Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Građanima dostavljaju potrepštine na prag, za poduzetnike imaju fond od 2 milijuna kuna

Velika Gorica svojim starijim sugrađanima organizirano dostavljana hranu, lijekove i putem timova crvenog križa i dobrovoljnih vatrogasnih društava dostavlja na kućnu adresu potrebitih, a Grad priprema i mjere za poduzetnike. Za sada je osnovan fond od 2 milijuna kuna, a roditelji su oslobođeni plaćanja dječjeg vrtića.
01. travnja 2020. u 13:34 0 komentara 468 prikaza
Velika Gorica donosi mjere pomoći poduzetnicima u vidu oslobađanja plaćanja i dodatnih poticajnih mjera, a građanima pomažu u dostavi nužnih namirnica
Foto: Krizni stožer Velika Gorica
Pogledajte galeriju 1/4

Prema podacima Epidemiološke službe s današnjim danom na području Velike Gorice evidentirano je 19 oboljelih od koronavirusa. To su dvije osobe više nego jučer.

Nacionalni stožer civilne zaštite postavlja krevete za oboljele od koronavirusa u Areni pozivni centar Velika Gorica osnovala Službu za nužnu pomoć

Riječ je o osobama srednje životne dobi od kojih se oboje nalaze na kućnom liječenju. Grad Velika Gorica bilježi i jednu osoba starije životne dobi je preminula prije nekoliko dana, a u samoizolaciji je 200 osoba.

Stožer civilne zaštite Grada Velike Gorice od početka prati i provodi odluke Nacionalnog stožera, primjenjujući na svom području mjere koje su potrebne za usporavanja i suzbijanje širenja zaraze.

Kada su zatvoreni svi vrtići i škole, u Velikoj su Gorici zatvorene i sve ustanove, gradski bazen, sportska dvorana, gradski stadion, Pučko otvoreno učilište, Muzej Turopolja, Gradska knjižnica, Centar za djecu mlade i obitelj.

Koronavirus ilustracija COVID-19 U HRVATSKOJ Koronavirus potvrđen u svim županijama, u Sl. Brodu zaražene još četiri žene

Sustav civilne zaštite na području grada organiziran je i provodi kontrole izvršavanja svih mjera, a Grad Velika Gorica osnovao je i Službu za nužnu pomoć. Služba je ustrojena u prostorima gradske uprave i funkcionira tako da potrebiti građani zovu telefonom ( 01/6269-900, 01/6269-908), a potom se njihove potrebe prosljeđuju na obradu.

Na području naselja Velika Gorica dostavu hrane i lijekova te ostalih potreba rješavaju timovi Crvenog križa, a u ruralnom dijelu u svim naseljima taj posao obavljaju pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava. Osobama koje su u samoizolaciji, bez obzira gdje žive, pomoć dostavljaju isključivo pripadnici Crvenog križa.

Pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava i timovi civilne zaštite svakodnevno obilaze cijelo područje Velike Gorice i upozoravaju građane na poštivanje donesenih mjera, posebice distanciranja socijalnog kontakta.

Policija ZATEKLA IH POLICIJA Skandal u Karlovcu: Zaključali vrata pa organizirali privatni 'korona party' u kafiću

Načelnik Stožera civilne zaštite Ervin Kolarec kazao je kako civilna zaštita od prvog dana funkcionira u svim potrebnim segmentima.

"Izdavanje propusnica organizirano je i putem elektroničke pošte, a za one koji to nisu u mogućnosti otvoreni su šalteri u gradskoj upravi gdje se propusnica može osobno podignuti uz strogo poštivanje higijenskih mjera. Pohvaljujem i zahvaljujem pripadnicima Crvenog križa i dobrovoljnih vatrogasnih društava na požrtvovnosti koju pokazuju cijelo ovo vrijeme. Nastavit ćemo pratiti odluke Nacionalnog stožera i primjenjivati ih na našem gradu, a sve u cilju sprječavanja širenja zaraze", naglasio je načelnik Stožera civilne zaštite Ervin Kolarec.

Rad Gradske uprave odvija se bez problema budući da su poslovni procesi već otprije digitalizirani, tako da djelatnici nesmetano putem interneta rade od kuće. Onim djelatnicima koji su imali potrebu osiguran je prijenos informatičke opreme iz ureda u njihove domove. Upravo stoga i izdavanje propusnica putem e-maila ide bez zastoja i građani ih dobivaju vrlo brzo.

Konferencija Nacionalnog stozera civilne zastite 260320 Maja Grba Bujević: 'Hitna pomoć je bila kod 1200 osoba za koje se sumnja da imaju koronavirus ili su pozitivni'

Osigurani su i stalni komunikacijski kanali, kako za djelatnike Gradske uprave, gradskih ustanova i komunalnih društava, tako i za građane. Tako svi Velikogoričani mogu primati relevantne informacije o postojećoj situaciji na svoje mobitele putem aplikacija Viber i Telegram. Pokrenut je i televizijski kanal koji se emitira putem Facebooka i YouTube-a. (Gorica TV)

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić kazao je kako je osiguran sve što je u njihovoj moći za zdravstvenu zaštitu i informiranje građana.

"Sada radimo na mjerama za naše poduzetnike koji su morali zatvoriti poslovanje. Prva mjera – odgoda plaćanja komunalne naknade za sve građane već je donesena na sjednici Gradskog vijeća, a donesena je i odluka o roditeljskim uplatama za dječje vrtiće. Dakle za ožujak roditelji plaćaju pola cijene, a za sve daljnje mjesece dok traju mjere oslobođeni su plaćanja u potpunosti. Oslobodit ćemo plaćanja zakupa javnih površina i najma prostora one subjekte koji se nalaze u prostorima koji su u vlasništvu Grada. Osnovali smo fond, za sada s 2 milijuna kuna za naše poduzetnike, a cijeli set novih mjera kojima ćemo, nadamo se, olakšati našim sugrađanima život, donijet će se na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća koja će biti održana za nekoliko dana", istaknuo je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić uz poruku svima da poštuju mjere i ponašaju se odgovorno jer će samo tako zajedno pobijediti u ovoj situaciji.

Koronavirus OBJAVLJENA IMENA POJEDINACA Koronavirus u susjedstvu: Zaraženo čak 19 članova reprezentacije

U međuvremenu, preko aplikacije Telegram, grad Velika Gorica je dao je obavijest kako su iz Stožera najavili da će se za koji dan testiranje na koronavirus moći raditi na principu drive-in. Osobe koje imaju dobro poznate simptome moći će se dovesti automobilom pa se na licu mjesta testirati. Na testiranje će ići osobe koje na testiranje uputi liječnik opće medicine.

VIDEO: Đikić: Hrvatska ulazi u kritičnu fazu borbe protiv koronavirusa 

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.