Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Putinov bliski saveznik

Medvedev: Približavamo se nuklearnoj apokalipsi, opasnost raste

Deputy head of Russia's Security Council and chairman of the United Russia party Dmitry Medvedev visits the Raduga State Machine Building Construction Bureau in Dubna
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
23.03.2023.
u 06:59

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je ruski predsjednik uključen u "rat iscrpljivanja" i rekao je da želi da članice NATO-a pristanu na trošenje najmanje 2% BDP-a na obranu na sljedećem summitu saveza

Bivši ruski predsjednik i bliski saveznik Vladimira Putina, Dmitrij Medvedev, rekao je da opasnost od nuklearnog sukoba samo raste, a stalna opskrba Ukrajine oružjem približava "nuklearnu apokalipsu". “Je li prijetnja nuklearnog sukoba prošla? Ne, nije prošla. Povećava se. Svaki dan kada se oružje isporučuje Ukrajini u konačnici približava ovu istu nuklearnu apokalipsu...”, rekao je Medvedev, zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, u videu koji je podijelio na svom Telegramu, piše Independent.

Zapadu se ne sviđa neovisnost Rusije i Kine i dolazeća desetljeća neće biti mirna jer će pokušati razbiti Rusiju na manje i slabije države, rekao je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u četvrtak. U intervjuu za državnu novinsku agenciju TASS, Medvedev je rekao da je Ukrajina dio "Velike Rusije" te dodao da ne vidi mogućnosti za oživljavanje ruskih veza sa zapadom u bliskoj budućnosti.

"Vjerujem da će se prije ili kasnije stanje stabilizirati i razgovori nastaviti, no iskreno se nadam da će do tog vremena znatan dio tih ljudi (zapadnih čelnika) biti u mirovini, a neki i pokojni", rekao je.

Medvedev, koji je sada zamjenik predsjedatelja ruskoga vijeća sigurnosti, rekao je da će se pokušaj bilo koje zemlje da uhiti predsjednika Vladimira Putina na temelju uhidbenog naloga Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) shvatiti kao objava rata.  

ICC je prošli tjedan izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika, optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine u Ukrajini.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je ruski predsjednik uključen u "rat iscrpljivanja" i rekao je da želi da članice NATO-a pristanu na trošenje najmanje 2% BDP-a na obranu na sljedećem summitu saveza, u glavnom gradu Litve, Vilniusu. "Žestoke borbe, trenutno usredotočene oko Bahmuta, u istočnoj Ukrajini, pokazuju da je Rusija voljna "samo ubaciti tisuće i tisuće vojnika, uzeti mnogo žrtava za minimalne dobitke", rekao je šef NATO-a.

Posjetimo, predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je u srijedu ukrajinske snage u blizini bojišnice kod Bahmuta i uručio odličja vojnicima koji, kako je rekao, hrabro brane suverenost svoje zemlje. Ukrajinske snage u Bahmutu već osam mjeseci odolijevaju ruskim napadima, usprkos velikim žrtvama u jednoj od najkrvavijih bitki od početka ruske invazije prije 13 mjeseci.

"Čast mi je danas biti ovdje i podijeliti odličja našim herojima. Da im stisnem ruku i zahvalim im na obrani suvereniteta naše zemlje", napisao je Zelenski na Telegramu.

"Vaša sudbina je teška, ali herojska. Da obranite našu zemlju i da za našu djecu Ukrajini sve vratite", rekao je Zelenskij i dodao da se "klanja svim herojima, njihovim bliskim drugovima koje su izgubili na istoku i općenito u ovom ratu".

Za "Utvrdu Bahmut" je rekao da predstavlja simbol prkosa zbog kojeg krvari ruska vojska. Aluzija je to na bitku za Bahmut u Prvom svjetskom ratu koja se vodila u rovovima, pod stalnom topničkom i raketnom vatrom, na bojišnici posijanoj minama, a koju su zapovjednici s obje strane opisali kao "stroj za mljevenje mesa".

Zelenski je već nekoliko put posjetio vojnike na bojištu. U Bahmut se uputio nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio Mariupolj.

Video: Kineski predsjednik Xi i Putin jedan drugome 'tepali' : Dragi prijatelju...

 

Ključne riječi

Komentara 41

DU
Deleted user
07:06 23.03.2023.

Držite se slavenska braćo svi ali baš svi slavenski narodi su uz Ukrajinu.

ZO
zoom
07:48 23.03.2023.

medvedevu bi bilo bolje da se kloni žestica i prestane pričati svašta pod utjecajem istih jer bi lako i on mogao dobiti kartu za Haag

SA
Sampei
07:50 23.03.2023.

samo ti prijeti medvedev, "Nurnberg 2" se sprema

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije