Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Glomazni otpad će se obnavljati i ponovno prodavati

Zašto nisu objavili prijedlog Plana na webu, pa da znamo o čemu raspravljati, požalili su se predstavnici gradova i općina
31. svibnja 2016. u 07:00 0 komentara 637 prikaza
glomazni otpad
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Kućno kompostiranje, uspostava centara za ponovnu upotrebu i jačanje sustava odvojenog prikupljanja i sortiranja, ključni su naglasci iz nacrta Plana gospodarenja otpadom 2016. - 2022. Ministarstva zaštite okoliša, koje ga je jučer u Čakovcu, na prvoj od sedam predviđenih tribina počelo predstavljati gradovima i općinama odgovornima za uspostavu sustava gospodarenja otpadom na svom području.

No, Ministarstvo je na turneju po gradovima krenulo bez da je prethodno objavljen cijeli nacrt, pa su gradonačelnici i načelnici hvatali dijelove prezentacije pomoćnice ministra Lidije Runko Luttenberger. U Ministarstvu kažu da će Plan biti uskoro objavljen i započet će javna rasprava.

Obnova odbačenog otpada

– Zašto nisu prvo objavili prijedlog Plana na webu, pa da znamo o čemu raspravljati? Puno je nejasnoća, a nitko ni ne zna koliko točno smeća u Hrvatskoj proizvodimo. Sve same procjene. Čuli smo da se predviđa čak milijun kućnih kompostera. Kome? Pa kod nas sad kompostira samo tri posto kućanstava – gunđali su predstavnici gradova i općina koji će morati u praksi provesti akcijske planove poput gradnje što većeg broja manjih reciklažnih centara sa sortirnicama i kompostištima, kako bi se smanjile ulazne količine miješanog otpada u budućim centrima za gospodarenje otpadom. Tako će, na primjer, prikupljeni papir i plastika umjesto kao gorivo završiti u sortirnicama kao dio tzv. kružnog gospodarstva koji bi dovelo i do zapošljavanja.

Milan Bandić i dalje se grade Stručnjaci: Spalionice otpada nisu baš 'passé' kako Bandić tvrdi 13.05.2016., Zagreb - Novi kosevi za smece postavljeni u centru grada koji na sebi sadrze prostor za reklamu imaju vrata na magnet kako bi skupljaci boca lakse mogli pronaci nekome smece, a sebi novac za kruh.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL nekome ruglo, drugima super Za 1400 koševa za smeće Gradu ću plaćati 400.000 kuna svake godine

– Idemo za korištenjem otpadnih tvari kao resursa. Miješati otpad, odvoziti ga i tretirati, to više nije dopušteno. Europa traži visoke stope recikliranja – ističe ministar Slaven Dobrović, koji je izabrao drukčiji pristup centrima gospodarenja otpadom od njegova prethodnika Mihaela Zmajlovića. Dobrović zagovara što ranije odvojeno prikupljanje, recikliranje i kompostiranje biorazgradivog otpada u dvorištima.

– Sustav se decentralizira. Uvodimo i centre za ponovnu uporabu za glomazni otpad koji se može popraviti, očistiti, preurediti i potom prodati ili darovati – najavio je. Stara fotelja, stol ili svjetiljka koju netko baci kao otpad, nakon obnove nekome će poslužiti. No, još se ne zna kad će biti objavljeni natječaji za izgradnju tih centara ponovne uporabe, za koje se očekuje novac iz EU.     

Abbott Nutrition
Akcija za djecu diljem svijeta
I Modrić se uključio u akciju: Tvrtka koja posluje i u Hrvatskoj sklopila suradnju s Real Madridom, evo o čemu se radi
Renault Zoe
ELEKTRIČNA AVANTURA
Tko ga nije vozio, ne zna što propušta: 'Odradili smo izlet po Hrvatskoj s električnim Renaultom'
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.