Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izašao iz hangara

Prvi put na pisti avion kakvim je prije 100 g. letio Dragutin Novak

Penkala, Lucko (1)
Foto: Miroslav Ambruš-Kiš/Goranko Breznin
1/13
24.08.2010.
u 23:35

Marijan Ivanček, koji je zrakoplov izradio po nacrtima i uz nadzor Antona Cvjetkovića, na travnatoj se stazi na trenutak odlijepio sa uzletišta

Kišilo je nad Mikulićima, a u Lučkom je puhao vjetar. Laki i krhki avion CA-10 Penkala, konstruktora Antona Cvjetkovića, koji je izgradio Marijan Ivanček, mogao je na travnatu stazu, ali nije smio. Drvenu letjelicu tešku samo 300 kilograma bi vjetar otpuhao. Cijelo je poslijepodne puhalo i u očaj tjeralo ekipu u hangaru.

Replika Penkalina aviona kakvim je Dragutin Novak prvi put poletio prije sto godina u utorak je prvi put izvučena iz hangara na svježi zrak. Plan je bio upaliti motor i malo se njime prošetati po travnatoj stazi. Prvi korak u kompliciranoj proceduri nimalo beznačajnih formalnosti koje traži Uprava za civilno zrakoplovstvo kako bi Penkalina replika uopće smjela pred gledatelje u subotu, 28. kolovoza!

Predvečer je vjetar utihnuo, a avion je izvučen iz hangara. Marijan Ivanček, njegov pomagač pri gradnji Ivan Ivanović i električar Vlado Obajdin provjerili su sklopove, pa je motor upaljen. Ivanček ga je dvaput provezao travnatom pistom. Jednom i malo brže, kad je avion poskočio pedesetak centimetara. Nije poletio jer još nije smio...

Za pravi pokusni let moraju biti zadovoljeni mnogi uvjeti, a bez ovjerene dozvole u subotu neće smjeti biti izveden javni let. Preostalih nekoliko dana bit će vrlo užurbano, ne samo u hangaru gdje se za let priprema kopija Penkalina zrakoplova.

Veterani Aerokluba Zagreb koji su u godinu dana smislili kako da replikom Penkalina aviona obilježe stoljeće motornoga letenja u Hrvatskoj dokazali su da nisu još za otpis. I da razumiju s kojim su se problemima mučili naši prvi letači, samo šest godina poslije prvog leta braće Wright. Bit će to velik doživljaj u subotu na spektaklu Zagreb Air Show.

Komentara 15

TE
tean
10:15 25.08.2010.

BRAVO MANC ! Sve najbolje na mitingu u subotu!

AG
Agramer198
00:01 25.08.2010.

Mislim da bum išao to pogledat, napokon nešto kaj bu bilo zanimljivo!

DU
Deleted user
07:00 27.08.2010.

KISH, ovo \"mogao je na travnatu stazu, ali nije smio\" bi se na hrvatskom reklo MOGAO JE ALI SE NIJE USUDIIO/NIJE SMOGAO HRABROSTI ... prestani nam uvaljivati srbizme, KISH

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije