Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA OGRANIČENJA

Nakon usisavača, EU želi zabraniti i presnažna sušila za kosu

feniranje
Foto: ilustracija
29.08.2014.
u 09:06

Na meti su i drugi uređaji poput kosilica i smartphonea

Nakon usisivača, Europska unija razmišlja i o zabrani nedovoljno energetski učinkovitih sušila za kosu, kosilica, smartphonea i kuhala za vodu, prenosi Telegraph.

Prema nacrtu studije koju je naručio Bruxelles, snaga sušila za kosu mogla bi biti smanjena i do 30 posto, što bi s tržišta maknulo mnoge snažne uređaje koje profesionalci i obični potrošači koriste za brzo sušenje kose. Kako je za Telegraph objasnio bivši predsjednik britanske Nacionalne udruge frizera Mark Coray, ovakva ograničenja mogla bi produžiti friziranje.

– Više snage, brže sušenje – to je vrlo jednostavno – rekao je Coray. On je dosad koristio uređaj od 2100 vata, a "zelenija" sušila od 1400 ili 1600 vata nisu ga impresionirala.

– Vrlo se zagriju, ali ne suše vrlo brzo – objasnio je.

Tijekom idućeg proljeća očekuju se novi prijedlozi za zabranu desetaka električnih kućanskih uređaja za koje se vjeruje da troše previše struje. Sadašnji zakoni pokrivaju televizore, perilice za rublje, hladnjake i usisivače, no manji električni uređaji zasad su izvan dosega.

Povjerenik EU za energiju Günther Oettinger rekao je da su zabrane uređaja visoke vataže nužne za borbu protiv klimatskih promjena.

– Sve zemlje EU slažu se da je energetska učinkovitost najučinkovitija metoda smanjena potrošnje energije i ovisnosti o uvozu te poboljšanju klimatskih uvjeta. Stoga moraju postojati ograničenja za male električne kućanske uređaje – rekao je Oettinger za Bild.

Komentara 8

RA
raspad
09:44 29.08.2014.

Uskoro ce vam EU narediti sta cete jesti. Najvjerovatnije - Govna

MA
maxcash
09:56 29.08.2014.

Ovaj NWO (novi svjedski poredak) pod krinkom dokazano laznog zagrijavanja i na krilima svoje tvorevine EU ce nas kako je i najavljeno vratiti u kameno doba. Toj sacici kriminalaca sve a nama da krepamo.

XA
xaron
21:03 01.09.2014.

Zabranjuju usisavace, srušila za kosu... Zato sto imaju previše snage (?) , a ne zabranjuju aute preko 200 KS jer te uglavnom proizvode Njemci. Ma dajte, kojimje sve to cirkus u toj EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije