Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gorivo opet poskupilo, ministar Marić: Pratimo cijene naftnih derivata

Prosječna cijena dizelskih goriva iznosi 10,48 kuna po litri, što je porast za 26,5 lipa. Tako se cijena eurosupera 100 danas kreće od 11,14 do 11,23 kune po litri
09. listopada 2018. u 14:40 18 komentara 456 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je da Vlada prati cijene naftnih derivata te će vidjeti hoće li biti potreba za nekom mjerom ili reakcijom s obzirom da su cijene benzina i dizela danas znatnije porasle.

Zdravko Marić izradit će rješenje Ministar Marić najavio mjere kako bi se spriječilo poskupljenje novih automobila

Na konstataciju novinara da je gorivo od danas skuplje, benzini za 10 a dizeli za čak 30 lipa, što je veliki udarac i za gospodarstvo, te hoće li Vlada stoga reagirati snižavanjem trošarina, Marić je rekao da se kod trošarina na naftu i naftne derivate može reagirati puno brže putem uredbi Vlade.

"Sve to pratimo i analiziramo. Sukladno tome će Vlada i zauzeti svoj stav, odnosno vidjeti hoće li biti potrebe za nekakvom mjerom ili reakcijom", rekao je ministar financija koji je na pitanja novinara odgovarao u Koprivnici gdje je sudjelovao na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo" koju je organizirao Večernji list, a na kojoj se raspravljalo o najavljenoj poreznoj reformi.

Marić je podsjetio i da se prijedlogom zakonskih izmjena koje su u proceduri gospodarstvenicima koji se bave cestovnim i cargo prijevozom predlaže da se njima od iduće godine priznaje dio trošarine za njihovu djelatnost. To nije mali efekt, negdje je na razini od oko 250 milijuna kuna i to upravo onima koji se bave cestovnim cargo prijevozom, istaknuo je Marić.

Ilustracija Marić opravdava inspektore More štede, udar na kontinent: 'Zatvaranje lokala je ludost'

Po ocjeni ministra financija, i to je jedna od mjera koju Hrvatsku diže u ljestvici konkurentnosti, a koju ima nekolicina zemalja u našem okruženju, odnosno diljem Europske unije.

Na taj će se način, dodaje, i hrvatska konkurentnost dići te će se tako pomoći i svim autoprijevoznicima odnosno svim onim koji se bave cargo prijevozom.  

Inače, po podacima Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, prosječna cijena benzinskih goriva u Hrvatskoj na današnji dan iznosi 10,79 kuna po litri, što je 11,9 lipa više nego dan ranije. Pritom se cijene eurosupera 95 kreću od 10,30 do 10,87 kuna po litri, a eurosupera 100 od 11,14 do 11,23 kune po litri.

Vlada Paket mjera Marićeva porezna reforma: Što će donijeti građanima

Prosječna cijena, pak, dizelskih goriva iznosi 10,48 kuna po litri, što je porast za 26,5 lipa. Tako se cijena eurosupera 100 danas kreće od 11,14 do 11,23 kune po litri.

Do kraja godine vjerojatno prijedlog blagog povećanja duhanskih trošarina

Na novinarski upit hoće li poduprijeti inicijativu ministra zdravstva Milana Kujundžića koji predlaže drastično poskupljenje alkohola i cigareta, ministar financija je odgovorio da će Vlada o tomu zauzeti stav kada za to dođe vrijeme.

Milan Kujundžić Mirovinska reforma Kujundžić: Ako nešto rade Nijemci i Šveđani ne vidim razloga zašto ne bi i Hrvati

"Što se tiče oporezivanja i duhana i alkohola i ja osobno, bez obzira što nisam medicinski djelatnik niti sam kvalificiran nešto o tome govoriti, znam što znači prevencija i sigurno to ima pozitivne implikacije. Međutim, takvo jedno drastično povećanje i oporezivanje nedvojbeno bi imalo utjecaja i na samo tržište. Nemojmo zanemariti činjenicu da Hrvatska ima najdulju kopnenu granicu s nečlanicama EU, dakle govorimo o granici sa Srbijom, poglavito granici s BiH i onom s Crnom Gorom", rekao je Marić, podsjetivši i na probleme koje smo znali imati s kontrolom tih granica.

Po pitanju oporezivanja duhana napominje i da su u stalnom dijalogu s duhanskom industrijom te najavio da će se do kraja godine izići s prijedlogom blagog povećanja trošarine na duhan i duhanske proizvode. "Hrvatska je ponovno došla na razinu da smo nešto ispod one propisane minimalne trošarine koju EU traži od nas, tako da ćemo do kraja godine najvjerojatnije doći s jednim prijedlogom koji će značiti blago povećanje, ali ne u ovom obujmu 50 ili 100 posto", zaključio je Marić. 

>> Ovo su stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Deleted user:

    Pratio si i Gazdu dok je bilo novaca...sad pratis cijene derivat a .....i sto cemo dobit tvojim pracenj muda marijanova ... ...

  • Deleted user:

    Fer i realna cijena goriva je oko 1 eura .....a sve ostalo je giuljenie hrvstskog puka...ali zato ste tu gdje jeste ...sluzite tudjimcu...

  • mulag:

    samo ti prati