Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proizvođači:

Godišnje uvezemo 1800 tona češnjaka, a mogli bi ga sami proizvesti!

češnjak
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
26.02.2014.
u 08:31

Nas 11 proizvođača, najviše iz Cerića, ali i iz Mlake i Vinkovaca, pod češnjakom imamo 4 hektara i godišnje proizvedemo 8 tona po hektaru ili ukupno 30-tak tona, kaže Mara Zovko iz udruge Češnjak

Iako je osnovana prije manje od godinu dana, udruga Češnjak iz Cerića kod Vinkovaca, koja okuplja 11 proizvođača češnjaka, promiče među malim poljodjelcima proizvodnju češnjaka jer Hrvatska godišnje uveze 1800 tona češnjaka, a mogla bi ga sama proizvesti.

Osim udruge u Ceriću, postoje udruge proizvođača bijelog luka u Đakovu i Ljubitovici u Dalmaciji, a to je nedovoljno.

- Nas 11 proizvođača, najviše iz Cerića, ali i iz Mlake i Vinkovaca, pod češnjakom imamo 4 hektara i godišnje proizvedemo 8 tona po hektaru ili ukupno 30-tak tona. Otprilike pola je za prodaju za potrošnju, a ostalo je za sjeme i dio je niža klasa. Kada napravimo računicu dođemo do spoznaje da je prihod od hektara pod češnjakom kojega prodajemo po cijeni od 15 kuna kilogram, isti kao od 36 hektara pod pšenicom i zbog toga obilazimo naša općinska stredišta i poljodjelcima govorimo o prednostima proizvodnje češnjaka. Problem je u Hrvatskoj što ne postoji sortna lista pa se snalazimo sami proizvodimo sadni materijal i namjeravamo češnjak koji sadimo, geografski zaštititi - kaže Mara Zovko, predsjednica Udruge Češnjak i dodaje kako pri proizvodnji češnjaka ima puno fizičkog, ručnog rada jer tu nema okopavanja već se trava ručno plijevi.

- Godišnje ima šest mjeseci posla, a na pola jutra, a to ima svako seosko domaćinstvo, može se zaraditi skromna godišnja plaća. Sami konstruiramo pomagala u radu jer su strojevi skupi za nas, ali kada bi proizvođači bili udruženi, kada bi ih bilo više i dobro organizirani, isplatilo bi se zajednički kupiti stroj koji olakšava posao, ali samo na većim površinama - kaže Mara Zovko.

>>Druga strana čudotvornog češnjaka: Kako ga koristiti i kada ga izbjegavati

Komentara 11

MR
MrkiMedo
09:00 26.02.2014.

Koga to jos cudi, kada SVE, ali bas sve uvozimo? I uzdamo se u turizam, odnosno u turizmu nudimo jos uvijek samo sunce i more. I to je to. A oznojiti se mozemo samo od muke gledajuci politicare koji vodede brigu iskljucivo o tome kako da otvore sto vise agencija i mogu zaposliti sto vise podobnih besposlicara.

AB
abendblatt
08:58 26.02.2014.

Nazalost istinito i tocno, ALI, tu se treba raditi 6 mjeseci godisnje, tu je problem, psenicu posijes za jedan dan, preores zemlju za jedan dan i pozanjes psenicu za jedan dan, tko ce raditi?

AQ
aquamaris
08:45 26.02.2014.

Bravo! Puna mi je kapa odvratnog kineskog češnjaka. Na plac ne stižem, a u K.....u ima samo kineski. Gdje se može kupiti vaš češnjak, naručiti preko interneta?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije