Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Građanski odgoj i na vjeronauku

Idućih mjesec dana zainteresirani mogu slati primjedbe na novi koncept
19. srpnja 2014. u 17:00 11 komentara 1055 prikaza
Vedran Mornar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. Vedran Mornar, kao što je i nagovijestio, odustao je od građanskog odgoja kao obveznog, zasebnog predmeta u sljedećoj školskoj godini. Umjesto toga, sadržaj građanskog odgoja bit će integriran u sve predmete u osnovnoj i srednjoj školi.

Kloniranje, ljudska prava...

– Riječ je o posve drukčijem konceptu od onoga koji je bio namijenjen samo učenicima šestih razreda osnovne škole. Uvođenjem sadržaja građanskog odgoja međupredmetno riješili smo i problem edukacije nastavnika. Učitelji će u okviru svog matičnog predmeta učenicima prezentirati nove pojmove – objašnjava promjene Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, čiji su savjetnici, pojačani s četiri vanjska člana, nastavnika u školama gdje se ove školske godine građanski odgoj provodio eksperimentalno, izradili novi sadržaj.

– Sadržaj građanskog odgoja naslanja se na nastavne teme koje su postojale u svim predmetima u osnovnoj i srednjoj školi. Konkretno, kad učenici iz povijesti budu učili o Domovinskom ratu u okviru toga govorit će im se o stradanju Vukovara, Dubrovnika, ali i o ratnim zločinima, etničkom čišćenju, raseljavanju stanovništva. Ili, primjerice, kada budu obrađivali temu “Hrvatska i svijet na pragu trećeg tisućljeća”, raspravljat će o ljudskim pravima, genetici, kloniranju i ostalim problemima modernog svijeta – gladi, ratovima, kriminalu – tumači Filipović.

Ono što će mnogima biti zanimljivo jest da će se elementi građanskog odgoja provoditi i na satovima vjeronauka.

Za izborni predmet natječaj

– Učenici će se upoznati sa značenjem riječi agnostik, ateist, a podučit će ih se i tome da ljudi imaju pravo na takav izbor i treba biti tolerantan prema osobama koje nisu vjernici – ističe Filipović. U sljedećoj školskoj godini samo će dio osmaša, i to iz škola koje se za to prijave na javnom natječaju, građanski odgoj imati eksperimentalno kao izborni predmet, i to u trajanju od 35 sati. Javni natječaj bit će objavljen uskoro. Javna rasprava o novom prijedlogu sadržaja građanskog odgoja otvorena je jučer i potrajat će mjesec dana.

– Očekujemo da se u javnu raspravu uključe ponajprije učitelji i nastavnici i upozore na eventualne propuste jer želimo što bolji sadržaj. No, spremni smo i na kritike, kojima na žalost cilj neće biti poboljšanje kvalitete programa – zaključuje Filipović.

>> Građanski odgoj neće biti poseban predmet

KRANJČAROV BRAT EKSKLUZIVNO
Otkrivamo gdje je Cico proveo zadnja tri mjeseca života, brat Damir opisao posljednje dane
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
 • olrajt:

  ..okaidy!...izrekli ste tešku optužbu i laž za naše vrijedne učitelje ....naši učitelji mogu i rade čuda s malo sredstava i mogu izvršiti sve zadatke koji se postave pred njih ,a za njih i njihovu edukaciju revno brine agencija za odgoj ... prikaži još! i obrazovanje s gospodinom Filipovičem na čelu i vrijednim savjetnicima za sve predmete ....ove vaše riječi su teška optužba za naše vrijedne učitelje koji su usput potplačeni -pgotovo od ove vlade!

 • Avatar Perkovic Paraga
  Perkovic Paraga:

  Ovo treba odugovlaciti dok ne preuzme nova vlada .

 • Avatar imotska115
  imotska115:

  Ako ste primjetili svi ministry riktaju kaevate kad su u problemima.