Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Nepodnošljiva lakoća izricanja gluposti (u povodu izjava Jurčevića i Markovine)

Samozadovoljavajućim i tendencioznim simplificiranjem složenih povijesnih događaja i Jurčević i Markovina u konačnici oduzimaju legitimitet suvremenoj hrvatskoj državi

Komentari 51

Avatar guten_tag
guten_tag
14:00 17.08.2016.

Najgore od svega je da hrvatsku povijesnu borbu za samostalnost i neovisnu državu tumači sin jugo oficira dresirani i uzgojeni povjesničar rođen 1981. Da krepaš od smijeha. Tko su mu bili učitelji?

VL
Avatar George Bailey
George Bailey
13:59 17.08.2016.

Autor nije u krivu...ali nije ni Jurčević (Jakovina nije vrijedan spomena). UDBA nije bila svemoćna sila ali je djelovala tada i djeluje i danas u životu RH.

VL
RI
Rizlman
13:57 17.08.2016.

Perkovič je u svom intervjuu Vjesniku kojeg je dao u pero novinarki Aleksi Crnjaković 1998. godine, dakle dok je Tuđman bio živ jasno rekao da je Tuđmana upoznao 1990. godine, nakon što je postao predsjednik. Prema tome, on mu nikako nije mogao dati putovnicu 1987. godine. Istina je da je Tuđman osuđen 1981. godne zbog intervjua kojeg je skupa s Vladom Gotovcem dao švedskoj televiziji 1977. godine na 3 godine zatvora i 5 godina zabrane političkog djelovanja. Putovnica mu je oduzeta dok mu ne istekne zabrana političkog djelovanja. Zabrana je istekla 1986. godine, a Tuđmanu je putovnica vraćena tek 1987. Dakle, namjerno su ga zavlačili godinu dana duže nego što supo zakonu imali pravo. Također, Manolić je nakon 1971. godine bio politički disident i takav je dočekao 1989. godine i osnivanje HDZ-a. Ono što razni "povjesničari" prešućuju je da Manolić nije pravio nikakve probleme sve do listopada 1992. godine odnosno prikazivanja filma o ubojstvu Bruna Bušića na HTV-u. A što se tiče Jurčevića i Markovine, to su jako loši intelektualci i nikakvi povjesničari, a o takvima je jedan vrsni povjesničar, prof. dr. Ivo Lučič neki dan za Večernji list napisao jedan sjajan tekst u kojem je Markovinu svrstao u jednu u Jurčevića u drugu skupinu onih (iako to u tom tekstu nije učinio eksplicite) koji destabiliziraju Hrvatsku, jer Hrvatski ništa ne destabilizira kao ovakve laži bez ikakvog utemeljenja u činjenicama.

VL
AL
alphazulu99
14:52 17.08.2016.

Veliki znalci, novinari, politicari, razni anliticari bi trebali znati jednu stvar koju ne znaju ili presucuju. Niti jedna obavjestajna ili protuobavjestajna sluzba ne djeluje samostalno. Tako ni SDB odnosno udba kako je zovu, nije djelovala samostalno. Njome su upravljali politicari koji su tada vladali. Znaci neki clanovi komunisticke partije. Oni su odgovorni za sva politicka ubojstva.

VL
Avatar maxist
maxist
14:18 17.08.2016.

puno hipoteza je u stvarnosti dimna zavjesa da se nikada ne dozna ...što je radila ozna...

VL
EM
Emergo
15:08 17.08.2016.

Dragan Markovina povjesnicar i uz to jos dr.sc.......... Ovo je za umrijet od smijeha. Taj tip je ovdje da provodi jednu laznu ali i uzasno krvavu politiku. Markovina nema veze s stvarnim znanjem povijesti.Sto je najsmjesnije poceo se kititi si s nekim titulama dr.sc. Posteni i pravi doktori nauka pobunite se protiv ove lakrdije od nauke koju zagovara Markovina... Sramota.

VL
MT
Mirko Tot
16:57 17.08.2016.

Svi, koji su i malo imali komunistićkog putra na glavi pri samrtnoj postelji SFR Jugoslavije, tražili su topli kutak zbog bojazni od još ne podpuno definiranih novih "dolazečih". Njuškali su okolo, ispitivali situaciju koja se iz dana u dan mijeljala,, dok se konačno HDZ nije iskristalizirao kao buduća "glavna". Pristupnice se štampale brzinom dinara jugoslavenskih, Akcije antijugoslavenskih parola i "domoljublja" vrtoglavno su porasle. Emigracija nasrnula na "staru domovinu" koju su oni zamišljali sa određenim samoglasnikom na kapi,a vremena za provjeru novih stranačkih pridošljica nije bilo. Vladao je prilični kaos na toj crti vodilji u pravcu samostalnosti. Svega se prikupilo po strankama, Mahalo se stranaćkim "legitimacijama" i "domoljubljem" čime su se otvarale sva vrata, a oni najglasniji i "največi Hrvati" nisu niti kvake koristili, več su vrata otvarali nogom. Vremena se mijenjaju a poglavice isto, i tako onaj topli kutak popusti na izolacij a kvoćke Franje više nema ispod ćijih se krila svi osjećali spokojno i blaženo. I tako se dogodi München.

VL
PI
pinichi
15:38 17.08.2016.

Markovinu svi znamo kao kmečavca za Jugoslavijom, osobu koja veliča zločinca Tita i komuniste, ali i kao mrzitelja svega što je hrvatsko.

VL
VO
vodotoranj20
18:21 17.08.2016.

Zna se otprilike manje vise sve. Detalji su nevazni. Iznimka su zrtve. Trebalo bi im dici spomenik. Sami udbasi nisu toliko zanimljivi i kopanje po tudim zivotima profesionalno je krajnje neljudski. I tu postoje iznimke. Ubojice i organizatori ubojstava morajuu odgovarati. Zlocine fasista u ratno doba se kaznjava i dandanas bez da itko posumnja u legalnost. Dok progon u miru i ubojstva danas uzivaju zastitu drzave i politike. Sta nije tako Gospodo Drugovi? Svuda ima crnih ovaca ali Ovo je bila urota protiv vlastite zemlje i naroda. Mora se razjasniti barem onaj dio koji je radio najveca zlodjela. Iz Respekta prema obiteljima zrtava. Nema zasticenih ili izuzetaka. Partija isto nije gledala na posljedice.

VL
Avatar Idler 3
Idler 3
16:43 17.08.2016.

Udbaši i ostali pripadnici bivših struktura ne sam kaj su od početka bili poznati, nisu se nit pokušali skrivati. Cijeli problem ove priče je u onim "tajnim" doušnicima tih istih struktura. Ljudima kaj su špijali svoje susjede, prijatelje, rođake...i samm tim napredovali brže u društvu. Mnogi su se popeli jako visoko i danas su nam ugledni sugrađani, a zapraf jako opterećeni grijesima iz mladosti. Istovremeno su podložni ne sam ucjenama neg i činjenju usluga i protuusluga te samim tim uništavaju i nagrizaju društvo iznutra. To je problem kojim se bi trebalo malo bolje pozabavit, puno tog bi bilo jasnije.

VL
DU
Deleted user
16:04 17.08.2016.

Neka nam dr.sc. Ivica Miškulin dokaže da nije u mreži udbaške mafije! Zelene inače zovu "lubeničari" izvana zeleni iznutra crveni .

VL
DU
Deleted user
13:53 17.08.2016.

Preporučujem poštovanom Miškulinu da pogleda srpski film Profesionalac. Kako on traži dokaze za tvrdnje Jurčevića i Markovine, tako neka i sam ponudi dokaze da to nije tako. I još nešto: ako su ovaj nacionalni pokret osmislili udbaši, ne znači da taj pokret ništa ne vrijedi, jer se krvavo izborio za slobodnu Hrvatsku, koja koliko god bila manjkava ipak je ostvarenje čežnje milijuna Hrvata kroz povijest.

VL
SE
sestrićna
20:14 17.08.2016.

opet srbi ujedinjeni protiv hrvatske...

VL
BA
bakulušić
18:28 17.08.2016.

Ideja uspostavljanja hrvatske države stara je koliko i hrvatski narod. Projekt stvaranja Republike Hrvatske je osmislio i ostvario Franjo Tuđman. "Rukovodioci" i djelatnici UDBE bili su puko "sredstvo" koje je Tuđman vješto iskoristio. Da ih nije uključio u "igru", ne bi bilo ni njega ni Hrvatske. Mudar čovjek je znao iskoristiti i njih i informacije kojima su raspolagali. Istina, svi skupa smo platili cijenu i još ćemo plaćati. No, shvatimo da je to cijena stvaranja države. Sve priče o ulozi UDBE u stvaranju HDZ-a i Republike Hrvatske su zlonamjerne i mnogi ih koriste za dnevno-političke obračune. Bez srama i stida! Sram i stid u Hrvatskoj su umrli.Na sreću, ne kod svih.

VL
ZW
zweistein
19:48 17.08.2016.

udba nikad ništa nije stvorila. udba je maligni tumor koji samo razara.

VL
DU
Deleted user
16:43 17.08.2016.

Znači komentiranje nije dozvoljeno, samo komentarisanje.

VL
BU
bubimima
15:46 17.08.2016.

Gdje je sada ćudoredni cenzor da izbriše uvrijede? Da li on disciplinira samo čitatelje komentatore? Ili to ovisi o objeku vrijeđanja?

VL
EM
Emergo
19:43 17.08.2016.

Zar Markovina nije na platnoj listi Pupovcevog takozvanog SNV ? Zar to ne govori dovoljno o Markovini,njegovu radu,kvaliteti ,znanju i motivima. Zasto se ta cinjenica ne spominje u gornjem tekstu. Razgovarao sam s ljudima koji znaju nesto vise o povijestisti i gore spomenutim osobama. Svi se slazu da je smijesno i uvredljivo stavljati jednog ozbiljnog covjeka i povjesnicara kalibra Josipa Jurcevica u isti kos s Markovinom. Zasto se to radi ? Kome je cilj omalovaziti jednog Jurcevica i usporediti ga s osobom koja je na platnoj listi jednog notornog lazljivca i zagovornika jedne anti-hrvatske politike ?

VL
SK
skategat
17:45 17.08.2016.

osim što su prvaci hdz-ovci bili šef udbe za hrvatsku, šef udbinog odjela za emigraciju, šef ozne boljkovac na čelu s titovim generalom, komunističkim sekretarom i predsjednikom fk partizan, ima toga još u hdz-u. najvažnija suradnica ive sanadera bianca matkovićć nećakinja je udbaša mustača, a slijedeći izabrani predsjednik hdz-a karamarko bio je suradnik udbe. i onda zaista trebaš imati toliko besramnosti da nekog optužuješ da je komunjara i udbaš

VL
VO
vodotoranj20
18:29 17.08.2016.

Najvise zivciraju tzv. Strucnjaci i Povjesnicari. Jedni traze stalno neke dokumente i to im je neki dokaz dok drugi znaju laprdati puno i nista novo nece. Zato sto znaju samo ruski. Ako i to znaju. Ima rijesenja. Pogledajmo sta nam rade susjedi. Madari ili Poljaci. Ili pak Nijemci. Arhive treba otvoriti. I pokradene pokusati pronaci. Komisiju mladih studenata povijesti osnovati. Stariji nemaju povjerenja. Eto.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.