Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gotovo polovici Hrvatske prijeti velika opasnost od poplava

Do kraja 2023. godine funkcionalnost sustava zaštite od poplava trebala bi u cijeloj Hrvatskoj biti podignuta do razine od 87 posto
11. studenoga 2015. u 07:40 3 komentara 921 prikaza
nasip
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

        Cijena mirnog sna stanovnika koji žive uz rijeke, jezera i potoke iznosi devet milijardi kuna. Toliko će još novca trebati uložiti u sustav obrane od poplava do 2038. godine, kad bi, računaju u Hrvatskim vodama, sustav obrane nasipima i akumulacijama bio završen.

Teško obranjive kuće

– Ulaže se stalno, no nikad nije dovoljno. Ima kuća koje se teško mogu obraniti. Godišnje više od 200 milijuna kuna ulažemo u nove objekte, gradimo 15 kilometara novih nasipa, još toliko ih se rekonstruira, te podižemo dvije do tri retencije i akumulacije – nabraja Ivica Plišić, generalni direktor Hrvatskih voda.Uz rijeku Muru u Goričanu, u Međimurskoj županiji, završava rekonstrukcija nasipa koji bi trebao spriječiti izlijevanje rijeke za obilnih kiša i dolaska vodenog vala iz Slovenije.

Uređuje se oko 3366 metara nasipa, a vrijednost radova iznosi 5,8 milijuna kuna. Od murskih nasipa u Međimurju ostala je još samo dionica duga šest kilometara, od Goričana u smjeru Kotoribe. Natječaj bi trebao biti raspisan idućih dana.

– U idućih sedam godina uložit će se tri milijarde kuna u objekte obrane od poplave, od čega se polovica novca očekuje iz EU fondova. Prema planu koji je usvojio Hrvatski sabor, predviđeno je da se do 2038. godine uloži devet milijardi kuna u nasipe, i tada će sigurnost biti na visokom stupnju. U Karlovcu je za prošle poplave više od 95 posto kuća bilo sigurno, a za ovih nekoliko postotaka trebat će još dosta novca da se sustav dovrši – napominje Plišić.

Više od polovice površine Hrvatske pod umjerenim je do vrlo velikim rizikom od poplava. Na vodnom području rijeke Dunav i jadranskom vodnom području vrlo veliki stupanj opasnosti od poplava vodi se za oko 6339, a veliki za 18.412 četvornih kilometara.

Ugrožen i podsliv Save

Građani koji žive na ugroženim područjima s nestrpljenjem čekaju nasipe i druge mjere obrane. Od 1935. zabilježeno je tako više od 260 poplava na 633 četvorna kilometra. Čak dvije trećine odnose se na vodno područje rijeke Dunav. Oko 15 posto ugroženog stanovništva živi na jadranskom području. Prema nacrtu plana upravljanja Hrvatskih voda, velika vjerojatnost poplavljivanja najvećim dijelom vezana je uz lokacije pokraj Dunava. Do kraja 2023. funkcionalnost sustava zaštite od poplava trebala bi u cijeloj Hrvatskoj biti podignuta do razine od 87 posto.

>> Čička Poljana ponovno očekuje poplave

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Suosnivač Nanobita Alan Sumina otkrio kako se eksperimentiranje u izradi igara pretvorilo u biznis vrijedan milijardu kuna
  • golub:

    Veliki novac koji narodu otimaju za vodnu naknadu troše na dobre plaće i luksuz, a narodu prijeti opasnost od poplava.

  • Deleted user:

    Podavili se u vodi ili migrantima, obje opcije donosi vam SDP, hvala na 56 mandata.

  • dr dragon:

    Moraju reci da nesto rade i preko tih poslova cemo imati puno cistije kune jer ce ih oprati kao sto ih jos uvjek peru u Gunji!?.