Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon terorističkih napada

Hollande želi produljiti izvanredno stanje na tri mjeseca

Hollande
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
15.11.2015.
u 20:09

Produljenje izvanrednog stanja preko 12 dana može se odobriti samo donošenjem zakona o kojemu glasuje parlament koji određuje njegovo konačno trajanje.

Francuski predsjednik Francois Hollande zatražio je od parlamentarnih čelnika da se izvanredno stanje u zemlji proglašeno nakon krvavih terorističkih napada produlji na tri mjeseca i da se proširi njegov opseg, izjavilo je za AFP nekoliko parlamentarnih izvora.

Vlada će u srijedu raspravljati o prijedlogu izmjene zakona iz 1955. o izvanrednom stanju kako bi se izmijenio njegov "opseg" i "trajanje" koje je trenutačno ograničeno na 12 dana bez glasovanja u Narodnoj skupštini, najavio je Francois Hollande parlamentarnim i stranačkim čelnicima.

"Rekao nam je da želi da izvanredno stanje potraje tri mjeseca" najmanje, rekli su čelnici, među kojima Bruno Retailleau, predsjednik republikanske skupine (desnica) u Senatu i Emmanuelle Cosse, državna tajnica stranke Zelenih.

Produljenje izvanrednog stanja preko 12 dana može se odobriti samo donošenjem zakona o kojemu glasuje parlament koji određuje njegovo konačno trajanje.

Tri skupine džihadista sijale su smrt u petak u francuskoj prijestolnici, ubivši 129 ljudi, među kojima dvadesetak stranaca, i ranivši više od 350. Odgovornost za koordinirane napade preuzela je skupina Islamska država čije položaje Francuska bombardira u Iraku i u Siriji.

Izvanredno stanje koje se uvodilo nekoliko puta u vrijeme alžirskog rata, proglašeno je nakon toga još samo dva puta: 1985. u Novoj Kaledoniji u vrijeme sukoba na tom francuskom otočju u Tihom oceanu i 2005. kada su predgrađa francuskih gradova zahvatili nemiri. 

>> Objavljena tjeralica muškaraca koji bježi policiji! Građani Pariza se razbježali zbog petarde. Policija reagirala na sumnjivi automobil 

>> Otac dvoje djece postao heroj - žrtvovao se i spasio stotine u bombaškom napadu 

>> Evo zašto Facebook 'ignorira' Bejrut, a Parizu pridaje pažnju

Komentara 3

RI
rikavac
22:29 15.11.2015.

ti da imas muda uzvratio bi svim silama po Isilu i pohvatao te potencijalne vehabije po Francuskoj,a ne glumit velikog predsjednika. Postavljam pitanje ako ste znali da su potencijalni teroristi sto ih niste uhapsili i sto ste dozvolili povratak ti ljudi u Francusku kad ste znali da su bili u Siriji na ratistu? Nisu u Siriju isli turisticki.

RO
rotšild
09:24 16.11.2015.

Kada su bombe padale po Avganistanu, Iraku, LIbiji, nitko nije prosvjedovao. Pet godina bombe padaju po Siriji nitko se ne buni. Lucifer svijeta, mrzitelj čovjeka je prolio rijeke krvi nitko se nije bunio. Bobe su eksplodirale u Bejrutu, u Ruskomm avionu poginulo je preko dvijesto ljudi, nitko nije plakao, palio sviječe, prosvjedovao, spuštao zastave na pola koplja. Rusi su bili sami, nitko nije prosvjedovao, pokazao sućut.Židovski mediji su vam oduzeli mozak, lobotomirani ste, nitko se ne buni. Sada kada su bombe puknule u Parizu "cijeli svijet je uz njih". Izražavam žaljenje zbog svih poginulih.

RO
rotšild
08:54 16.11.2015.

Sve ratove i sve teroriste su proizveli židovi amerikanci i englezi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije