Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grabar-Kitarović: Možemo biti zadovoljni standardima ostvarivanja prava djece

Predsjednica je izjavila kako se društvo mora više angažirati u problemima vršnjačkog nasilja, istaknuvši da je nasilje nad maloljetnicima i među njima tema kojoj se treba više posvetiti na međuresornoj razini
08. studenoga 2019. u 13:51 11 komentara 238 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak da u Hrvatskoj možemo biti zadovoljni standardima ostvarivanja prava djece, no ukazala je na potrebu prevencije nasilja te olakšavanja postupka udomljavanja djece.

Odlična ideja Dronom paze na problematičnu djecu, a djeluju brže i od policije

U organizaciji Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež te Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba održana je konferenciju povodom 30. obljetnice usvajanja Konvencije UN-a o pravima djeteta. Međunarodni je to dokument koji je Glavna skupština UN-a usvojila 20. studenoga 1989. godine, kao obvezujući akt kojim se štite prava djece..

Grabar-Kitarović: Neki parovi dali bi život da mogu udomiti 

 "U Hrvatskoj u biološkim obiteljima ima mnogo zanemarene djece, dok bi neki parovi dali život kada bi mogli udomiti", istaknula je i dodala da mladima trebali osigurati sigurno djetinjstvo.

Predsjednica je izjavila kako se društvo mora više angažirati u problemima vršnjačkog nasilja, istaknuvši da je nasilje nad maloljetnicima i među njima tema kojoj se treba više posvetiti na međuresornoj razini.

Apelirala je i kako sustavna prevencija treba biti prioritet, a ne "gašenje požara" kada se zapali vatra medijskog ukazivanja na propuste i primjere loše prakse. Predsjednica se osvrnula i na ratna iskustva u kojima niti djeca u Hrvatskoj nisu bila pošteđena stradanja, te na prava djece izbjeglica. 

Uljepšajte im snove Traže se volonteri za pričanje priča za laku noć djeci na pedijatriji

"Danas su djeca velike žrtve izbjegličkog vala jer je više od 50 milijuna djece istjerano iz svojih domova i nemaju mogućnost pohađati ni osnovnu školu. Taj pogubni nedostatak obrazovanja djece i mladih uzrok je mnogih novih nepravdi, novih sukoba i siromaštva, jer je obrazovanje snažno oružje protiv razlika među ljudima", poručila je Grabar-Kitarović.

Bedeković: Izostanak reakcije društva je zanemarivanje djece

 Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković istaknula je kako se društvo mora brinuti za djecu i obitelj, a osobito one koji su u riziku. "Izostanak učinkovite i pravovremene reakcije djetetu donosi štetu, što predstavlja zanemarivanje dječjih potreba od institucija i društva u cjelini", kazala je Bedeković.

 Napomenula je da je Hrvatska kao potpisnica Konvencije od 1991. godine među zemljama koje su preuzele obvezu osiguravanja i zaštite ljudskih prava i sloboda. Istaknula je da se u proteklih 30 godina može zamijetiti značajan napredak u području zaštite prava djeteta, što je vidljivo u promociji prava i interesa djece u društvu, ali i kroz provedbu zakonodavnog okvira i strateških dokumenata.

Ilustracija 'LAVIĆI kalifata' Uče kako odrubiti glavu: 100 tisuća djece iz ISIL-ovih kampova prijetnja je za EU

 Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković poručio je da sve institucije u Hrvatskoj savjesno i odgovorno rade kada su u pitanju djeca. Ocijenio je važnim da što manje slučajeva u kojima su uključena djeca dolazi u sustav pravosuđa, te da sve institucije, od obitelji, sustava odgoja i obrazovanja, daju puni doprinos u procesu odnosa s djecom.

PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Vodič za biznis: online usluge koje će vam dati uvid u poslovanje u svakom trenutku
  • Vagabundo:

    Prva predsjednica koja se bavi ovakvim pitanjima. Nazalost ljudi ne razumju da Sabor donosi zakone,a ne predsjednica.

  • Jazo:

    Slažem se s Predsjednicom oko navedenoga. Nažalost, nije u njenoj nadležnosti da sama radi na tome pitanju, nego da apelira na sve one institucije koje mogu učiniti probitke na tom polju!

  • Sacha1948:

    BRUXELLES Europska komisija je vodila računa o izvješću Human Rights Watcha kada je radila procjenu o hrvatskoj spremnosti za Schengen i zaključila da Hrvatska nastavlja ispunjavati svoje obveze kada je u pitanju zaštita ljudskih prava, izjavila je u petak glasnogovornica ... prikaži još! Komisije Tove Ernst.