Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

U Zagrebu lani izdano 16 posto više građevinskih dozvola

Gradska statistika za prošlu godinu ukazuje na snažniji rast stanogradnje u Zagrebu
30. ožujka 2018. u 07:21 0 komentara 146 prikaza
Broj stalno zaposlenih građevinara i dalje pada i kreće se oko 66 tisuća
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

U Zagrebu su prošle godine izdane 774 građevinske dozvole, što je 16 posto više nego godinu prije, pri čemu je za nešto više od 20 posto porasla predviđena vrijednost radova, a za 57 posto planirani broj stanova, pokazuju podaci gradske statistike.

stanogradnja DOBRE NAJAVE Raste optimizam u graditeljstvu, sagrađena 6903 stana

Po podacima Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, lani je u Zagrebu izdano 558 građevinskih dozvola za zgrade, a 216 za ostale građevine, što su na godišnjoj razini porasti za 15,1 odnosno 18,7 posto.

Ukupno izdanim građevinskim dozvolama u prošloj godini predviđena je vrijednost radova od 3,57 milijardi kuna, što je za petinu, odnosno za 20,5 posto više nego u 2016. godini.

Gradska statistika za prošlu godinu ukazuje na snažniji rast stanogradnje u Zagrebu.

Naime, izdanim građevinskim dozvolama u prošloj godini predviđena je gradnja 3.170 stanova, što je za čak 57,2 posto ili 1.154 stana više nego 2016. godine.

To je ujedno i više nego li je bilo predviđeno izdanim građevinskim dozvolama u dvije godine ranije s obzirom da je dozvolama izdanim 2016. godine bila planirana gradnja 2.016 stanova, a 2015. tek 995, ili ukupno u te dvije godine 3.011 stanova.

Prema vrsti gradnje, lani je većina dozvola, ili njih 528 u Zagrebu izdano za novogradnju, a njima je predviđena vrijednost radova od 2,3 milijarde kuna.

Za rekonstrukcije je izdano 246 građevinskih dozvola i njima je predviđena vrijednost radova od oko 1,3 milijardi kuna.

Prema investitorima, lani se više od polovice građevinskih dozvola odnosilo na pravne osobe - izdane su im 424 građevinske dozvole, što je 19,4 posto više nego godinu prije, dok je vrijednost radova predviđenih tim dozvolama porasla za 24,6 posto, na 3,19 milijardi kuna.

Nešto više od polovice ili 215 građevinskih dozvola izdanih pravnim osoba odnosi se na ostale građevine, 123 dozvole su dobili za stambene te 86 za nestambene zgrade.

Građanima odnosno fizičkim osobama u Zagrebu je lani izdano 350 građevinskih dozvola, a na temelju tih dozvola predviđena je vrijednost radova od 378,6 milijuna kuna.

Gradska statistika pokazuje da je broj građevinskih dozvola izdanih građanima u 2017. u odnosu na 2016. porastao za 12,2 posto, no vrijednost predviđenih radova je istodobno manja, i to za 5,3 posto.

Građani su građevinske dozvole tražili ponajprije za gradnju stambenih zgrada, za što su lani u Zagrebu dobili 328 dozvola, dok se 28 dozvola odnosi na nestambene zgrade, a jedna dozvola za ostale građevine.

Po podacima zagrebačke statistike o građevinskih radovima i narudžbama, lani je vrijednost izvršenih radova iznosila 6,86 milijardi kuna, od čega se 4,5 milijardi kuna odnosi na radove ostvarene s vlastitim radnicima, a 2,4 milijarde kuna na radove ostvarene s podizvođačima.

Vrijednost utrošenog materijala, gotovih proizvoda, goriva i energije lani je iznosila gotovo 1,7 milijardi kuna.

I dok je vrijednost izvršenih radova u prošloj godini od 6,86 milijardi kuna smanjena za oko četiri posto u odnosu na godinu prije, vrijednost novih narudžbi građevinskih radova porasla je za 8,1 posto, na 5,8 milijardi kuna.

Struktura novih narudžbi prema vrstama građevina pokazuje da se 58,4 posto novih narudžbi odnosi na ostale građevine, dok se 41,6 posto odnosi na vrijednost narudžbi na zgradama.

građevina porast Posla ima na visokogradnji, usluga inženjeringa se vraća Rezultate o deficitu prezentirao je Marko Krištof, ravnatelj DZS-a DZS: Nastavlja se rast broja izdanih građevinskih dozvola 09.10.2014., Zagreb - Usprkos velikom broju neprodanih novih stanova, izgradnja novog POS kompleka stambenih zgrada u Zaprudju je u punom jeku. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL OPORAVLJA SE GRAĐEVINARSTVO Vrijednost planiranih radova na izgradnji zgrada dvostruko veća nego lani
Povratnici i iseljenici
Tko se vraća u Hrvatsku? 'Život u Njemačkoj donosi mnogo toga, ali dom je ipak dom'
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.