Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Građani otkrili jesu li osjetili promjene nakon ulaska Hrvatske u EU

Na pitanje smatraju li da je Hrvatska imala više koristi ili štete od ulaska u Europsku uniju, najviše je ispitanih građana odgovorilo da smo imali podjednako koristi i štete
30. lipnja 2018. u 19:27 27 komentara 1422 prikaza
Hrvatska Europska unija
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
Pogledajte galeriju 1/11

Je li nam ulazak u Europsku uniju donio više koristi ili štete i u kojim se segmentima života osjećaju najveće promjene? Istraživanje Dnevnika Nove TV povodom pete godišnjice članstva Hrvatske u EU koje je provela akencija IPSOS na uzorku od 606 ispitanika otkriva što o njemu misle građani.

Europska unija zgrada Obljetnica ulaska 5 godina u EU: Evo koliko je koristi Hrvatska dosad imala

Na pitanje smatraju li da je Hrvatska imala više koristi ili štete od ulaska u Europsku uniju, najviše je ispitanih građana odgovorilo da smo imali podjednako koristi i štete. To smatra 45,4 posto ispitanika. Da je Hrvatska imala više koristi misli 28,4 posto, dok 23,1 posto smatra da je imala više štete.

Slični su rezultati i za drugo pitanje – jesu li osjetili više koristi ili štete ulaskom Hrvatske u EU. Najviše ispitanika odgovorilo je da su osjetili podjednako koristi i štete, njih 58,8 posto. Više koristi osjetilo je 19,5 posto ispitanika, a više štete 17,1 posto.

Što se tiče mogućnosti putovanja bez putovnice, u velikoj mjeri prednost je osjetilo 47 posto građana. U manjoj mjeri njih 25 posto, dok 17 posto smatra da se ništa nije promijenilo.

Hrvatska Europska unija
1 / 11
Hrvatska u EU
Ilustracija Članstvo u EU Kovač: Hrvatska je profitirala. Sinčić: Nemamo razloga za slavlje

Jesu li osjetili korist kada je riječ o ukidanju roaminga kada su u drugoj zemlji članici Europske unije, 32 posto ispitanika reklo je da je u velikoj mjeri osjetilo korist. U manjoj mjeri je njih 25 posto, a za 26 posto - sve je ostalo isto.

Prednost ukidanja carina na robu iz Europske unije osjetilo je u velikoj, ali i u manjoj mjeri 21 posto. Da nema razlike smatra 38 posto.

Korist mogućnosti zaposlenja u drugoj članici Europske unije u velikoj mjeri je osjetilo 24 posto ispitanika. U manjoj mjeri ih je 18 posto, a da je sve isto smatra 38 posto.

radnici Živjeti i raditi u Europi Šveđani rade 40 godina, a mi deset manje

Kada je riječ o mogućnosti školovanja u drugoj državi članici Europske unije, 18 posto ispitanika osjetilo je veliku korist u tom području života. U manjoj mjeri ih je 13 posto, dok ih najviše, 34 posto, smatra da se ništa nije promijenilo po tom pitanju.

Prednost koja se tiče mogućnosti povlačenja novca iz Europskih fondova, u velikoj mjeri je osjetilo tek 11 posto ispitanika. U manjoj 17 posto, dok najveći broj, 36 posto smatra da je sve ostalo isto.

Kada govorimo pak o dostupnosti kvalitetnih proizvoda i hrane, u velikoj mjeri tu je prednost osjetilo 11 posto. U manjoj mjeri njih 24 posto, a više od polovice, 51 posto misli da nikakvih promjena nije bilo.

Kolinda Grabar Kitarović TOMISLAV KRASNEC Da, sloboda kretanja može biti i sjajna i štetna

Kada je riječ o iseljavanju stanovništva u ostale članice Unije; 45 posto ispitanika u velikoj je mjeri osjetilo taj nedostatak. Samo u manjoj mjeri njih 18 posto, dok ih 15 posto ne vidi razliku.

Nedostatak otežane poljoprivredne proizvodnje u velikoj je mjeri osjetilo 25 posto ispitanih građana. 18 posto samo u manjoj mjeri, a 29 posto - nema promjena.

Povećanje birokracije kao nedostatak u velikoj mjeri ističe 30 posto ispitanika, a u manjoj mjeri 21 posto. Da ne vide ni plus ni minus - odgovorilo je 32 posto ispitanika.

Zastave Financijski plan Hrvatskoj od EU 
10 milijardi eura manje, ionako ih ne uspijeva povući

Na pitanje mislite li da Hrvatska treba uvesti euro kao zajedničku valutu, najviše je bilo onih koji misle da ne treba, njih gotovo 50 posto. Da treba smatra tek 8 cijelih 7 posto, dok ih je 39 cijelih 8 posto reklo da Hrvatska treba uvesti euro, ali tek kada se za to stvore gospodarski uvjeti.

Najviše ispitanika smatra da Hrvatska bespogovorno sluša veće članice, njih 81 cijelo 4 posto. Da se uspijeva izboriti za interese Republike Hrvatske misli tek 12 cijelih 4 posto.

mobitel, telefon borzan Dobre vijesti iz Bruxellesa – znatno padaju cijene međunarodnih poziva
KUHAR ZAPALIO TWITTER
Gordon Ramsay rekao nešto od čega se Dalmatincima diže kosa na glavi, u raspravu se uključile i ambasade
Arena Centar
Spoj umjetnosti, ekologije i robotike
Zemlja čudesa unutar, i izvan, trgovačkog centra na ulazu u Zagreb
 • Avatar neidemdalje
  neidemdalje:

  plaćeni članak jer definitivno hrvatska je na dnu svih zemalja koje su ušle u eu što se tiče benefita ... jedva skucamo jedan euro dobiti na jedan uloženi a tri iz bajke o kosor djevi koja bi potpisala i vlastitu ... prikaži još! smrtnu presudu samo da se može slikati u briselu e taj film još nisu snimili ni u SF produkciji...

 • doktorica:

  svakim danom je sve gore,onima kojima je bolje su uhljebi i povlašteni,njima nikad nije bilo bolje

 • Avatar vakikan
  vakikan:

  Najveći plus je kaj sad svi mogu zbrisat van bez radnih viza i dozvola. Kola idu nizbrdo, volovi izbosne ostaju. Zadnji ugasit svjetlo, molim...Kradeze se trudi !!