Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki izumitelj

Google obilježio rođendan Slavoljuba Penkale

google penkala
Google
20.04.2012.
u 07:59

Svoj izum mehaničke olovke koju ne treba šiljiti, penkale, patentirao je gotovo na svim kontinentima

Google je svojom današnjom naslovnicom odlučio obilježiti rođendan hrvatskog inovatora i izumitelja Slavoljuba Eduarda Penkale.

Penkala je rođen 20. travnja 1871. u Liptovskom Mikulášu (Liptószentmiklós), u tadašnjoj Mađarskoj, a danas Slovačkoj. Poljsko-nizozemskog je podrijetla. Jedan je od najznačajnijih izumitelja s početka 20. stoljeća. Nakon mature 28. rujna 1892. i završetka studija na sveučilištima u Beču i Dresdenu, diplomirao je na Kraljevskoj visokoj tehničkoj školi u Dresdenu 25. ožujka 1898. i pisao doktorsku disertaciju s područja organske kemije.

Nakon ženidbe dolazi u Zagreb i nastanjuje se, zajedno sa suprugom, na tadašnjem Trgu cara Franje Josipa br.15 (današnjem Trgu kralja Tomislava br.17). Na toj adresi otvorit će i svoju prvu radionicu u kojoj će proizvoditi svoje izume. Godine 1904. ministarstvo financija u Budimpešti imenuje ga kraljevskim kontrolorom mjera.

Zagreb se Penkali toliko svidio da je odlučio svoju službenu prisegu potpisati hrvatskim imenom Slavoljub.

U doba Khuena Hedervaryja, kada je vladala opća mađarizacija, takva se gesta tumačila kao politički istup, što je imalo veliki odjek među hrvatskim intelektualcima.

Penkala je bio žestoki protivnik mađarske vlasti, te ogorčen i nesretan što je svaki svoj patent morao prijaviti Mađarskom kraljevskom patentnom uredu.

No, Penkalino znanje, obrazovanje i sposobnosti respektirale su i ugarske vlasti te je 2. siječnja 1917. imenovan za natkontrolora.

Njegov opus obuhvaća od 70 do 80 izuma s područja mehanike, kemije, fizike, aeronautike.... Već 1903. godine patentira "Termofor" u Budimpešti, Beču i drugdje.

Penkala je konstruirao i zrakoplov kojim je prvi hrvatski avijatičar Dragutin Novak prvi put poletio prije sto godina, a čija je replika predstavljena u Zagrebu na obilježavanju 100. godina zrakoplovstva u Hrvatskoj u kolovozu 2010. godine.

Svoj izum mehaničke olovke koju ne treba šiljiti, penkale, patentirao je gotovo na svim kontinentima. Ali, mnogi ljudi koji svakoga dana drže u ruci penkalu još ne znaju da je taj epohalni izum djelo Zagrepčanina i smatraju da naziv penkala dolazi od engleske riječi pen, tj. pero.

Neki su od revolucionarnih izuma ing. Slavoljuba Penkale: mehanička olovka, nalivpero s krutom tintom, držač nalivpera i olovke, tzv. ´knipsa´, termofor i termos-boca, rotacijska četkica za pranje zubi, ebonit (masa od koje su se pravile gramofonske ploče), deterdžent za pranje rublja, sredstvo za uništavanje insekata, sustavi za mjerenje protoka tekućina, preparat ksilolita protiv parazita u željezničkim pragovima, kočnice za vagone, sastav tračnica, manometar, dinamometar, specijalni mikrofoni, prislušni uređaji.

Penkala je dao i proračune te nacrte turbinskih kola i propelera za pokretanje helikoptera. Proučavajući opstrujavanje aeroprofila zračnim mlazom pomoću kompresora, pronašao je novi izvor sile uzgona.

Također je pronašao i lijek protiv reume koji je nazvao Radium D Francovka.

Slavoljub Penkala umro je u Zagrebu 5. veljače 1922. u 51. godini života od posljedice upale pluća.

Komentara 5

KS
kum stevica
10:12 20.04.2012.

Jedan francuski filozof je rekao \" rodio sam se kao čovjek , a Francuz sam slučajno \".. Čovjek nije ono što je nego ono što osjeća.Mislim da je pozitivno da je čovjek prihvatio sredinu u koju je došao , a ne kao neki koji siju kukuruz u Hrvatskoj 400 godina , amole boga da kiša pada u Srbiji.

ZE
.zeitgeist.
12:05 20.04.2012.

Pitanje je da li bi mediji znali za penkalin rođendan da ih Google nije podsjetio?

UK
Ugo Kajvez
14:26 20.04.2012.

Međutim kao čast čovjeku ne bi bilo loše da se skokne na wiki pod \"Eduard Slavoljub Penkala\" pa da se podsjetimo što nam taj čovjek ostavio .................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije