Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grabar-Kitarović vodi, Milanović je drugi, Sinčić doživio jak pad

Prema trenutnim anketama pobjednika odlučuje drugi krug, a ako se tamo sučele aktualna predsjednica i Zoran Milanović, pobjedu odnosi Grabar-Kitarović, ali ne pretjerano uvjerljivo.
10. lipnja 2019. u 19:18 29 komentara 1767 prikaza
Istraživanje: Predsjednički izbori
Foto: RTL
Pogledajte galeriju 1/4

Da se sada održavaju predsjednički izbori najviše bi ispitanika bilo za reizbor Kolinde Grabar-Kitarović, a pobjednika bi odlučio drugi krug, pokazuju rezultati istraživanja Promocije plus za RTL, pišu Vijesti.hr. Sadašnja predsjednica ima potporu od 34,5 posto u odnosu na 35,3 posto iz svibnja, ali i 6 postotnih poena manje nego krajem godine. 

Miroslav Škoro, Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, Mislav Kolakušić i Anto Nobilo Utrka za Pantovčak: Škoro protiv predsjednice, Nobilo protiv Milanovića, Kolakušić protiv svih

Iako politički potpuno neaktivan, nakon javnog iskazivanja podrške SDP-ovoj listi za EU izbore, Zorana Milanovića, i to kao nezavisnog kandidata, bira preko 4 postotna poena više ispitanika nego u svibnju, 19,8 posto (prema 15,4 posto iz svibnja).

Mogućeg kandidata Miroslava Škoru bira značajnih 13,8 posto. Gledano po biračkom tijelu, uzima 10-ak posto HDZ-ovih glasova, uvjerljivu većinu glasova Neovisnih za Hrvatsku, ali i birači stranke Ruže Tomašić i Hrasta znatno češće biraju Grabar-Kitarović. 

Tek nešto manje od Škore ima bivši sudac Mislav Kolakušić, 13,1 posto. Ostali kandidati, ukazuje istraživanje, nemaju realnih šansi. Nakon fijaska koje je Most doživio na EU izborima, njihova čelnika Božu Petrova bira 3,3 posto ispitanika, slično kao i u svibnju (3,2 posto). Živi zid se raskolio nakon izbora, pa njihov čelnik Ivan Vilibor Sinčić bilježi najveći pad potpore, s gotovo 8 posto koje je imao u svibnju, pao je na manje od 2 posto. (Ima 1,9 posto prema 7,5 posto iz svibnja). Ostalih je tek 3,3 posto, neodlučnih 10,5 posto. Ako se i odluče, nedovoljno da pobjednika odluči prvi krug.

Andrej Plenković 'Nasilje i nesnošljivost' 'Neprihvatljivo': Plenković i Grabar-Kitarović osudili napad u Supetru

Prema trenutnim anketama pobjednika odlučuje drugi krug, a ako se tamo sučele aktualna predsjednica i Zoran Milanović, pobjedu odnosi Grabar-Kitarović, ali ne pretjerano uvjerljivo. U srazu aktualne predsjednice i bivšeg SDP-ova premijera Zorana Milanovića, 54,8 posto birača odlučuje se za Grabar-Kitarović (u odnosu na 56,5 posto iz svibnja) dok Milanovića bira njih 38,9 posto (u odnosu na 37,17 posto iz svibnja). U odnosu na svibanj, oko 2 postotna poena predsjednica je pala, dok je toliko Milanoviću potpora narasla. Neodlučnih je 6,3 posto, nedovoljno da se promjeni pobjednik. 

Gledano prema biračkom tijelu, HDZ-ovu kandidatkinju češće zaokružuju birači Miroslava Škore, ali i Mislava Kolakušića i Bože Petrova. Po strankama desne opcije, unatoč najavama o uskrati potpore, u ovakvom srazu, očekivano, biraju Grabar-Kitarović. Ako bi se u drugom krugu sučelila dva desna kandidata, odnosno aktualna predsjednica i Škoro, pobjednik, odnosno pobjednica je ista, i to čak uvjerljivije nego u srazu s Milanovićem. Grabar-Kitarović u tom bi slučaju zaokružilo 57 posto ispitanika, a Miroslava Škoru 35,4 posto. Neodlučnih je 7,6 posto, pa ni ovdje ne mogu promijeniti pobjednika. 

Prema biračkom tijelu, više od 80 posto HDZ-ovaca bira aktualnu predsjednicu, a desne opcije su uglavnom podijeljene. Tako je i s SDP-ovim biračima, tek neznatno više ih bira Grabar-Kitarović. 

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • barbaizamerike:

    Za Milanovica bi mogo biti poguban vojni I zdravstveni karton dok je bio u JNA

  • 402:

    Konacno da ljudi shvate te populiste koji jedno pricaju a drugo rade.Sad se vidi da im je NOVAC jedini motiv.E moj Sincicicu i Pernaru.

  • stefan:

    Polako ali sigurno će potamniti zvijezda, nema šta više