Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dramatično stanje

Blokirani kod predsjednice. Očekuje što skorije Vladine mjere za rješenje problema

Predsjednica se ponovno sastala s udrugom "Blokiranih"
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
07.03.2018.
u 17:11

S prijedlozima mjera koji su joj predstavljeni predsjednica je upoznala ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića te će i dalje pozorno pratiti situaciju i dinamiku postupanja i djelovati sukladno svojim ustavnim ovlastima

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je u srijedu izaslanstvo Udruge "Blokirani“ koje smatra da je trenutačni zakonodavni okvir ključ problema za dramatično stanje u kojem se nalaze njihovi članovi i blokirani građani te joj predstavilo svoj prijedlog rješenja, a predsjednica je izrazila očekivanje da će Vlada u najskorijem roku donijeti mjere koje će bitno olakšati situaciju blokiranih i građana pod ovrhom.

"S prijedlozima mjera koji su joj predstavljeni predsjednica je upoznala ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića te će i dalje pozorno pratiti situaciju i dinamiku postupanja i djelovati sukladno svojim ustavnim ovlastima", navodi Ured predsjednice u priopćenju nakon sastanka na kojem su je "Blokirani" upoznali s dramatičnim stanjem u kojem se nalaze njihovi članovi, ali i oko 320 tisuća građana, s dugom većim od 40 milijardi kuna.

"Kao ključ problema istaknuli su trenutačni zakonski okvir, koji je, prema njihovu mišljenju, omogućio spregu financijskih institucija, javnih bilježnika, odvjetnika i agencija za naplatu potraživanja. Smatraju kako je cjelokupan sustav postavljen tako da mu nije cilj naplata potraživanja nego što dulje financijsko iscrpljivanje dužnika", navodi se u priopćenju.

"Blokirani" su posebno naglasili da se svaki dan u Hrvatskoj pokreće dvije tisuće novih ovrha, od čega najveću financijsku korist imaju javni bilježnici, odvjetnici i Fina. "Temeljni problem je, prema njihovu mišljenju, u tome što su iz cjelokupnog procesa izbačeni hrvatski sudovi. Zbog nezadovoljstva dosadašnjim tijekom i načinom pripreme novog Ovršnog zakona predstavnici Udruge izašli su iz Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Ovršnog zakona. S tim u vezi, upoznali su predsjednicu Republike sa svojim prijedlogom rješenja, pri čemu ističu da novi Ovršni zakon mora biti dio šireg zakonskog okvira koji će omogućiti rješenje problema", navodi se u priopćenju.

Grabar-Kitarović je izrazila svoju zabrinutost zbog činjenice da se problem toliko dugo ne rješava te zbog svih posljedica koje iz toga proizlaze, a posebno je istaknula "zabrinjavajuće demografske posljedice, budući da mnogi građani izlaz iz blokade svojih računa pronalaze odlaskom u inozemstvo". "Zbog svega toga, država mora očitovati volju i odlučnost za što brže i kvalitetnije nalaženje rješenja tog problema", stoji u priopćenju nakon sastanka na kojem je Grabar-Kitarović izrazila očekivanje da će Vlada u najskorijem roku donijeti mjere koje će bitno olakšati situaciju građanima koji se nalaze u blokadi ili pod ovrhom.  Grabar-Kitarović s udrugom "Blokirani" sastala se već nekoliko puta, a 19. lipnja prošle godine zajednički su organizirali okrugli stol "Živjeti u Hrvatskoj i biti blokiran“.

Komentara 6

TT
tata.tomy
19:46 07.03.2018.

Odlazak u inozemstvo definitivno rješava pitanje blokade jer hrvatska ovršna rješenja nisu vjerodostojna izvan granica RH. Oni koji odlaze ne čine to privremeno već trajno. Jednostavno su odbili biti žrtve neprijateljskog sustava.

Avatar dras32
dras32
17:55 07.03.2018.

Grabar Kitarevic zalaufava predizbornu kampanju.

NO
nogogaz
17:18 07.03.2018.

hmmmm izgleda ipak ima blokiranih HDZovca.... tako da nešto triba poduzet da jih država spasi... a ostali KVJ!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije