Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'pomaknut ću stvari s mrtve točke'

Goran Marić: Nikad se više neće dogoditi da se neka tvrtka proda na telefonskoj sjednici Vlade, kao što je bilo s Končarom

Goran Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
26.10.2016.
u 08:40

Pred Vladom će na sjednici idućeg tjedna biti izmjene Zakona o Vladi koje su nužne da bi se formiralo još jedno ministarstvo

Kada se činilo da će i Vlada Andreja Plenkovića dobiti neslavnog rekordera, a čak bi se i staž u Banskim dvorima u dan poklopio s onim nesretnog ministra Mije Crnoje, jučer poslije 12 sati ipak se rasplelo da Goran Marić ostaje ministar u Vladi HDZ-a i Mosta. Štoviše, baš jučer je na užem kabinetu Vlade definirano da Marić već sljedećeg tjedna dobiva svoje ministarstvo državne imovine, odnosno da na sjednici Vlade idućeg tjedna idu izmjene Zakona o Vladi koje su nužne da bi se formiralo još jedno ministarstvo, odnosno, u konkretnom slučaju Državni ured za upravljanje državnom imovinom transformirat će se u Marićevo ministarstvo. Tom dogovoru prethodila je neslužbena informacija u medijima koja je glasila da je Marić podnio ostavku jer ne želi biti ministar bez portfelja. Iako su i u Vladi, ali i sam Marić demantirali da je taj ministar podnio ostavku, i zaista formalno to ni u jednom trenutku nije učinio, taj demanti stigao je tek poslijepodne, kada je dogovoreno formiranje novog ministarstva. Praktički je tri sata u medijima egzistirala informacija o njegovoj ostavci premda se u 11.30 sati Goran Marić pojavio u Vladi na sastanku koji je premijer Plenković održao sa svim ministrima.

– Zar vam ja sličim na čovjeka koji prijeti? Uostalom, nije Vlada željomat da razgovaramo o željama ministara. Vlada odlučuje je li joj neko ministarstvo potrebno ili nije. Meni ministarstvo nije potrebno niti sam podnio ostavku – rekao nam je jučer Goran Marić. On tvrdi da, suprotno informacijama koje su kolale medijima, preksinoć nije bio na sastanku s Plenkovićem niti je prijetio ostavkom. Opravdavao se da je jučer cijelo vrijeme bio na sastancima i da nije ni pročitao što je o njemu objavljeno, pa to nije ni stigao demantirati ranije. Ali je zato u Banske dvore ušao na stražnji ulaz jer su novinari i prije sastanka u Vladi čekali odgovor je li ministar ili nije.

DUUDI će se transformirati u ministarstvo, što ne znači da je loše radio, ali nužna je politika upravljanja državnom imovinom. Upravo zbog izostanka politike upravljanja imovinom DUUDI nije mogao napraviti sve što je trebao. Jedna od najvećih prepreka u upravljanju imovinom i stavljanju imovine u funkciju Državno je odvjetništvo koje je u nekim predmetima prerevno, a u nekima pretromo. Zato ću uspostaviti novi model suradnje s DORH-om kako bi se stvari pomaknule s mrtve točke – rekao nam je jučer Marić. Imao je potrebu naglasiti da on, suprotno javnoj percepciji, nije protivnik privatizacije državne imovine.

– Ali nikada se više neće dogoditi da se neka tvrtka, kao što je bio slučaj s Končarom, prodaje na telefonskoj sjednici Vlade – poručio je Marić. Unatoč svemu posve je jasno da je Marić na neki način doveo Plenkovića pred zid, a vjerojatno i zaprijetio ostavkom ako ministarstvo državne imovine Vladi nije potrebno jer je od trenutka formiranja Vlade jasno govorio da u Banske dvore ne ide ako će biti ministar bez portfelja. Štoviše, prošlu srijedu, kada je Vlada potvrđena u Saboru, bilo je jasno kao dan da je Goran Marić nezadovoljan, pa su ga praktički priveli na Klub HDZ-a koji je prethodio saborskoj sjednici. I tog je dana Marić izjavljivao da neće biti ministar bez portfelja, nego da će imati ministarstvo, dok je Andrej Plenković bio puno neodređeniji i govorio je o koordinatoru koji je potreban za državnu imovinu, ali i koordinaciji državnih ureda, agencija i slično.

Budući da je Goran Marić uz Davora Ivu Stiera bio najveći zagovornik dogovora HDZ-a i Mosta i da je Marić u odličnim odnosima s Mostom, vrlo je vjerojatno da je Most pogurao Marićev ulazak u Vladu. Naime, Marić je prvo konkurirao kao ministar gospodarstva, ali tu mu je poziciju “preotela” Martina Dalić. Zatim mu je ponuđeno Ministarstvo prometa, što je on prihvatio, ali Oleg Butković, resorni ministar, odbio je prihvatiti transfer u Ministarstvo turizma kako bi Marić dobio promet. I tu se sve zakompliciralo jer se u “pet do ponoć” Mariću tražila pozicija u Vladi, a da će ipak biti ministar bilo je jasno tek kada je popis ministara objavljen na saborskim stranicama uoči sjednice na kojoj je prošle srijede potvrđena Vlada. Butkovića je navodno spasilo prijateljstvo s predsjednicom RH, barem se tako priča u HDZ-u, a Plenković je s Marićem, radi kojeg sada osniva jedno novo ministarstvo pa ćemo imati jednu od najvećih Vlada u Europi, dobio realan problem. A očekivala se “drama” zbog Nine Obuljen.

Komentara 45

CR
CROLINDA
09:02 26.10.2016.

Hrvatska je potpuno prodana i izdana i od HDZ a i od SDPa a evo vidimo da je i taj diletantski Most na istom tragu - Hrvatska je uništena duha i tijela – opustošena osiromašena nedekomunizirana nedetitoizirana nelustrirana - braniteljitelji nam od svoje ruke mriju a dušmani se na vlasti smiju – prokleto je to ponašanje- bit ćete na Božjem sudu prozvani imenom i prezimenom - grobovi vam nikad oprostiti neće - ni Bog ni mrtvi ni živi

Avatar Point_of_view
Point_of_view
09:00 26.10.2016.

Cilj Marićeva rada bi trebao biti, da nakon četiri godine, to ministarstvo nestane. Tada bi se moglo reći da je napravio dobar posao.

TO
tom
08:54 26.10.2016.

ne da je DUUDI loše radio, nego je katastrofa. pa kakvu smo to korist imali od te silne imovine u vlasništvu države? nisu ni za plaće zaradili a kamoli nešto više. marić, bivši nogometni sudac ( a svi su bili ili jesu korumpirani!) nije osoba za ovaj posao. to je kao da je u kokošinjac ušla lisica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije