Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Goran Tešović: Prema definiciji, mi imamo epidemiju

"Poznato je da nijedno cijepivo nije 100 posto učinkovito", objasnila je Pem Novosel
08. lipnja 2018. u 09:16 3 komentara 626 prikaza
Otvoreno
Foto: HRT Screenshot

U četvrtak se u HRT-ovoj emisiji Otvoreno razgovaralo o problemu cijepljenja djece nakon najnovije pojave ospica u Dubrovniku, a gdje se zarazio liječnik koji je bio cijepljen. 

Pero Markunović NOVI SLUČAJ Ospice prijete Dubrovniku, a oboljelog liječnika vrijeđaju

U emisiji su gostovali dr. med. Iva Pem Novosel, spec. epidemiologije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prof. dr. sc. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece na Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", prof. dr. Vladimir Trkulja iz Zavoda za farmakologiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu i prim. dr. sc. Darko Richter, specijalist pedijatrije i uži specijalist pedijatrijske alergologije i kliničke imunologije u KBC-u Zagreb.

Pem Novosel je potvrdila je da su u Dubrovniku zaražene još dvije osobe.

"Nema potvrde da su cijepljene. Jedna je zaposlenik bolnice, druga posjetitelj. Inkubacija može trajati 7-14 dana, maksimalno 21 dan", rekla je potvrdivši da su posjete u bolnici zabranjen.

Bolnica Dubrovnik ČEKAJU NALAZE Dva nova slučaja ospica u Dubrovniku? U bolnici zabranili posjete

"On spada u kategoriju nereaktora. To je mali postotak ljudi, čiji imunosni sustav i nakon primljene obje doze nije odreagirao stvaranjem zaštitnih protutijela. Poznato je da nijedno cijepivo nije 100 posto učinkovito", objasnila je slučaj zaraženog liječnika. 

Nadovezao se Trkulja: "Ovo nije ništa neobično. Nekome aspirin pomogne odmah, nekome ne pomogne. Protokol cijepljenja, kad je proveden, sa svim svojim "rupicama", kolektivno populaciji omogućuje da nema slučaja zaraze".

Mirando Mrsić ZDRAVSTVO Mrsić poručio Plenkoviću i Kujundžiću: Skinite roze naočale i počnite raditi

Richter je pojasnio proceduru s roditeljima koji ne žele cijepiti dijete.

"Roditelji ne moraju potpisati da odbijaju cijepiti djecu, a sestre ih tada upute da razgovaraju s epidemiologom, ako i dalje nije došlo do cijepljenja, onda se prijavljuju Ministarstvu zdravstva, odnosno sanitarnoj inspekciji i na kraju, ako se i dalje odbija cijepljenje, ide prekršajni postupak i kazna je 2000 kn", kazao je Richter, a Tešović se nadovezao apelom roditeljima.

"Cijepite svoju djecu, kao što smo mi cijepili svoju. Istina se bazira na činjenicama", rekao je dodavši kako u Hrvatskoj postoji epidemija, iako umiruje: "Epidemija se definira kao tri i više slučaja u vremenskoj i prostornoj povezanosti. Dakle mi imamo epidemiju jer imamo više od tri slučaja, ako ćemo striktno i formalno. Nemamo veliku epidemiju - bilo bi ispravno reći. Hoćemo li je imati - vidjet ćemo", zaključio je. 

Otvoreno
1 / 10
Paraziti oduzimaju domaćinovom organizmu životnu snagu i energiju, čime se smanjuju energetske rezerve organizma, skraćuje životni vijek , a može doći i do težih bolesti pa čak i smrti.
Milan Kujundžić Milan Kujundžić: Zbog ospica nema razloga za paniku, ali za zabrinutost da Dubrovačka bolnica PROBLEM NECIJEPLJENJA Zaraženi doktor upozorava: 'Ospice sam dobio dok sam bio dežuran, a cijepljen sam'

 

 

sjećate li je se?
Vodila je prvi Big Brother, gledali smo je u Bitangama i princezama, a onda je nestala s TV-a
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
  • Avatar mars3486
    mars3486:

    Je li to onaj Tešović koji je na platnom spisku GSK čija cjepiva promovira? A stvarno ste ovce kad se dajete manipulirati od farmakomafije.

  • Avatar raco
    raco:

    jedino su u studiju falili protivnici cijepljenja.