Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kozari

Gospođe kozarima vještim pregovorima izborile dobru cijenu

'VARAZDIN/MEDJIMURJE- 18.11.08., Vularija, Hrvatska- Erika Baranasic, uzgajivacica koza. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji list'
'Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji l'
15.03.2010.
u 18:05

Gospođa Baranašić uspjela je u pregovorima s Vindijom, pa je stanje u kozarstvu bolje nego u drugim granama

- Zahvaljujući gospođi Eriki Baranašić i drugim ženama u vodstvu Regionalne udruge kozara i ovčara, zadovoljan sam i cijenom kozjeg mlijeka i količinskim premijama. Gospođa Baranašić uspjela je u pregovorima, postigla je sve živo. Sve je učinila samo da nam pomogne, pa je situacija u kozarstvu bolja nego u ostalim granama poljoprivrede - kaže Dalibor Jambrošić iz Gornjeg Kraljevca.

Taj diplomirani informatičar naslijedio je imanje od oca i svijet računala zamijenio brigom o 115 grla.

- Troje nas je koji živimo od proizvodnje mlijeka. Radi se svaki dan, bez obzira an to je li praznik ili nedjelja. Nemamo problema sa zemljištem, kojeg ima dovoljno, a 90 posto imamo u zakupu. Prošle godine proizveli smo oko 75.000 litara mlijeka. Zahvaljujući curama iz udruge koje su s Vindijom dogovorile dobru cijenu, zadovoljan sam. No, sve nas kozare muči što će biti ako se dogodine ukinu poticaji, kao što se najavljuje - ističe D. Jambrošić.

Najava ukidanja poticaja kozare je dignula na noge, no borbu zasad vode "papirima", šaljući dopise u Zagreb, i razgovorima.

- Plaši nas ta iduća godina. Poduzet ćemo sve što možemo da poticaji ostanu. Tih 2,5 milijuna kuna za nas proizvođače iz tri sjeverozapadne županije neće državu baciti na koljena. Od tog novca živi tisuću ljudi - kaže Erika Baranašić iz Vularije, predsjednica Regionalne udruge kozara i ovčara, koja okuplja 43 proizvođača.

Njihov se broj iz godine u godine smanjuje, pa je u dvije godine od koza ruke dignulo petnaestak obitelji. Danas je mnogima kozarstvo hobi.

Osnovna je cijena mlijeka oko tri kune, ovisno o kvaliteti. Veći proizvođači dobivaju i količinsku premiju. Kozari dobivaju i 120 kuna poticaja po grlu, plus 90 kuna za uzgojno valjano grlo, no od iduće godine toga više neće biti. Uspjeli su se izboriti za dodatne količine plavog dizela.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije