Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PARANOJA

Građani pohrlili u trgovine zbog zabrane snažnih usisavača

Dyson
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
04.09.2014.
u 19:13

Usisavači iz postojećih zaliha još se uvijek smiju prodavati

U Europskoj je uniji 1. rujna stupila na snagu zabrana uvoza i proizvodnje usisavača snažnijih od 1600 W, a mnogi su potrošači pohrlili u trgovine kako bi kupili takve uređaje dok još mogu. Sama prodaja presnažnih usisivača koji su već u EU nije zabranjena, tako da ih građani još uvijek mogu kupiti dok ne isteknu zalihe.

Čini se da je panika, ako je se može tako nazvati, ostavila pozitivan utjecaj na prodaju snažnih (i skupih uređaja). Jedan od najvećih britanskih lanaca supermarketa TESCO tako je izvijestio kako je u dva tjedna uoči zabrane prodaja uređaja od 2000 W povećala za 44 posto. Internetska trgovina AO.com izvijestila je kako je prošli petak bio najbolji dan svih vremena što se tiče prodaje usisavača, prenosi Business Insider.

Na stvaranje svojevrsne paranoje sigurno je utjecalo i upozorenje koje je potrošačka stranica Which? objavila krajem kolovoza, upozoravajući sve one koji žele kupiti snažan usisavač da to učine brzo, prije nego što se postojeće zalihe rasprodaju. Which? je objavio kako su najbolje ocijenjeni modeli usisavača upravo oni snažniji od 1600 W.

Svrha zabrane jest predstavljanje učinkovitijih usisavača koji su manje štetni za okoliš. Usisavači će biti ocijenjeni slovima od A do G, ovisno o učinkovitosti, kao što se već ocjenjuju hladnjaci ili perilice za rublje. U Europskoj uniji tvrde da će novi zakon do 2020. godine dovesti do uštede energije dovoljne za pokretanje londonske podzemne željeznice na 20 godina.

>> Od 1. rujna ovi usisavači bit će zabranjeni

>> Nakon usisavača, EU želi zabraniti i presnažna sušila za kosu

Komentara 6

ST
strsljen2013
19:52 04.09.2014.

Dok mi štedimo na usisavačima, fenovima, otpadu i njegovom razvrstavanju, rasvjeti, ekološkim standardima i drugim stvarima i metodama dotle oni koji su to propisali zarađuju još više i trpaju novce na svoje račune a svakim danom cijene su sve veće i veće. Jednostavno, mi smo ovce.

CI
Cipar
23:13 04.09.2014.

Odem u Bosnu, i kupim kakav hocu, cemu blamaza!

TM
tony_montana
19:57 04.09.2014.

jaka stvar, proizvođači će usisavače od 220000W deklarirati pod 1599W i problem riješen... prije EU sam imao priliku surađivati s služenim certifikatškim HR organima pri uvozu robe - za litru rakije svaki test report i izjava o sukladnosti je bila čista ko suza, a čini mi se da se dalo vrijedne uhljebe potplatiti da se izađe i inspekcija konkurenciji :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije