Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Globalne zalihe dovoljne da nadoknade izgubljenu saudijsku naftu

„Trenutno prema našim saznanjima svijet ima dovoljno komercijalnih zaliha da pokrije smanjenu opskrbu... na srednji rok", izjavio je ruski dužnosnik.
16. rujna 2019. u 11:27 2 komentara 310 prikaza
Ruski i saudijski ministri energetike
Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Svijet ima dovoljno zaliha nafte da nadoknadi privremeno smanjenu saudijsku proizvodnju zbog napada Hutija na naftna postrojenja, poručio je u ponedjeljak ruski ministar energetike Alexander Novak.

Satelitska snimka nakon napada dronovima na naftno postrojenje Aramco tvrtke DRONOVIMA NAPALI BUŠOTINE Trump tvrdi da ima snimke koje otkrivaju krivca i prijeti: 'Okidač je spreman!'

Nakon napada na saudijsku naftnu infrastrukturu, zbog kojeg je globalna ponuda smanjena oko pet posto, cijene nafte zabilježile su na londonskom tržištu najveći skok od rata u Perzijskom zaljevu 1991. godine.

Iz saudijskog naftnog diva Saudi Aramca priopćili su da je proizvodnja zbog napada smanjena za 5,7 milijuna barela dnevno.

Na pitanje je li Rusija spremna povećati proizvodnju, Novak je odgovorio da će Saudijska Arabija prvo iznijeti procjenu posljedica napada.

„Trenutno prema našim saznanjima svijet ima dovoljno komercijalnih zaliha da pokrije smanjenu opskrbu... na srednji rok", izjavio je ruski dužnosnik.

Dodao je i da planira telefonom razgovarati s novoimenovanim saudijskim kolegom princom Abduazizom bin Salmanom.

Rusija se po njegovim riječima drži svojih obveza preuzetih u okviru globalnog sporazuma o proizvodnji nafte i prerano je za razgovore o bilo kakvim promjenama razine proizvodnje.

Napad na saudijsko postrojenje nafte NAPAD DRONOM Saudijska Arabija pokušava pokrenuti svoja napadnuta naftna postrojenja

U studenom prošle godine vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupinom neovisnih, uključujući Rusiju, odlučili su smanjiti proizvodnju za 1,2 milijuna barela dnevno kako bi se globalne zalihe spustile prema petogodišnjem prosjeku i poduprle cijene.

Saudijska Arabija, SAD i Kina imaju stotine milijuna barela strateških rezervi nafte. Američki predsjednik Donald Trump rekao je u nedjelju da je odobrio korištenje američkih naftnih rezervi bude li potrebno.

Prema preporukama Međunarodne agencije za energetiku (IEA), koordinatora energetske politike razvijenih industrijskih zemalja, sve članice Organizacije za gospodarsku suradnji i razvoj (OECD) moraju imati strateške rezerve koja pokrivaju njihove potrebe kroz razdoblje od 90 dana.

Generalni tajnik OPEC-a Mohammed Barkindo razgovarao je sa šefom IEA-e Fatihom Birolom o stanju na tržištu nafte i dvojica dužnosnika zaključila su da su "saudijske vlasti uspostavile kontrolu nad situacijom", kazao je neimenovani izvor iz OPEC-a.

Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
komentirala je
Nakon što je sve rasplakao s pjesmom njezina oca, javila se i Ella Dvornik
  • Vlaskoulicanec:

    Ovo nema veze sa realnošću i služi samo da bi se mogla povisti cijena nafte. Ta rafinerija proizvodi naften derivate iskljućivo za potrebe saudijskog tržišta i nema veze sa proizvodnjom sirove nafte!!!

  • Avatar nekakav
    nekakav:

    amerika dnevno spali skoro 22 mil barela. tako da ovih velikih nekoliko 'stotina milijuna barela' strateških rezervi u svijetu znači da će bez saudijaca svijet bez brige izdržati najviše tri mjeseca, bez da osjeti ikakve promjene. a čemu onda tolko ... prikaži još! veličanje američke proizvodnje nafte, kad potroše dvaput više nego što proizvedu? i još ih predstavljaju kao ozbiljne izvoznike... zamislite vi to, izvozite, a još više uvozite...