Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Godina poput ove događa se jednom u životu: 'Svi su oblijetali oko nas'

Što je peteljka zelenija na vrhu, uz voćku, svježija je i trešnja, kažu iz Udruge ZG trešnja
27. svibnja 2020. u 15:28 8 komentara 7860 prikaza
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Vrgoračkim jagodarima tek je svaka peta proizvodna godina uspješna, no godina poput ove događa se samo jednom u životu – kaže predsjednik Udruge Vrgoračke jagode Slobodan Dropulić, ističući kako još nije doživio da su jagode toliko tražene da je nemoguće zadovoljiti svu tu golemu potražnju.

Renault Zoe U POTRAZI Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?

Domaće dobro i trgovcima

Zahvaljujući koronavirusu ove je godine, naime, izostao uvoz koji cijenu domaćih jagoda ruši u bescjenje, pa vrgorački jagodari i na kraju sezone u otkupu dobivaju 18- 20 kn za kilogram, dok u maloprodaji drže cijenu od oko 30 kn/kg. Svih 500-600 tona iz vrgoračkog podneblja rasprodano je, tek se nešto robe još šalje prema Zagrebu i Splitu, objašnjava on. Kvaliteta je neupitna, jagode slatke, a nije bilo ni problema s radnom snagom. Zbog zamrlog turizma velik se broj sezonaca “bacio” na radove u poljoprivredi.

Video: Marijan Mavračić i 'Jagodica Purgerica'

– Potrošači su i dosad tražili domaće proizvode, no kad su trgovci usmjereni na uvoz, teško ih je naći. Ove su pak godine svi oblijetali oko nas, u poljima smo imali čak tri velika otkupna centra – kaže Dropulić. No kako se već iduće godine očekuje stara priča, teško da će netko dizati proizvodnju jagoda koja u Hrvatskoj počiva na oko 3000 tona godišnje, dok se oko 2000 tona u pravilu uveze. Ove ih godine nisu poštedjeli ni kasni mrazovi, ali nije bilo štete kao na području Zagrebačke županije, gdje su prinosi prepolovljeni. No ni iz udruge Jagodni prsten Županije ne očajavaju. I oni drže cijenu od 13-15 kuna za mjericu, kojom kompenziraju manjak, a iako i njih salijeću trgovci, kojima nedostaje uvozne robe, 90% proizvođača Jagodnog prstena drži se direktne maloprodaje na štandovima, bez posrednika do kupaca. Prodaju na području Zagreba i okolice olakšale su i brojne virtualne tržnice i dostava na kućnu adresu, a nevolja zvana korona neke je ponukala i na direktnu prodaju s njiva. Za “jagodicu purgericu” s OPG-a Jurić iz Botinca čekalo se u redovima od pola kilometra.

Jagode 'Ovo je odvratno' Oprala jagode u slanoj vodi, začuđeno gledala što se u njima sve krije

Teško do jeftinijih trešanja

Poljoprivredni patriotizam, rad od kuće, ograničeni izlazak u trgovine, mnoge je natjerao da preispitaju životne navike i okrenu se domaćim, lokalnim proizvodima. No tko je ove sezone poželio trešnje, to skupo voće ove će godine plaćati i više nego proteklih godina. U Hrvatskoj, naročito na kontinentu, nasadi su pretrpjeli i šest do devet jakih mrazova od ožujka do sredine travnja.

Zlatan Kljaković Gašpić, predsjednik Udruge ZG trešnja, objašnjava kako od 10 članova udruge njih sedam ima 100-postotnu štetu, a preostalih troje 70-88%. Slično je prošao i ostatak kontinenta, Ravni kotari i Dalmacija kako gdje, a kako su stradali i nasadi u sjevernoj Italiji, Sloveniji, Austriji... cijena te voćke samo u otkupu iznosi od 25-26 kn/kg za prvu klasu (od 24-26 mm promjera), ekstra klasu i 30, a jumbo klasu “plus 30” 35 do 40 kuna. – Trešnja je uvijek skupa jer se teško bere, jedan radnik za 8 sati može nabrati 160 kg jagoda, a trešanja samo 80 – kaže Kljaković Gašpić, ističući kako samo Zagreb i okolica u sezoni troše oko 600-700 tona trešanja, od kojih se i 400-500 tona može proizvesti lokalno.

VRGORAČKE JAGODE Unatoč zatvorenim granicama, sezona spašena: Kvaliteta je vrhunska, a i urod je dobar

No ove će ih godine biti jedva 100-150 tona. Domaća je trešnja, ističe, uvijek svježa, a najlakše ju je prepoznati po svježe zelenoj peteljci. Što je ona zelenija i na vrhu, uz voćku, svježija je i trešnja. Ako je peteljka suha, smeđa, a plod mekan, umjesto sjajan i tvrd na dodir, znak je da je ubrana puno prije i vjerojatno prešla dugi put iz Španjolske ili južne Italije – kazao je Kljaković Gašpić.

meteorologinja Nove TV
Ana Bago Tomac otkriva kakva nas prognoza očekuje do kraja ljeta: 'Zaista se bojim da bi se taj trend mogao nastaviti'
PD
Testiramo i educiramo o zaštitnoj opremi, a u ponudi imamo više od 10.000 proizvoda
  • Avatar Večernje žutilo
    Večernje žutilo:

    Hm, a šta je sa onim crvima iz članka od prošlog tjedna?!

  • Snowman:

    Ovdje , zapadno od Hamburga, je najveci vocnjak u europi . Ti poljoprivrednici nemaju sa mrazom poteskoce. Kad se sprema mraz oni spricaju vocke i time "spase" urod. Probajte to .