Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i dalje se grade

Stručnjaci: Spalionice otpada nisu baš 'passé' kako Bandić tvrdi

Milan Bandić
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
12.04.2016.
u 08:00

EU ih nije zabranio, ističe prof. Anić Vučinić, ali otpad se mora najprije odvojeno prikupljati, reciklirati, a tek onda “spaliti”

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prošli je tjedan nakon sastanka s ministrom zaštite okoliša Slavenom Dobrovićem objavio da odustaje od spalionice otpada.

Poručio je da su spalionice “passé”, da su bile “in” prije 30 godina, a da on želi biti moderan. No stručnjaci za gospodarenje otpadom demantiraju ga: kažu da spalionice otpada nisu nimalo “passé”, nego da se one i dalje grade diljem Europe.

Iskoristivo 80 posto

Dr. Renato Šarc s Katedre za tehniku oporabe otpada i gospodarenje otpadom sveučilišta Leoben objašnjava da se spalionice danas grade s visokim stupnjem energetske učinkovitosti te se stoga nazivaju energanama na otpad. Tako se više od 80% energije iz otpada može iskoristiti kao električna i toplinska energija u industrijskoj zoni ili je koriste građani, kao u Amsterdamu, Londonu, Berlinu, Beču...

– Spalionice su se gradile, grade se i danas, a gradit će se i u budućnosti u EU i diljem svijeta – poručuje Šarc. Dodaje da se trenutačno energane na otpad grade u Velikoj Britaniji, Danskoj, Poljskoj, Rumunjskoj. Danas u Europi, navodi Šarc, posluje oko 500 takvih postrojenja s ukupnim godišnjim kapacitetom većim od 80 milijuna tona otpada.

Spalionice su se gradile, grade se i danas, a gradit će se i u budućnosti u EU i diljem svijeta

Renato Šarc

Sveučilište Leoben

Prema njegovu mišljenju, ako Zagreb ne bude imao energanu, otpad nepogodan za recikliranje i dalje će se odlagati na Jakuševcu. Ako se on zatvori, Grad mora osigurati novo odlagalište ili izvesti otpad u drugu županiju ili državu. Planira li graditi MBO (mehanička i biološka obrada otpada) postrojenje, objašnjava, opet će trebati novo odlagalište i energanu ili se otpad može izvesti u energanu u drugoj državi.

Predsjednica Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom, profesorica na Geotehničkom fakultetu Aleksandra Anić Vučinić kaže da je energetska oporaba otpada navedena u Direktivi EU.

– EU je nije zabranio, ali je jasno rečeno što se s otpadom mora raditi prije energetske oporabe. Mora se spriječiti nastanak otpada, odvojeno prikupljati, reciklirati, a tek onda “spaliti” i na kraju ostatak odložiti. Problem je što mi nemamo ništa osim odlagališta – upozorava Anić Vučinić. Ona ističe problem industrijskog otpada o kojem nitko ne vodi brigu, a izvozimo ga u susjedne zemlje poput Austrije i Mađarske, koje tako zarađuju na našem smeću.

Drukčija termička obrada

– Europa je krucijalne probleme otpada riješila spalionicama, MBO-ovima, reciklažom. Oni već godinama jer imaju ozbiljan sustav primarnog odvajanja i recikliranja – kaže Anić Vučinić.
Bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy pak podržava odluku da se spalionica ne gradi.

– Postoji cijeli niz drugih termičkih obrada otpada koje nisu spalionice, poput pirolize i katalitičke depolimerizacije. Stoga se nadam da će Zagreb ići prema tim novim tehnologijama – ističe Holy. 

Komentara 17

Avatar liquidsky
liquidsky
12:59 12.04.2016.

Čemu ove rasprave? Bandić je po ovoj temi doslovce, urbi et orbi, izjavio da nije naročito pametan. Sve daljnje rasprave su bespredmetne.

PO
portugisac
09:00 12.04.2016.

I zadnji puta sam napisao da su zadnjih 10 godina izgrađene spalionice smeća u Bonu, Koelnu, Hamburgu, Berlinu, Beću i da dalje ne nabrajam. O tome Bandić pojma nema ali zato ako će mo u ili pokraj Zagreba graditi spalionicu smeća svatko je spreman reči da toga nigdje nema.Mi imao te razne udruge koje ne znaju koje su im sve punkcije ali znaju da su protiv svega. Budemo li slušali te razne udruge nema nas nigdje jer one nisu za napredak.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:10 12.04.2016.

Hm, jedini problem ovog članka je populizam i prodaja dima i demagogije. Bandić ništa o tom problemu ne zna i nije ga briga, nego sluša najglasnije, a u ovom slučaju nažalost najjadnije. Aleksandra, ospođa u godinama, koja je nakon promašene karijere u Nizozemskoj, došla ovdje prodavati dim, jer ga više nitko u Hilversumu nije htio pušiti. HUGO je čista izmišljotina grupe građana, obilato financirane društvenim novcem, koja samo troši novce na besplodne simpozije o otpadu. Gospodin mladi doktor sa faksa u Grazu, gdje ga nitko nije htio, sa faksa odmah za savjetnika ministra u domovini i sve bi spalio. Holy, nakon mjesta ministrice, danas do kreatorice odječe za šišmiše i vampire, uz laprdaniju o pirolizi, koja je čak skuplja i od spaljivanja, a svi znamo da Zagreb pliva u novcu kao i u najskupljoj vodi u Europi. Ovakve osobe su dobre samo za noć vještica uz sjaj spalionice i bojim se da nisu relevantni sugovornici za bilo kakav ozbiljan razgovor o gospodarenju otpadom u RH po nekim EU standardima. Profesor Uršić, koji sve o ovoj temi zna, naravno da nije kontakiran, jer je prepametan i prestručan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije