Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Građanima preporučili da zanemare stavove Vidović Krišto, a njoj da posjeti odjel sa zaraženim pacijentima

Stručno i znanstveno je dokazana dobrobit nošenja maski, osobito medicinskih, u prevenciji širenja bolesti COVID 19, poručuju iz HUBOL-a
31. srpnja 2020. u 18:22 53 komentara 19334 prikaza
Na prvoj sjednici Sabora zastupnici se pridržavaju mjera
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatska udruga bolničkih liječnika osvrnula se na svom Facebook profilu na stavove saborske zastupnice Karoline Vidović Krišto o nošenju maski. Njezine su izjave ocijenili kao netočne i znanstveno neutemeljene. 

Zagreb: Karolina Vidović Krišto o nošenju maski u Saboru Zastupnica Domovinskog pokreta Vidović Krišto otkrila kad planira staviti masku u Saboru

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti: 

- Od prvog dana rada novog Sabora, gotovo svakodnevno mediji nas izvještavaju o saborskoj zastupnici koja uporno postavlja pitanje “zbog čega nosimo maske” i istovremeno odbija staviti masku tijekom svog boravka u zatvorenom prostoru. Kulminacija “sage o masci” jest tragična izjava navedene saborske zastupnice objavljena u Večernjem listu 30. srpnja 2020. kojom naglašava stav “njemačkih liječnika” koji “sve učestalije izdaju liječničke potvrde zbog toga što je nošenje maske štetno, umanjuje se unos kisika i udišemo zrak koji smo ispustili iz sebe”.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika oštro osuđuje ovakve paušalne, stručno neutemeljene i znanstveno u cijelosti pogrešne stavove tobožnjih “njemačkih liječnika” koje citira saborska zastupnica. Ovakvim javnim govorom i dezinformiranjem javnosti saborska zastupnica nanosi nemjerljivu štetu hrvatskom stanovništvu, hrvatskim liječnicima i hrvatskim pacijentima.

Zagreb: Andrej Plenković podnio Saboru izvješče o rezultatima hrvatskog presjedanja Vijećem EU odluka Stožera Mogu li se i kako kazniti oni koji u zatvorenom ne nose maske? Pravni stručnjaci dali odgovor

Naime, stručno i znanstveno je dokazana dobrobit nošenja maski, osobito medicinskih, u prevenciji širenja bolesti COVID 19. Medicinske maske mogu zaštititi one koji ih nose od infekcije SARS-Co2 virusom, te mogu spriječiti širenje virusa od onih koji imaju simptome COVID 19 bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija u svojim preporukama ističe kako se maske trebaju koristiti kao dio sveobuhvatne strategije mjera za suzbijanje prijenosa COVID 19 bolesti i spašavanje života; sama uporaba medicinske maske ipak nije dovoljna za osiguranje cjelovite razine zaštite od COVID-19 nego treba održavati minimalnu fizičku udaljenost od najmanje 1 metar od drugih, često prati ruke i izbjegavati dodirivanje lica i maske.

Tvrdnje da je “nošenje maske štetno” te da se nošenjem maske “umanjuje unos kisika” potpuno su NETOČNE, znanstveno su neutemeljene i sramotno je da ih kao takve iznosi saborska zastupnica. Ovim putem apeliramo na hrvatsku javnost da te i takve stavove pojedinaca zanemare jer ih ne podržava zdravstvena struka niti znanstvena zajednica, a iznimno su opasni za zdravlje nacije. U međuvremenu, savjetujemo saborskoj zastupnici da što prije posjeti jedan bolnički odjel u kojem se liječe pacijenti oboljeli od COVID 19 bolesti, preporučujemo joj Jedinicu intenzivnog liječenja. Vjerujemo da bi nakon toga prestala postavljati suvišna pitanja o nošenju maski te da više ne bi citirala “njemačke liječnike” - poručuju iz HUBOL-a. 

Blagajnička ladica
Prijedlog na stolu
U Hrvatskoj se uvodi novi porez. Stupa na snagu početkom iduće godine
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
  • glog:

    Govno bosansko vratit u BiH a ne u Sabor, i stvar je riješena....

  • Prekosutra:

    COVID 19 je jos uvijek nepoznanica, puno toga se zna a puno toga jos uvijek nije utvrdjeno. Mnoge preporuke koje do jucer nisu imale smisla danas su na snazi. Razum i disciplina, briga za svoje zdravlje ali naravno i briga ... prikaži još! za zdravlje svih oko sebe je osnova. Ljudska prava nisu samo prava vec i duznost, odgovornost, razum... Gospodja KVK se ulovila za pogresnu kvaku!

  • Vrac666:

    Pernar sa cicama