Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA PROTIV ZARAZE

Grad Zagreb objavio rezultate testiranja učenika i nastavnika na koronavirus

Zagreb: Počelo antigensko testiranje testiranje u srednjim školama
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
07.12.2020.
u 21:29

U pilot-istraživanju sudjelovalo je ukupno 12 osnovnih i 7 srednjih škola Grada Zagreba.

Grad Zagreb objavio rezultate velikog testiranja učenika i nastavnika na koronavirus čiji je cilj bilo detektiranje prisutnost antigena virusa upravo kod te populacije. U istraživanju je sudjelovalo 12 osnovnih i sedam srednjih škola na području grada. Testiranju je pristupilo ukupno 1925 učenika i 365 nastavnika, a antigenski test je pokazao prisutnost virusa kod 31 učenika, te kod 12 nastavnika. 

Prenosimo istraživanje. 

"U pilot-istraživanju sudjelovalo je ukupno 12 osnovnih i 7 srednjih škola Grada Zagreba. Odabir škola proveo je Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje. Na testiranje su pozvani svi učenici viših razreda (V. - VIII.) odabranih osnovnih škola te svi učenici odabranih srednjih škola čija razredna odjeljenja u trenutku poziva nisu bila u samoizolaciji. Uz učenike, pozvani su i djelatnici ovih škola koji u trenutku poziva nisu bili u izolaciji ili samoizolaciji.

Terenski dio istraživanja proveli su djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dok je Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada sudjelovao u obradi podataka. 

Pozivu na testiranje odazvalo se ukupno 1310 učenika viših razreda osnovnih škola i 1037 učenika srednjih škola.  No, testiranju je pristupilo ukupno 1925 učenika, od čega je 1073 bilo učenika osnovnih škola te 852 učenika srednjih škola. 

Foto: Grad Zagreb

Pozivu na testiranje odazvalo se 408 djelatnika škola Grada Zagreba, od kojih 43 nije pristupilo testiranju. 

Od 365 testiranih djelatnika škola Grada Zagreba, 57.3 % je bilo djelatnika osnovnih škola. Prisutnost antigena virusa brzim testom za detekciju antigena utvrđena je kod 31 učenika, pritom je udio učenika s pozitivnim nalazom bio viši u srednjim školama nego u osnovnim školama.

U polovici osnovnih škola niti jedan testirani učenik nije imao pozitivan nalaz, dok se u preostalih šest škola broj učenika s pozitivnim nalazom kretao od 1 do 3 posto. 

Foto: Grad Zagreb

Također, u dvije srednje škole niti jedan učenik nije imao pozitivan nalaz, dok je u preostalih pet škola broj učenika s pozitivnim nalazom bio u rasponu od 2 do 7 posto testiranih učenika.

RT-PCR metodom potvrđeno je 11 od 12 pozitivnih nalaza kod učenika osnovnih škola, dok je za jednog učenika s pozitivnim nalazom brzog antigenskog testa RT-PCR nalaz bio negativan. Jedan učenik srednje škole nije se odazvao pozivu na RT-PCR test, dok je za preostalih 18 pozitivnih nalaza brzog antigenskog testa potvrđen pozitivan rezultat i RT-PCR metodom", navodi se u istraživanju. 

Podsjećamo, istraživanje je provedeno od 30.11. do 4.12. 

Komentara 7

DU
Deleted user
21:41 07.12.2020.

Zarazan virus, nema što.

ST
stefj
22:47 07.12.2020.

Očito istraživanja nisu bitna, niti znanstveni pristup ne igra ulogu. Stvar je u medijskom pritisku javnog sektora, odnosno o galami... Ovo istraživanje je potpuno izgubilo smisao tvrdnjom da su učenici zarazni u javnom prometu i izvan škole, a u samojj školi nisu. S takvim tvrdnjama što će nam znanost i istraživanje?

JM
ja-ma
23:10 07.12.2020.

U ožujku bi zbog ovoga nastao generalni cirkus, a sad... nema veze. Iako nemaju simptome zarazni su i takvi hodaju uokolo pa da ih je samo 5 u cijelom Zagrebu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije