Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grabar-Kitarović: Od početka mandata zagovarala sam slobodu medija

Želim da novinari rade slobodno, bez pritisaka koji ne dolikuju demokratskom društvu. Isto tako očekujem da djeluju odgovorno, na dobrobit društva i u skladu s kodeksom svoje struke, poručila je Grabar-Kitarović
08. ožujka 2019. u 13:15 12 komentara 268 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poručila je danas kako je od početka svoga mandata zagovarala slobodu medija, izražavajući želju da novinari rade slobodno, bez pritisaka koji ne dolikuju demokratskom društvu, ali da od njih očekuje da rade odgovorno, na dobrobit društva i u skladu s kodeksom svoje struke.

Ivo Žinić Legitimiranje novinarke Klancir: Bilo je šokantno. Žinić: Nisam znao da će policija otići u redakciju

 "Od početka mandata zagovarala sam slobodu medija. Podsjećam da sam se zauzela za opoziv otkaza Elizabeti Gojan. Želim da novinari rade slobodno, bez pritisaka koji ne dolikuju demokratskom društvu. Isto tako očekujem da djeluju odgovorno, na dobrobit društva i u skladu s kodeksom svoje struke ", napisala je Grabar-Kitarović na svom Tweeter profilu.

Reakcija predsjednice Republike uslijedila je nakon što su dvojica policajaca ovoga tjedna u njenoj redakciji legitimirala novinarku portala Net.hr Đurđicu Klancir kako bi joj utvrdila identitet, a na temelju zahtjeva odvjetnika sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića koji je Klancir privatno tužio zbog klevete.

Takvo postupanje policije izazvalo je brojne reakcije javnosti, najviše novinara na čelu s Hrvatskim novinarskim društvom te predstavnika nevladinih udruga.

Đurđica Klancir Legitimirana u redakciji Je li postupak policije u slučaju Klancir opravdan?

Klancir: Policija htjela zastrašiti i mene i sve druge novinare

Ističući kako ona na istoj adresi živi već 17 godina pa nije bilo potrebe utvrđivati joj identitet, posebno ne "upadom" policije u medijsku redakciju, Đurđica Klancir medijima je očitim ocijenila da je policija djelovala  "na nečiji poziv i s namjerom da zastraše i mene, ali i sve druge novinare.

Zatražila je očitovanje ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića jer su “političari vladajuće stranke zloupotrijebili policijski aparat”, a od policije traži i da utvrdi je li župan Žinić komunicirao s bilo kime u policijskim upravama sisačko-moslavačkoj i zagrebačkoj.

To, naglasila je, traži s obzirom na saznanja da je "u prijateljskim odnosima s načelnicima tih dviju policijskih uprava".

Davor Božinović Slučaj Klancir Božinović najavio promjene pravilnika i zakona ako se pokažu nedorečenima

Žinić i odvjetnik Kaleb: Nismo primijenili taktiku zastrašivanja 

HDZ-ov župan Žinić kazao je da je za postupanje policije doznao iz medija, dok njegov odvjetnik Antonio Kaleb - koji je sisačkoj policiji 1. ožujka uputio zamolnicu da mu se radi tužbe za klevetu protiv Klancir dostavi njezina adresa te OIB kako bi mogao 'finiširati' kazneni progon u ime svog klijenta Žinića - odbacuje spekulacije da su on i Žinić primijenili taktiku zastrašivanja.

Iz MUP-a su se 'branili' da u svojim službenim evidencijama nemaju decidirano navedeno ime i prezime Đurđice Klancir, već da se radi o kombinacijama ili više imena ili više prezimena.

Iako je prvo ustvrdio kako je riječ o "uobičajenom rutinskom postupanju policije kad dobiju zahtjev za provjeru identiteta" te da u tom slučaju ne vidi "nikakve aluzije, indicije na zastrašivanje novinara", ministar unutarnjih poslova Davor Božinović  u četvrtak je iz Bruxellesa ustvrdio kako je, utvrdi li se problem u postupanju policije, na vrhu sustava da taj problem riješi.

Najavio je i mogućnost promjene pravilnika o policijskom postupanju, ili pak zakona ako se pokaže da su oni nedorečeni. Sazvao je i vrh Ravnateljstva policije na sastanak kako bi detaljno razmotrili postojeće propise iz ovog područja, te vidjeli što se može ili treba promijeniti, kako građani, ali isto tako ni policija zbog eventualno nepreciznih propisa ne bi dolazili u ovakve situacije.

Josip Bukvić Josip Bukvić Policija o slučaju novinarke Klancir: Ako Saborski odbor zatraži, pokrenut ćemo istragu

Plenković: Mislim da u slučaju Klancir nema indicija na zastrašivanje

Da u slučaju novinarke Klancir nema indicija na zastrašivanje smatra i premijer i čelnik HDZ-a Andrej Plenković, ističući kako nema dojam da se radilo o "bilo kakvom orkestriranom ili organiziranom potezu". Ustvrdio je i kako nije ni znao da postoje neki članci koji daju županu Žiniću povod da pokreće tužbe protiv Klancir.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u srijedu je izjavio kako ne zna razlog zašto su dvojica policajaca legitimirala Đurđicu Klancir, već da je to pitanje za policiju, a kazao je i kako policijska intervencija možda nije bila povezana s medijima, već je "možda bila dojava za nekakvu bombu".

Pogledajte video o 16 najmoćnijih žena u hrvatskoj politici i društvu:

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • Hrvatinic:

    Kakova je sloboda medija u hrvatskoj kada proteroristicki srbobran tjednik novosti provodi propagandni rat protiv hrvata i hrvatske i to usred zagreba. ..to nema ni jednoj zemlji svijeta osim u nas...sloboda medija nije neogranicena to su price za djeicu iz vrtica......

  • goran2hr:

    Što joj ovo treba? Zar ona misli da će ju na idućim izborima podržati lijevo liberalni mediji?!

  • goran2hr:

    Nešto ju nisam čuo da prosvjeduje, kada se maltretira neki domoljubno desni novinar!? Tada se ne poziva na slobodu medija?