Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbacivanje predmeta Politika i gospodarstvo

Gong i GOOD protiv nelogičnosti u reformi strukovnih škola: Zašto je politička edukacija ugrožena?

Prazna učionica
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/2
23.05.2024.
u 13:14

Smatramo važnim modernizirati strukovne škole i obrazovati mlade tako da svojim znanjem i vještinama budu kompetentni na tržištu rada, ali ne smijemo zaboraviti da su oni i građani i građanke koje treba educirati o njihovim političkim pravima" poručili su iz Gonga i GOOD inicijative

Gong i GOOD inicijativa oštro su se u četvrtak usprotivili najavljenoj reformi srednjih strukovnih škola prema kojoj će predmet Politika i gospodarstvo biti izbačen iz obaveznog dijela kurikuluma jer će to imati za posljedicu srozavanje ionako krhke demokratske političke kulture. Taj je predmet, kako su istaknuli, jedan od rijetkih prostora unutar kurikuluma strukovnih škola koji je mladima pruža obrazovanje o demokraciji, političkom sustavu Hrvatske, političkoj kulturi i participaciji te razvija kod njih demokratske vrijednosti i stavove, koje su nužne kako bi odgovorno sudjelovali i doprinosili  društvenom i političkom životu svoje zajednice.

Strukovne škole pohađa gotovo 70 posto hrvatskih srednjoškolaca. Oni, prema istraživanju o političkoj pismenosti maturanata i maturantica iz Hrvatske, ostvaruju lošije rezultate kod ispitivanja političkih znanja i vještina nego njihovi vršnjaci gimnazijalci. Usto, odrastaju u društvu u kojem građani sve manje vjeruju u demokraciju, imaju nisko povjerenje u institucije i medije, a sve su izloženiji dezinformacija i teorijama zavjere, upozorili su Gong i GOOD inicijativa u priopćenju.

Prema novom prijedlogu, Politika i gospodarstvo (PiG) postaje obvezan modul samo za pomoćna trogodišnja zanimanja. Reformom je zamišljeno da  budući pomoćni kuhari ili pomoćni krojači, kao i druga pomoćna zanimanja imaju obvezni predmetni kurikul/modul, dok je za većinu strukovnih zanimanja (primjerice automehatroničarima, električarima, cvjećarima) Politika i gospodarstvo definiran kao modul koji može biti obvezni, izborni ili fakultativni. Koji od ovih oblika će biti ponuđen učenicima pojedine škole ovisit će o odluci ravnatelja. 

POVEZANI ČLANCI:

Gong i GOOD kažu i da postoje nelogičnosti za koje do sada nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije ponudilo objašnjenje pa primjerice, kurikulumi predviđaju da monteri strojarskih konstrukcija imaju Politiku i gospodarstvo kao obvezni modul dva sata tjedno, dok će mehaničarima poljoprivredne mehanizacije isti predmet biti ponuđeni u vidu izbornog modula od dva sata nastave tjedno. Pozivaju MZO i ministra Radovana Fuchs da objasne nelogičnosti i na osnovu kojih kriterija su selektirali strukovne škole i odlučili koji učenici će učiti i u kojem obliku PiG, a koji neće.

"Smatramo važnim modernizirati strukovne škole i obrazovati mlade tako da svojim znanjem i vještinama budu kompetentni na tržištu rada, ali ne smijemo zaboraviti da su oni i građani i građanke koje treba educirati o njihovim političkim pravima. Obrazovni sustav treba pripremiti učenike i učenice za donošenje slobodnih i informiranih odluka te za aktivno sudjelovanje u procesu odlučivanja", poručili su. Građane pozivaju da spriječe ukidanje PiG-a u strukovnim školama tako što će ostaviti vlastite komentare, kao i podržati one Gonga i  GOOD inicijative na e-savjetovanju.

FOTOGALERIJA Ovo je 10 znakova da patite od ADHD-a, a da toga uopće niste svjesni

Prazna učionica
1/13

Komentara 4

Avatar Moodleen
Moodleen
14:07 23.05.2024.

Pametni su ti drugovi gongači, znaju da mogu doći u medije jedino ako lupetaju.

RE
RevizorNovinarstva
13:54 23.05.2024.

Gong je politička sdp_ova podružnica koja nakon svoje aktivističke karijere uhljebljuje svoj kadar u sdp.

KU
kuramela
14:44 23.05.2024.

Što oni uopće imaju sa školstvom, to je stvar Ministarstva prosvjete, gledajte svog posla ako ga imate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije