatrogasna postrojba "ako obavlja druge gospodarske i društvene djelatnosti kojima umanjuje intervencijsku spremnost vlastite vatrogasne postrojbe".

Iz izvora u JVP-u doznajemo kako se to radilo i dok je gradonačelnik Koprivnice bio Zvonimir Mršić, ali je to zabranio sadašnji glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković kad je bio na čelu JVP-a Koprivnica.

Tucaković jučer nije želio komentirati koprivnički slučaj.

Ostavke i istraga

Po logici stvari, za protuzakonit aranžman u ovome slučaju odgovorne su dvije strane – ona koja je takvu "uslugu" zatražila i ona koja ju je odobrila. Drugim riječima, posljedice bi s jedne strane trebala snositi prva dama Koprivnice V. Želježnjak, a s druge strane zapovjednik JVP-a Slavko Lakuš.

U zemljama razvijene demokracije te bi se posljedice svele na trenutačan odlazak s dužnosti svih uključenih u zloporabu javnih resursa.

S obzirom na jasno slovo Zakona o vatrogastvu, koprivničkim skandalom po logici stvari trebalo bi se, temeljem javnog pogovora, pozabaviti i Državno odvjetništvo. Nakon promptne istrage to bi tijelo svakako trebalo ustanoviti ima li u svemu i elemenata nekog kaznenog djela.

Slavko Lakuš, zapovjednik JVP-a, jučer nije odgovorio na naše upite u vezi s nezakonitim angažmanom ljudi kojima zapovijeda i koji su plaćeni da gase požare, a ne da vozikaju moćnike.

Odgovor:

– Besplatan prijevoz službenim vozilima JVP-a može se koristiti temeljem Odluke o vršenju prijevoza službenim vozilima JVP Grada Koprivnice koju je Upravno vijeće JVP-a donijelo 21. veljače 2011. godine. Što se tiče čl. 52., st. 3. Zakona o vatrogastvu, napominjem da je netočno da je riječ o kaznenom djelu. Nadalje, kako stoji u navedenoj Odluci, u slučaju kada zbog operativne spremnosti i mobilnosti JVP-a Grada Koprivnice prijevoz vrše sami korisnici usluge, istima će se izdati punomoć za korištenje službenog vozila JVP-a. Iz toga je vidljivo da se ne umanjuje intervencijska spremnost vatrogasne postrojbe. Napominjemo i da gradonačelnica koristi odlaske na sjednice Sabora kako bi istog dana održala i razne sastanke u Vladi i ministarstvima, a koji su od interesa Grada Koprivnice – piše u odgovoru gradonačelnice Vesne Želježnjak na naše upite o protuzakonitom aranžmanu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije