Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Građanski odgoj treba biti sastavni dio obveznog obrazovanja kao školski predmet'

Dodaju kako se novi predmet ne smije mehanički priključivati drugim sadržajima radi pukog odašiljanja političko-promidžbene poruke, već da se mora smisleno i balansirano integrirati u slijed i okruženje drugih s njime povezanih obrazovnih sadržaja
09. srpnja 2014. u 14:59 7 komentara 404 prikaza
škola
Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

ORaH se oglasio priopćenjem u kojem su iznijeli stav stranke o građanskom odgoju. 

- Građanski odgoj treba biti sastavni dio obveznog obrazovanja kao školski predmet ugrađen u školske programe, a ne međupredmetna tema koja će biti „svačija obveza, a ničija odgovornost“-smatra ORaH. 

Dodaju kako se novi predmet ne smije mehanički priključivati drugim sadržajima radi pukog odašiljanja političko-promidžbene poruke, već da se mora smisleno i balansirano integrirati u slijed i okruženje drugih s njime povezanih obrazovnih sadržaja, uz uvažavanje spoznajnorazvojnih osobitosti učenica i učenika u danoj fazi njihova sazrijevanja te na način oslobođen unaprijed zadanih ideoloških predznaka.

>> Građanski odgoj neće biti poseban predmet

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • perfa57:

    ORAH = SDP

  • chemica:

    E ne treba biti. Još jedna besmislica, samo da bi se djecu još više opteretilo. Gradivo je obimnije nego ikad, uče se i stvari koje su prijašnje generacije eventualno prvi put susrele tek na fakultetu, a sad bi u osnovne ... prikaži još! škole nakalemili i nekakav "građanski odgoj"?! Vjeronauk nije dovoljna besmislica? Takve perverzije će djeci kruha dati? Ma hajde. Prvo rasteretite djecu budalaština, a tek onda smijete uvoditi nove. Eto, u najboljem slučaju, kada ste već svi skupa izgubljeni u vremenu i prostoru. I političke stranke i nazovi struka. To su prije svega djeca! Oni bi preko leđa najslabijih vodili neke svoje uzalud izgubljene "svjetonazorske bitke". Hoće li pop u školu uvaliti vjeronauk ili pak nekakve kvazigrađanske udrugice i strančice zdrvastveni i građanski odgoj. Stvar nekakvog bolesnog prestiža. Pošto je prošlo ono prvo, sada mora i sve ostalo? Da se "izjednači rezultat"? Jadna naša djeca u ovakvoj Hrvatskoj.

  • Deleted user:

    Iz škola treba izbaciti vjeronauk budući nije dao nikakve rezultate a treba uvesti građanski i zdravstveni odgoj.