Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Građani na udaru zbog plinskih bojlera, a rješenje postoji!

U Hrvatskoj je trenutačno oko 75.000 korisnika klasičnih turboplinskih bojlera, a glavni problemi ugradnje novih kondenzacijskih bojlera visoki su troškovi za sanaciju i prilagođavanje dimnjaka.
19. veljače 2018. u 14:33 28 komentara 6395 prikaza
Radijatori
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Davor Škrlec nedavno je upozorio javnost na aktualni problem provođenja Uredbe Europske komisije (EU) 813/2013 o provedbi Direktive Europskog parlamenta i Vijeća kojom se zabranjuje ugradnja bilo kakvih drugih plinskih bojlera osim kondenzacijskih, što bi građane moglo skupo stajati. U Hrvatskoj je trenutačno oko 75.000 korisnika klasičnih turboplinskih bojlera, a glavni problemi ugradnje novih kondenzacijskih bojlera su visoki troškovi sanacije i prilagođavanja dimnjaka, osobito u višestambenim zgradama, gdje u ovakvim slučajevima svi moraju prijeći na novi sustav. Za rješenje ovog problema, zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec nudi dvije preporuke za Vladu Republike Hrvatske i nadležna ministarstva:

Bojler PROBLEMI ZA GRAĐANE Zbog uredbe EK 75.000 Hrvata mora zamijeniti bojlere, a treba prilagoditi i dimnjake

"Vlada RH za početak mora argumentirano zatražiti od Europske komisije izuzeće ili produžetak za provedbu sporne Uredbe barem do 2025. godine, ako ćemo uzeti kao mjerilo programsko razdoblje do 2023. godine plus još dvije godine, što bi omogućilo da građani na najmanji troškovni način i dalje mogu koristiti svoje postojeće plinske uređaje. Drugo, kod reprogramiranja operativnog programa koje slijedi u ovoj godini, potrebno je u mjerama energetske učinkovitosti višestambenih objekata, jer upravo je u višestambenim zgradama prisutan problem vezan uz dimnjake i bojlere, ugraditi mjeru koja bi sadržavala zamjenu sustava grijanja zajedničkom kotlovnicom na prirodni plin ili korištenjem električne energije, odnosno, toplinske crpke. Osim što je takav prijelaz energetski učinkovitiji, time bi se zadovoljili ciljevi iz Uredbe i Direktive, građani bi imali mnogo manji trošak zbog toga što se takva promjena može financirati iz fondova Europske unije. Uz to, predstavlja sigurnosno bolje rješenje zbog uklanjanja opasnosti trovanja ugljičnim monoksidom koja trenutačno postoji kod takvih bojlera", objašnjava Škrlec.

Radijatori
1 / 4
Bojler

Iako postoji mogućnost financiranja i sufinanciranja kroz mjere energetske učinkovitosti, zastupnik Škrlec napominje kako je već u tijeku natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada te da postojeći projekti, prema informacijama s terena, ne sadrže obnovu dimnjaka kojom bi se mogla zadovoljiti Uredba, a ni izgradnju zajedničke kotlovnice i zajedničkog sustava centralnog grijanja.

grijanje Po novom zakonu Kućanstvima će cijena plina biti zaštićena i iduće tri godine

"Već sada postoje izvedena rješenja za to u Hrvatskoj. Građani u Rijeci, koji su bili nezadovoljni visokim računima za grijanje, odlučili su se na vlastitu kotlovnicu i cijeli zahvat se pokazao isplativ u roku od tri godine, što znači da u Hrvatskoj postoje znanja za projektiranje i izvedbu takvih projekata te dokazi da su financijski isplativi“, poručuje Škrlec.

U sljedećim danima zastupnik Škrlec o ovom problemu upozorit će Europsku komisiju u suradnji sa Stalnim predstavništvom Republike Hrvatske pri Europskoj uniji u Bruxellesu.

Božo Petrov Energetska učinkovitost Most želi ugraditi mikrosolare i najugroženijim građanima U Ulici Mirka Deanovića u Dubravi nema grijanja skoro tjedan dana Smrznuta Dubrava Sjedimo omotani dekama, a djeca idu u školu grijati se Ljubav Zima, zima, e pa šta! 5 neobičnih načina kako se ugrijati ove zime!
U Medulićevoj se urušio dio zgrade
MEDULIĆEVA ULICA
Urušio se dio zgrade u centru Zagreba: 'Pukim slučajem bio sam izvan prostora i nije se dogodilo ono najgore'
Junior Adventures
Sigurnost na internetu
Znate li kako vaša djeca koriste internet?
 • Avatar PlenKiMoon
  PlenKiMoon:

  Rješenje je maknut HDZ-SDP-HNS-MOST sa političke scene i neke treče,neokaljane političare postavi a uhljebe potjerat, lopove zatvort i onda ćemo imat državu po mjeri,moralnu i normalnu a ne da nam prodaju mu..da pod bubrege i varaju da kupujemo što netrebamo ... prikaži još! poput razdjeljnika!

 • Avatar Marko
  Marko:

  Ja se grijem na klimu a toplu vodu pripravljam el.bojlerom i to me košta 500 kn mjesečno.Zanima me koliko dođe topla voda putem plinskog bojlera?

 • IvekIvek:

  Jel to isti onaj govnoškrlec koji je glasao protiv zaštite hrvatskih ribara? Za čiji interes? Za koga sada radi s tim bojlerima?