Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bliski istok i sjeverna Afrika

Globalno zatopljenje potaknut će nove valove izbjeglica: 'Ni deve ne mogu preživjeti na takvoj vrućini'

Pixabay/Ilustracija
22.12.2021.
u 12:32

Toplinski valovi koji traju tjednima s temperaturama do 56 stupnjeva Celzija ili čak i više od 60 stupnjeva u gradovima mogli bi u drugoj polovici ovog stoljeća mnoga područja učiniti nenastanjivim za ljude i životinje, objasnio je znanstvenik

Globalno zatopljenje posebno će pogoditi Bliski istok i sjevernu Afriku i potaknuti nove valove izbjeglica, smatra njemački klimatski znanstvenik Jos Lelieveld.

Regija je postala žarište klimatskih promjena i zagrijava se mnogo brže od ostalih područja, rekao je za dpa ravnatelj Instituta za kemiju Max Planck u Mainzu.

Toplinski valovi koji traju tjednima s temperaturama do 56 stupnjeva Celzija ili čak i više od 60 stupnjeva u gradovima mogli bi u drugoj polovici ovog stoljeća mnoga područja učiniti nenastanjivim za ljude i životinje, objasnio je znanstvenik. “Čak ni deve ne mogu preživjeti na takvoj vrućini.”

Toplinski valovi u kombinaciji s drugim čimbenicima kao što je snažan rast stanovništva također bi povećali pritisak stanovništva na migraciju.

Prema Lelieveldu, ako se globalno zatopljenje ne zaustavi, prosječna temperatura u regiji mogla bi porasti za 6 stupnjeva ljeti.

“Ovo je scenarij katastrofe, ali ne i nemogući scenarij”, rekao je. Prosječna temperatura tamo je već porasla za gotovo 2 stupnja od 1980. godine, rekao je.

Za usporedbu, na klimatskoj konferenciji zemlje su se obvezale zaustaviti globalno zatopljenje na 1,5 stupnjeva u usporedbi s predindustrijskim vremenima.

Prema riječima znanstvenika, porast temperature posebno će teško pogoditi zaljevske države. No posljedice bi osjetile i druge regije.

Libanon, Sirija, Irak i Izrael, ali i Egipat, u budućnosti će patiti od veće suše, rekao je Lelieveld i dodao da se pustinje šire.

Dijelovi Sirije i Iraka ove su godine doživjeli jaku sušu, što je uzrokovalo ogroman pad uroda i rast cijena hrane.

VIDEO COVID potvrde nisu protuustavne. Šeparović: Naložili smo da ubuduće Stožer mora obrazložiti svaku odluku

Komentara 1

JO
Jones124
12:46 22.12.2021.

Sve je to vec isplanirano unaprijed. Sad pocinje zastrasivanje globalnim zatopljenjem. Ovo sto je korona sad u sljedecim godinsma bit ce klimatske promjene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije