Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.11.2015. u 18:26

Zemlje poput Poljske ne žele se suočavati s posljedicama bauljanja zapadne politike

Francuska je postala najranjivija točka Europe. Ima najveći broj očito neintegriranih migranata, ali i najslobodniji način života koji ne trpi čak ni sumnje da bi neki došljak mogao biti terorist. Zato je postala omiljena i očito laka meta islamskim teroristima.

Već drugi dan nakon napada Parižani su masovno bili na ulicama. Željeli su pokazati otpor ideologiji smrti. Kao da govore: evo, mi smo na ulicama, a gdje ste vi, kukavice, pokažite se. Ali takav je pristup naivan. Francuzima je bolje da shvate kako je došao kraj ležernim odlascima na koncerte, izložbe, utakmice koje čuvaju zaštitari. Rusija je prije desetak i više godina prošla taj pakao. Nakon napada na moskovsko kazalište shvatila je da takva mjesta mora osiguravati dobro naoružana policija, a ne zaštitar koji uhvati maglu čim ugleda napadača.

No drugo je nešto još važnije: Francuzi i ostatak Europe nikako da prihvate kako je ovo danas novi svjetski rat. Jasno, Europljani su šokirani jer su mislili da se neki novi globalni sukob više nikada neće voditi na njezinu tlu. Ali teroristi su ga uspjeli prebaciti na Stari kontinent jer znaju da, što je više vojnika na ulicama Pariza, manje će ih biti u Siriji. Strah od toga gdje će sukob sutra eskalirati, na kojem europskom trgu, samo dokazuje da smo u nekoj vrsti razbacanog trećeg svjetskog rata. Ne, dakle, onog klasičnog, u kojem ratuju države ili ideologije, nego fluidnom ratu koji nema jasnog obličja. I zato i jest opasniji i neizvjesniji. Ovo je rat fundamentalnih različitosti, ali i reakcija na zapadne intervencije na Bliskom istoku.

U ovom se sukobu zapravo i ne zna tko s kim ratuje. Europu napadaju vlastiti državljani, u zapadnoj je koaliciji protiv ISIL-a i Saudijska Arabija koja financira taj isti ISIL, a Izrael sa strane sve ovo naizgled nezainteresirano promatra. Nije onda ni čudno što Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka kažu da neće izbjeglice jer se ne žele suočavati s posljedicama bauljanja zapadne politike u tom dijelu svijeta. Ne može im se to baš ni zamjeriti.

>> Rat i "bez milosti"? To je nova europska realnost, je li i hrvatska? 

>> Hollande želi produljiti izvanredno stanje na tri mjeseca

Komentara 23

OK
okvarbudovič
19:09 16.11.2015.

tko nije shvatio pameti nema.

ZA
Zagrebcani
19:26 16.11.2015.

Izbjeglice iz Sirije i iz drugih regija jasno pokazuje kako se Zapadna Evropa lako moze svladati, bas kao ideja iz filma Octopusy. Stara je finta umijesati se s izbjegicama , sve se to moze vidjeti iz americkoh filmova. Od cegaga izbjeglice bjeze? To su muslimanske zemlje i zastoi bjeze od svojih Muslimana. Razumljivo je da Krscani moraju bjezati ali zasto Muslimani od svojih Muslimana? Kada dodu u EU onda napadaju stanovnistvo zemlje koja ih je primila. Sve to lici na najezdu Muslimana u Evropu i to ce u buducnosti dovesti do velikih sukoba.

ZI
zimerman
18:42 16.11.2015.

Pazi naslova : "ne zna se ko sa Kim ratuje" Islamisti dobro znaju sa Kim ratuju ,...ratuju protiv svakog ko nije musliman ,dok mi sa druge strane ratujemo protiv sami sebe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije