Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veći računi

Građanima više, a gospodarstvu niže, jer i ondje vodu piju - građani

\'Voda u Krizevcima u travnju 2011. poskupljuje prvi put nakon 9 godina, zadnji put u rujnu 2002. Cijena za prosjecno kucanstvo bit ce 10 posto veca. Foto arhiva Sergej Novosel\'
Sergej Novosel/VLM
11.04.2011.
u 09:06

Nakon 8,5 godina "vodostaja" cijena skače 10-ak % prema novom Zakonu o vodama. No, fiksni dio cijene za kućanstva i industriju bit će sad izjednačen

Prijavljeno nas je četvero, najviše smo trošili vikendom kad smo svi doma, pa nas je to mjesečno, s odvozom otpada i odvodnjom, zapadalo oko 150 kuna, ljeti i više - kaže jedan Križevčanin, koji živi u stanu od 60 kvadrata. On ulazi u prosjek građana kojima će uskoro, prvi put nakon rujna 2002., računi za vodu biti skuplji.

Prosječni porast 15 kuna

Zbog novog Zakona o vodama gradski distributer Komunalno poduzeće, koje vodu isporučuje i četirima općinama (ukupno 37.000 ljudi), diglo je cijenu vode za prosječno 10 posto.

- Nismo mijenjali cijene 8.5 godina, a svi ostali troškovi su porasli - cijena litre benzina tada je bila 4.2 a sad je 9.5 kn, inflacija je godišnje bila do 3 %... - objašnjava predsjednik uprave KP-a Goran Gregurek. Izrađene su kalkulacije i po Zakonu, kao drugdje u zemlji, određen fiksni dio cijene, kao paušal od 19 kuna za sve, i varijabilni, po kubiku 7.43 kn. Domaćinstvo od 4 člana za oko 20 kubika vode mjesečno imalo bi tako račun viši za 15-ak kuna, ovisno o tome imaju li u cijeni i usluge odvodnje i pročistača.

Cijena kubika sad je 9.24 kuna. No, onoliko koliko bi građani imali više, industriji bi bilo niže. Prema novom obračunu, s istim fiksnim iznosom, gospodarstvo, kojem je prostorni metar vode 12.36 kn, imat će manje račune.

- Bit ćemo vjerojatno jedini u državi koji ćemo prema direktivi EU izjednačiti cijene vode, jer nema smisla da neki knjigovodstveni servis plaća skuplje, a nema veze s industrijom - misli Gregurek, a gradonačelnik Križevaca Branko Hrg pojašnjava da je smanjenje cijene za industriju od 12 do 17 %.

Neka svi plate isto

Novost je i da u cijeni više neće biti 1 kuna za razvoj mreže, jer su za izgradnju novih sustava vodovoda izrađeni neki projekti koji dovode novac iz fondova EU. Komunalci i Grad kane cijenu izjednačiti na cijelom području, što, pak, znači, da će mještani Orehovca, Kalnika, Žabna i Gornje Rijeke imati i poskupljenje, sad im je kubik 5-7 kn. Time se želi postići solidarnost, da svi plaćaju isto, jer nije u redu, kažu Gregurek i Hrg, da građani plaćaju više.

Novi cjenik "bistrili" su gradski Savjet potrošača, te općine-suvlasnice KP-a, a mora i Gradsko vijeće. Križevčani, inače, piju, prema analizama, jednu od najčišćih voda u zemlji, a većina se crpi iz Vratna, s 430 metara dubine.

Komentara 3

PR
presvetli
10:26 11.04.2011.

Iako je svako poskupljenje udar na obiteljski proračun, u redu, ako treba onda treba. Samo neka gospoda iz komunalnog onda naplačuju i odvoz smeća kad ga odvažaju, recimo meni više ne treba svaki tjedan odvožnja obzirom da im recikliram smeće koje oni kasnije mogu prodati , a što i rade, već mi mogu umanjiti odvoz smeća duplo a smeće odvoziti svaka dva tjedna pa ću tako kompenzirati poskupljenje vode.

BD
Boki_dj
10:53 11.04.2011.

Napravili smo svojim novcem vodovodnu mrežu koju su si uzele komunalna poduzeća! Bog im daje kišu, vjerovatno za badava, nisam čuo da ju naplaćuje! Dok se nešto pokvari trebalo bi se to već moći kupiti skupljenom lovom! U čemu je onda potreba za poskupljenjem! Osim velikim brojem zaposlenih po političkom ključu! U Đakovu medicinska sestra izbacuje radnika sa posla, jer je ona kćerka jednog iz uprave! Ona mora biti zaposlena iako joj tata dobro zarađuje! Kriminalna hobotnica ima krakove svugdje i nema emocija prema malom čovjeku! Samo daj njima i nikad kraja!

YO
yocko
18:10 14.04.2011.

a tko to opet građanima soli pamet a tko drugi nego Hrg zašto ne prekontrolira zašto pojedine mafijoze u gradu netrebaju plačati ni vodu,niti plin,a ni struju zašto komunalci sami sebi prave ptpis vode da ne plačaju koliko su potrošili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije