Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo probilo rokove

Golf na Srđu: državi prijete tužbom zbog pogreške u studiji

Srđ iznad Dubrovnika
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/8
14.10.2016.
u 20:20

M. Holy tražila je da studija sadrži i projekt turističke zone, Zmajlović je tražio da se taj dio izbaci, a sud je rekao da je ta odluka bila pogrešna

Projekt golfa na Srđu opet je zapeo, ovaj put zbog proceduralnih pogrešaka Ministarstva zaštite okoliša, investitor sve više sumnja da će projekt koji je započeo prije gotovo deset godina realizirati, a zbog toga ne isključuje i moguću tužbu prema državi koja bi mogla iznositi nekoliko stotina milijuna eura.

Sud je početkom rujna zatražio od Ministarstva zaštite okoliša da ispravi “grešku u postupku” te je poništio rješenje o studiji o utjecaju na okoliš. Investitor je, naime, na početku postupka predao studiju koja sadrži, uz golf-projekt, i dvije turističke zone jer je tako tražila bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy, ali je potom njezin nasljednik Mihael Zmajlović zatražio da se turističke zone izbace iz studije.

No sud je utvrdio da je ta odluka bila pogrešna i poništio rješenje o studiji. Sada bi Ministarstvo trebalo izdati rješenje u roku od 60 dana, koliki je zakonski rok za postupanje po presudi, odnosno ustvrditi da je Ministarstvo pogriješilo zbog različitih tumačenja.

Prošlo je oko 40 dana, a kako se još i ne zna tko je ministar, investitor sumnja da će se rješenje izdati. Tim više što je Most veliki protivnik projekta na Srđu, a tehnički ministar iz te stranke Slaven Dobrović u sudskom postupku nije branio odluku Ministarstva. Dobrović nam nije odgovorio na upit hoće li izdati rješenje ili ne.

– Investitor će razmotriti sva rješenja koja su mu na raspolaganju, pa i pravne korake. Investitor je nakon osam godina uspio ishoditi dozvole na temelju kojih je mogla početi realizacija projekta, ali to sada ne može jer je ukinuto rješenje u studiji utjecaja na okoliš zbog pogreške Ministarstva – kaže prokurist tvrtke Razvoj golf Ivan Kusalić.

U projekt je do sada uloženo oko 130 milijuna eura, a doda li se tome i zarada koju su ulagači mogli ostvariti, država bi mogla platiti višemilijunsku štetu. Tim više što Hrvatska s Nizozemskom, gdje je sjedište tvrtke ulagača, ima potpisan zakon o zaštiti ulagača.

– Vidljivo je da se sud upušta u usko specijalističko tumačenje pojedinih propisa što nisam siguran da spada u poštivanje procedure postupka koju je trebao utvrditi. Također, problem je i oslanjanje na neke generalne konstatacije i odredbe iz Zakona o zaštiti okoliša tako da praktički možete odlučiti “za” ili “protiv” s jednakom težinom argumenata. To je praksa koju hitno treba mijenjati jer oštećeni investitori mogu tužiti državu – kaže ovlaštenik Ministarstva zaštite okoliša i prirode Mirko Budiša     

>> 'Jedan od uvjeta Mosta za buduću Vladu je vraćanje projekta golfa na Srđu u zakonske okvire'

Komentara 7

GE
Georgina56
00:43 15.10.2016.

Sramota grada. Pa nije cudo sto nas investitori izbjegavaju. Mi bi da dodju daju novce i nista ne zarade!! Pa gdje toga ima. Sramota reci da se ljudi 10 godina navlace s administracijom oko dozvola. A samo par kilometara dalje na bosanskoj strani pocinje gradnja hotela i vila. Mi cemo i dalje masovni turizam s kruzerima i turistima koji mozda pojedu kuglu sladoleda. Umjesto da produzimo sezonu da se otvore nova radni mjesta mi filozofiramo koja je namjera investitora sigurno ce zgrnuti milione. Bijedno!

GV
golub Vaso
07:49 15.10.2016.

vrli investitori i kupljeni političari planiraju da građani plate dovođenje cijele infrastrukture za njihovo brzo bogaćenje i trovanje vode koju pijemo

SA
sampras
01:23 15.10.2016.

golferi zauzimaju previše kvadrata po grlu. a oko Dubrovnika nemamo viška kvadrata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije