Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hitne mjere za blokirane do kraja tjedna?

Blokirani su od predsjednice tražili iniciranje tematske sjednice Vlade
07. ožujka 2018. u 08:39 60 komentara 8566 prikaza
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Nakon što su na višesatnom vijećanju vodstva države kao gorući problemi apostrofirani Agrokor i vatrogasne mjere za olakšanje života blokiranih te plasirana informacija da ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u roku od tri tjedna javnosti mora predstaviti rješenja koja se odnose na ovršene građane, svi su se relevantni sudionici, ovisno o interesima, aktivirali u svom sektoru.

Prosvjed udruge Blokirani na Trgu svetog Marka pritisak večernjeg Ministar prisilio radnu skupinu da ubrzano predloži novi Ovršni zakon

Javni bilježnici – konstruktivni

I dok predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović danas prima predstavnike Udruge Blokirani, premijer Andrej Plenković sastao se jučer u Banskim dvorima s predsjednicom Hrvatske javnobilježničke komore Lucijom Popov i tajnikom Komore Josipom Govićem. Nakon toga, iz Vlade je priopćeno da su razgovarali i o ovršnom sustavu te o modalitetima rasterećenja blokiranih građana.

“Predsjednica Hrvatske javnobilježničke komore predstavila je djelovanje javnobilježničke službe od njezine uspostave u Hrvatskoj te istaknula doprinos te službe rasterećenju sudova i bržem obavljanju pravosudnih usluga”, stoji u priopćenju iz Vlade, a taj ton, kao i isticanje spremnosti javnih bilježnika za dijalog i konstruktivan pristup reformskim aktivnostima usmjerenima na poboljšanje ovršnog sustava i položaja blokiranih, zasigurno ne ide u smjeru smanjenja uloge (i troška?) javnih bilježnika u procesu ovrha. Malo je reći da Blokirani, koje predsjednica danas prima u povodu njihova zahtjeva za sazivanje sjednice Vlade, nisu baš oduševljeni tim sastankom.

– Na svoje uši sam čula da se nude Ministarstvu pravosuđa platiti kompletnu informatizaciju, a da im zauzvrat oni daju posao stoljeća – doživotno zajamčen – revoltirana je predsjednica Udruge Blokirani Miriam Kervatin. Istodobno sa sastankom Blokiranih i predsjednice, uži kabinet Vlade će, saznajemo iz pouzdanih izvora, razmatrati u kojem bi smjeru trebale ići hitne akcije vezane uz blokirane, a mogle bi biti predstavljene do kraja tjedna.

Blokirani vole predsjednicu

Kervatin ne zaboravlja da je predsjednica već u prvom tjednu mandata predala prijedlog za ocjenu ustavnosti Ovršnog zakona na koji Ustavni sud, međutim, još nije odgovorio. Smatra da iskazuje velik ljudski i državnički interes za rješenja za blokirane.

Akcija Spasimo blokirane Kad sam djetetu preko Fine uplatio 200 kn, dobilo je – 30

– Današnji je sastanak odgovor predsjednice na otvoreni poziv iz Udruge za sazivanje sjednice Vlade RH i donošenja konkretne političke, državničke odluke između suverene, demokratske Hrvatske koja štiti svoje stanovnike i selektivnih interesa posebnih skupina koje su porobile budućnost Hrvatske; Fine, javnih bilježnika, agencija za naplatu, banaka... jer blokirani više nemaju što čekati – kaže M. Kervatin i dodaje da se najteži problem u Hrvatskoj mora riješiti – političkom, državničkom odlukom Vlade.

Vladinu inicijativu predstavljanja vatrogasnih rješenja za blokirane načelno pozdravlja i zastupnik Snage Goran Aleksić koji komentira da im je, očito, dogorjelo do prstiju, a zbog problema s Agrokorom moraju se malo umiljavati građanima. Predlaže i konkretne poteze:

– U Ovršnom, ali i drugim zakonima, itekako ima mjesta za poboljšanje položaja blokiranih. Zakonom o obveznim odnosima treba se, primjerice, ograničiti zatezna kamata na razinu glavnice, i obrnuti redoslijed naplate dugovanja: od glavnice prema kamati – poručuje te dodaje da već postoji odluka Suda EU kako nema zapreke za to u pravu EU, donesena nakon što su Slovenci tražili mišljenje Suda EU.

blokirani Najviše u Hrvatskoj U Zagrebu 61.500 blokiranih, dužni 12,3 milijardi kuna Tihana Varkonji samo 2 upravitelja za bankrot Crne točke osobnog bankrota: 'Apsurdno je, ne mogu ni bankrotirati!' Prosvjed udruge Blokirani na Trgu svetog Marka MARINKO JURASIĆ Filozofija Hrvata “lako ćemo” na tuđi račun
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • koraknaprijed:

    Dugovi nisu problem,problem su Handžekovići i njihove lihvarske kamate i drugi nameti koje navale na nesretne ljude.

  • zgblabla:

    KGK'''hanzekovic je bio humanist''''svaki komentar je suvisan

  • zgblabla:

    po 100x nista od toga FINA javni biljeznici i kojekakve hrvatske protuhe zive na kamatarenju i izmisljenim poslovima oni se bez razloga nece odreci bolje buducnosti za svoju dijecu ljubavnice zene itd NISTA OD TOGA