Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samobor daleko ispred svih

Građevinske dozvole na sjeveru izdaju za 15, a na Jadranu za 40 dana

radnik građevina
Foto: Dino Stanin/PIXSELL/Ilustracija
07.05.2018.
u 19:35

Što je razlog? Razumijevanje važnosti ulaganja, kvalitetniji kadrovi ili prezagušenost poslom

Gradovi u sjevernom i središnjem dijelu Hrvatske prednjače u brzini izdavanja građevinskih dozvola, a najsporiji su gradovi uz more. Prema podacima koje smo dobili iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, najbrži u izdavanju tog dokumenta je Samobor, u kojem je službenicima potrebno 11 dana da pregledaju sve priložene dokumente i udare pečat.

Na drugom je mjestu Virovitica s prosjekom od 14 dana, a treće mjesto s 15 dana dijele tri grada sa sjevera Hrvatske – Koprivnica, Čakovec i Varaždin. Slijedi Bjelovar sa 16 i Krapina sa 17 dana. Podaci se odnose na razdoblje od 1. siječnja 2016. do travnja ove godine.

Izjavama ubrzali proces

Za cijelu državu prosjek je čekanja na dozvolu 28 dana. Samobor je zadržao vodstvo iz 2017. i u 2018. – Djelatnici Upravnog odjela za provođenje dokumenata prostornog uređenja i gradnju uvijek su na raspolaganju investitorima i projektantima kako bi ih uputili koje posebne uvjete trebaju ishoditi prije podnošenja zahtjeva za građevinsku dozvolu, tako da su predani zahtjevi za ishođenje dozvole potpuni. Specifičnost je da Odjel ima pripremljene izjave kojima investitor ili projektant mogu zatražiti od stranaka u postupku, uz predočenje projekta, njihovo mišljenje o namjeravanoj gradnji, bez poziva stranaka u postupku da dođu u Odjel. Time se znatno ubrzava ishođenje građevinske dozvole – kaže gradonačelnik Krešo Beljak. Alida Saračević-Moslavac, voditeljica Odsjeka za prostorno uređenje Virovitice, napominje da je brzina izdavanja dozvola nastavak ažurnog postupanja djelatnika Gradske uprave još iz vremena legalizacije zgrada.

Čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač kaže da službenici svoj posao shvaćaju ozbiljno i na sve načine nastoje izaći ususret strankama, bez obzira na vrijednost investicije.

– Nastoje biti što operativniji, a strankama pomažu od samih početaka jer one često nemaju potpuno jasnu viziju pa traže pomoć i savjete. Osim stručnosti, potrebno je i iskustvo, strpljenje i ustrajnost, odlike koje šest djelatnika koji rade na tome poslu i imaju – kaže Kovač.

Važna uloga Hrvatske pošte

Donji dio ljestvice drže Kaštela u Splitsko-dalmatinskoj županiji s 48 dana (na kraju prošle godine trebala su im čak 53 dana), a slijede Split (41), Rovinj (40), Novigrad (38) i Makarska (37). U Kaštelima kažu da je po zakonu za postupak izdavanja građevinske dozvole predviđen rok od 60 dana, a oni su unutar tog roka. Na trajanje utječe i obavješćivanje vlasnika susjednih nekretnina kojima treba poslati pozive na uvid u spis, s povratnicom da su taj poziv i zaprimili. U tome važnu ulogu ima Hrvatska pošta. Problem su i zemljišne knjige neusklađene s katastrom. Sociolozi s kojima smo razgovarali kažu da se može samo nagađati odakle razlika između gradova. Možda politička elita na sjeveru bolje razumije važnost investicija pa više ulaže u zaposlenike, a možda su i kvalitetniji kadrovi.

Komentara 14

ZA
zajgorec
20:03 07.05.2018.

pravi je razlog da mi svi radimo a lijeni dalmoši nikada pa cak ni onda ok?

SP
Spezispezi
21:58 07.05.2018.

To su floskule. Meni je trebalo 2o kg dokumenata za građevnu dozvolu za manju kuću i treba vam mjeseci da to sve prikupite, a oni broje dane od predaje dokumenata do izdavanja dozvole. Gluposti.

DU
Deleted user
04:04 08.05.2018.

a mozda su linčine??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije