Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravednici među narodima

Glojnarićima i Pavleku priznanja posmrtno

27.01.2016., Zagreb, palaca Dverce - Izraelsko veleposlanstvo u Zagrebu u ime Yad Vashema proglasilo Amaliju Glojnaric, Emerika Glojnarica, Blazenku Glojnaric i Jurja Pavleka Pravednicima medju narodima u povodu Medjunarodnog dana sjecanja na holokaust.
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/2
VL
Autor
Romana Kovačević
28.01.2016.
u 07:00

Tri godine skrivali su dječaka na imanju u Maču, zbog čega su Emerika ustaše ubili metkom u glavu, a sestru mu Blaženku izboli nožem

Amalija, Emerik i Blaženka Glojnarić iz Mača i Juraj Pavlek iz Zlatara posmrtno su proglašeni Pravednicima među narodima. Njihovim potomcima priznanja i odličja jučer je uručila Zina Kalay Kleitman, veleposlanica Izraela u Hrvatskoj, na obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Priznanjem im se odaje zahvala jer su od smrti spasili trinaestogodišnjeg židovskog dječaka Paula Schreinera. Tri godine skrivali su ga na imanju u Maču kraj Zlatara, zbog čega su Emerika ustaše ubili metkom u glavu, a sestru mu Blaženku, učiteljicu, izboli nožem u njihovu dvorištu. Odličja su primili Albert Glojnarić i Dražen Pavlek. Postupak odlikovanja pokrenuo je P. Schreiner, koji danas živi u Italiji, a u NDH mu je pobijeno 20 članova obitelji, uključujući roditelje i sestru, te su im istovremeno otete vrijedne nekretnine i tvornice.

– Tko spasi jednu dušu, spasio je cijeli svijet – podsjetila je veleposlanica na zapis u starim knjigama, koji stoji i na medalji. Uime Izraela, Uprava za sjećanje na mučenike i junake holokausta Yad Vashem odlikovala je više od 23 tisuće ljudi u svijetu zbog spašavanja Židova. Nacistički režimi u Drugom svjetskom ratu skrivili su smrt 53 milijuna ljudi, većinom civila, a zbog progona je smrtno stradalo oko pet milijuna Židova. Na jučerašnji dan 1945. godine ruska je vojska oslobodila 7500 zatvorenika najvećeg nacističkog logora, Auschwitza

Komentara 1

HR
hrUsrcu
09:37 28.01.2016.

past and future in our hands - proslost i buducnost je u NASIM rukama, stoji napisano na ploci - treba li daljni komentar?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije