Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MNOGI SU SE ZABRINULI

Građani pohrlili na EMSC nakon potresa u Jadranskom: 'Tresao se Dubrovnik. Kratko, ali snažno'

Foto: EMSC
1/3
23.02.2024.
u 11:02

Potres se osjetio na širem području od Dubrovnika do Zadra, navode hrvatski seizmolozi

Potres jačine 4,9 po Richteru zabilježen je u Jadranskom moru, 80 km južno od otoka Mljeta. Potres se osjetio na širem području od Dubrovnika do Zadra, navode hrvatski seizmolozi. Potres se osjetio u Crnoj Gori i u Italiji.

Brojni građani opisali su svoje iskustvo na aplikaciji. "Tresao se Dubrovnik. Kratko, ali snažno",  "Osjetilo se lelujanje", "Kratko lelujanje, vrlo neugodno", "Monitori mi plešu po stolu", "Trajalo je desetak sekundi", "Ljuljao se namještaj, ali kratko", neki su od komentara na aplikaciji Euromediteranskog seizmološkog centra (EMSC). Neki navode kako ih je potres probudio i šokirao.

1/3

Na aplikaciji je zabilježeno više od 96 komentara iz cijele regije, barem u trenutku pisanja ovog teksta. Prijave dolaze iz Dubrovnika, Metkovića, ali i okolnih zemalja. Građani iz Mostara, Ljubuškog, Herceg-Novoga javljaju kako su osjetili podrhtavanje. Potres se osjetio i u Italiji.

"Osjetio sam vibracije dok sam sjedio na stolcu, stol se pomaknuo", javlja čitatelj koji stanuje u Tarantu u Italiji sa šestog kata zgrade.

Kako se treba ponašati

Donosimo sve važne detalje o tome kako se treba ponašati za vrijeme i nakon potresa te što je sve dobro imati u ruksaku za prvu pomoć. 

Najvažnije od svega jest ostati miran i zadržati hladnu glavu, koliko god to katkada bilo teško. "Kakva god katastrofa bila, najvažnije je sačuvati hladnu glavu jer panika vodi do ozljeda i kompliciranja cijele situacije. Stoga je važna edukacija i ljudi moraju znati kako se ponašati prilikom pojedinih situacija kako bi izbjegli paniku. Isto tako, u načelima hitnog zbrinjavanja svaki čovjek mora misliti prvo na sebe jer živ i neozlijeđen može pomoći drugima", rekao je Zvonimir Lovrić, glavni tajnik Svjetske udruge vojnih kirurga i bivši ratni kirurg tijekom Domovinskog rata za 24sata. 

Više o tome, pročitajte OVDJE.

GALERIJA Jak vjetar trga PVC foliju koja prekriva oštećenja na kući oštećenoj u potresu 2020. godine

1/11
Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Aurel
Aurel
13:28 23.02.2024.

"Građani pohrlili na EMSC nakon potresa u Jadranskom" - u jadranskom??? ajd' dobro...

YE
Yeah
12:43 23.02.2024.

Što rade Natoovci?

O2
Ožujak.2023
11:30 23.02.2024.

Nadam se da su Kinezi čvrsto napravili Pelješki most.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije