Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odabran novi model

Građanski odgoj neće biti poseban predmet

Vedran Mornar
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
27.06.2014.
u 19:26

Trenutačno ne postoje ni pravne ni kurikularne pretpostavke da se građanski odgoj uvede kao zaseban predmet. Kurikularna reforma nije provedena, strategija obrazovanja nije prihvaćena, Zakon o odgoju i obrazovanju nije izmijenjen. Da se u takvim uvjetima građanski odgoj i obrazovanje uvede kao zaseban predmet, sve potencijalne sudske tužbe bile bi izgubljene

Od građanskog odgoja i obrazovanja kao posebnog predmeta od ove jeseni ipak neće biti ništa. Odabran je drugi model i u školskoj godini 2014./2015. provodit će se kao obvezan međupredmetni sadržaj, i to od prvog do osmog razreda osnovne škole te u svim razredima srednje škole.

Maratonski sastanak

Drugim riječima, učitelji i nastavnici u sklopu svojih predmeta morat će odvojiti nekoliko sati za građanski odgoj i obrazovanje.Odlučeno je tako na jučer održanom “maratonskom” sastanku u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, na koji je ministar Vedran Mornar pozvao sve sudionike Povjerenstva za izradu i provedbu građanskog odgoja i obrazovanja. Na istom je sastanku odlučeno i da će se kao poseban predmet građanski odgoj i obrazovanje najvjerojatnije uvesti školske godine 2015./2016., i to u osme razrede osnovne škole te prve i druge razrede srednje škole. A do tada će se ispuniti niz preduvjeta koji će uvođenje novog predmeta učiniti mogućim.

Ne odustajemo od građanskog odgoja. Upravo suprotno, a to smo ovim i pokazali. Jednostavno smo u ovom trenutku morali zbog administrativno-zakonskih razloga naći novi model kako to napraviti – kaže ministar Vedran Mornar. Naime, trenutačno ne postoje ni pravne ni kurikularne pretpostavke da se građanski odgoj uvede kao zaseban predmet. Kurikularna reforma nije provedena, strategija obrazovanja nije prihvaćena, Zakon o odgoju i obrazovanju nije izmijenjen. Da se u takvim uvjetima građanski odgoj i obrazovanje uvede kao zaseban predmet, sve potencijalne sudske tužbe bile bi izgubljene.

– A imamo informacije da su tužbe u slučaju uvođenja građanskog odgoja kao posebnog predmeta već pripremljene. To je strašno, ali činjenica je da neki ljudi koriste slabosti sustava – kaže Vedrana Spajić-Vrkaš, jedna od autorica Plana i programa građanskog odgoja i obrazovanja. Ministar Mornar odlučio je sve te slabosti do školske godine 2015./2016. godine ukloniti.Uvjeren je da će stići to sve i napraviti te kako je godinu dana dovoljno za sve te promjene. Na sastanku je također odlučeno da sve škole koje su dosad provodile građanski odgoj i obrazovanje eksperimentalno, a riječ je o 12 škola, isto mogu nastaviti i dalje ako to žele. A broj takvih škola nastojat će se i proširiti. Zainteresiranih je za to, tvrdi Spajić-Vrkaš, jako mnogo.

Istraživački projekti

– Ono što me posebno veseli, sada kada će građanski odgoj i obrazovanje biti obvezna međupredmetna nastava, jest što će se škole morati otvoriti prema lokalnoj zajednici te će učenici morati provoditi istraživačke projekte u zajednici za njezinu dobrobit. Isto tako, nastavnici će morati početi zajednički pripremati nastavu – kaže Spajić-Vrkaš.     .

>> Mornar: Nema govora o odustajanju od građanskog odgoja

Komentara 23

19
1995josip
20:17 27.06.2014.

Zašto forsirate nešto što nije narod prihvatio , a sa vašom smjenom na vlasti taj cirkus bude ukinut ! Sve neki ateisti i komunisti prkose Katoličkom narodu ,

Avatar Feniks
Feniks
20:38 27.06.2014.

Zašto uvoditi Jovanovićev i SDP-ov predmet kad će svejedno biti ukinut kad kukurikavci izgube vlast?

IS
Iskra1
20:38 27.06.2014.

Nece to samo tako ici! Djeca i narod nisu vasi pokusni kunici. I to da vi iz vasih usta govorite o 'pre-odgoju" ?!; svasta si umisljate! Da ste rekli da ste dogovorili s akademijom kako ce se postici visi stupanjpanj edukacije, kako se to po vasem postize, kako cete pomoci djeci koji su u ozbiljnom zaostatku, dakle to bi bilo neko priopcenje. Brojim dane da nam se izgubite iz vidokruga cim prije; ne zasluzujete povlaciti se po drzavnim uredima, a jos manje placu za posao za koji niste kvalificirani ni na kojoj razini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije