Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVONSKI BROD

Gradi se park u čast 402 poginule djece u Domovinskom ratu: Iza svega stoji snažna simbolika

Slavonski Brod: Počeli radovi uređenja memorijalnog parka uz spomenik stradaloj djeci
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/4
14.10.2021.
u 14:05

Time će više od 400 stradale djece, od kojih je najmlađemu bilo samo šest mjeseci, napokon dobiti kompletno uređeno spomen obilježje, a njihovi roditelji mjesto gdje će moći zapaliti svijeću i pokloniti se ovim nevinim žrtvama.

U Slavonskom Brodu započeli su radovi na uređenju memorijalnog spomen parka svoj poginuloj djeci u Domovinskom ratu. Neslužbeni podaci kažu da je tijekom ratnih zbivanja u Hrvatskoj smrtno stradalo 402 djece.

U njihovu je čast 2016. godine u parku na Šetalištu braće Radić uz rijeku Savu u Slavonskom Brodu podignut spomenik "Prekinuto djetinjstvo", nastao prema idejnom rješenju Petra Dolića i Petre Tončić Lipovščak, čiju je izgradnju financiralo Ministarstvo hrvatskih branitelja.

13.10.2021., Slavonski Brod - Zapoceli radovi uredjenja memorijalnog parka uz spomenik stradaloj djeci u Domovinskom ratu.
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

Spomenik je zapravo slagalica s prazninama koje simbolično prikazuju nedovršenu dječju igru i prekinute dječje živote. U prvoj fazi projekta uređeno je uže područje sa spomen-obilježjem, a zatim se pristupilo uređenju integriranih dječjih igrališta i dovršenju oblikovanja parkovnih površina koje će povezivati memorijalni sadržaj sa svakodnevnim korisnicima - djecom, roditeljima, prolaznicima.

U posljednjoj, trećoj fazi očekuje se završetak radova na uređenju parka oko spomenika. Time će više od 400 stradale djece, od kojih je najmlađemu bilo samo šest mjeseci, napokon dobiti kompletno uređeno spomen obilježje, a njihovi roditelji mjesto gdje će moći zapaliti svijeću i pokloniti se ovim nevinim žrtvama.

13.10.2021., Slavonski Brod - Zapoceli radovi uredjenja memorijalnog parka uz spomenik stradaloj djeci u Domovinskom ratu.
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

Tu će stajati kao opomena da se nikada i nikome ne ponovi ovakva tragedija, ali i kao podsjetnik da za ubojstva nevine hrvatske djece još nitko nije odgovarao. Izbor mjesta pijeteta prema djeci žrtvama Domovinskog rata ima uporište u tužnoj činjenici da je samo u Slavonskom Brodu od neprijateljskih granata poginulo čak 28 djece, cijeli jedan razred. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije