Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRONOVIMA NAPALI BUŠOTINE

Trump tvrdi da ima snimke koje otkrivaju krivca i prijeti: 'Okidač je spreman!'

Satelitska snimka nakon napada dronovima na naftno postrojenje Aramco tvrtke
Foto: HANDOUT ./REUTERS/PIXSELL
1/6
16.09.2019.
u 13:08

The Wall Street Journal i američka mreža CNN pišu, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Saudijska Arabija smanjila proizvodnju za 5,7 milijuna barela na dan, što je gotovo polovica njezine cjelokupne proizvodnje

Napadi dronovima na dva postrojenja naftne tvrtke Aramco u pokrajinama Abkaiku i Kuraisu u subotu izazvali su požare i smanjenje proizvodnje, a odgovornost za taj napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti. Unatoč tome, Trump je optužio Iran, što je Teheran odbacio. SAD pak tvrdi da imaju i snimke koje to dokazuju.

Američki predsjednik Donald Trump poručio je da je SAD spreman na odmazdu za te napade. "Saudijski izvori nafte napadnuti su. Postoje razlozi zbog kojih vjerujemo da znamo krivca", napisao je Trump u jučerašnjem tvitu.

 "Spremni smo za okidanje, ovisno o verifikaciji, no čekamo da od (Saudijaca) čujemo tko je po njima izazvao taj napad i pod kojim ćemo uvjetima nastaviti dalje!".

Kazao je i da je odobrio korištenje američkih naftnih rezervi nakon napada na saudijsko naftno postrojenje koje je prepolovilo proizvodnju nafte u toj zemlji te je poručio da je SAD spreman za odgovor na taj napad.

"S obzirom na to da bi napad u Saudijskoj Arabiji mogao imati utjecaj na cijene nafte, odobrio sam korištenje nafte iz strateških naftnih rezervi, ako bude potrebno, u količini koja će je odrediti i koja je dovoljna da osigura dobru opskrbu tržišta", napisao je Trump na Twitteru.

"Poručio sam i svim nadležnim agencijama da ubrzaju davanje dozvola svim naftovodima koji ih trenutačno traže na području Teksasa i drugih američkih saveznih država".

Cijene nafte na svjetskim tržištima skočile su u ponedjeljak više od 10 posto, na najviše razine u četiri mjeseca, jer je napad dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji srezao proizvodnju za, procjenjuje se, više od pet milijuna barela dnevno ili pet posto ukupne proizvodnje u svijetu.

Satelitska snimka nakon napada dronovima na naftno postrojenje Aramco tvrtke
1/6

 

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale nakon slabih gospodarskih pokazatelja iz Kine, dok su cijene nafte dosegnule najviše razine u četiri mjeseca jer je nakon napada na saudijska naftna postrojenja prepolovljena proizvodnja 'crnog zlata' u toj zemlji.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6.30 sati u minusu 0,4 posto, skliznuvši s najviših razina u šest tjedana. Pritom su cijene dionica u Australiji, Singapuru i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,5 posto, dok su u Šangaju i Hong Kongu skliznule između 0,1 i 1 posto. U Japanu se zbog praznika ne radi.

Oprezno trgovanje posljedica je novih naznaka usporavanja kineskog gospodarstva. Jutros je, naime, objavljeno da je u kolovozu rast industrijske proizvodnje bio najsporiji u posljednjih 17 i pol godina. Uz to, kineski statistički ured upozorio je da je gospodarstvo suočeno s pojačanim negativnim pritiscima zbog nesigurnosti u svijetu.

Ulagače zabrinjava i jačanje geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku nakon napada dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji.

Snažan skok cijena nafte

Napadi dronovima na dva postrojenja naftne tvrtke Aramco u pokrajinama Abkaiku i Kuraisu u subotu izazvali su požare i smanjenje proizvodnje, a odgovornost za taj napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, koje podupire Iran. Zbog toga su porasle geopolitičke tenzije u toj naftom bogatoj regiji, a ojačala su i strahovanja od oštrog pada ponude na tržištima nafte.

The Wall Street Journal i američka mreža CNN pišu, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Saudijska Arabija smanjila proizvodnju za 5,7 milijuna barela na dan, što je gotovo polovica njezine cjelokupne proizvodnje, odnosno 5 posto ukupne svjetske proizvodnje.

Video – Napad na saudijsko postrojenje nafte

Saudijska Arabija dnevno proizvodi oko 10 milijuna barela nafte, a izvozi oko 7 milijuna barela. Zbog toga su jutros cijene nafte na svjetskim tržištima skočile više od 10 posto, na najviše razine u četiri mjeseca. Tako je na londonskom tržištu cijena barela skočila 13 posto, na 68,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 11 posto, na 61,10 dolara.

„Vijest o napadima dronovima na saudijsko naftno postrojenje odjeknut će na svjetskim tržištima ovoga tjedna”, kaže Ray Atrrill, strateg u National Australia Bank.

Dolar oslabio prema košarici valuta

A na valutnim je tržištima dolar jutros oslabio 0,2 posto u odnosu na košaricu valuta, pa je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo na 98,05 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti, koja slovi za sigurnije utočište za kapital u nesigurna vremena, skliznuo na 107,75 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 108,10 jena.

No, američka je valuta stabilna u odnosu na europsku, pa se cijena eura kreće oko 1,1075 dolara, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

Komentara 16

DO
Dotepenec
09:26 16.09.2019.

Okidač je spreman. Sad će kupiti Rusku i Iransku naftu za kikiriki i prodavati je Poljacima, Ukrajincima, nama i sličnima za masne pare.

Avatar rijetko kulturan
rijetko kulturan
10:04 16.09.2019.

Tržište nafte na mediteranu očekivano je sa zanimanjem popratilo ovu vijest te će u roku od 24h ažurno pristupiti korekciji cijena.

Avatar nekakav
nekakav
14:42 16.09.2019.

pa što su saudijci tražili, su i dobili! godinama mole za ovakav odgovor, tko god ih je udario, s pravom ih je udario. inače, ako je nekome promaklo, iranu su ameri i zapad zabranili trgovanje naftom. radi čega, zapitajte se. kome iran je prijetnja, i kakva. ako su ameri nekome prijatelji i za njega odrađuju posao, sad moraju izaći na čistinu i sebe izložiti. tko ima najveći interes ovim događajima? i zašto ovome dajete toliku pozornost, a godinama svjesno šutite o saudijskim ratnim zločinima u jemenu? vi u biti podupirete okupaciju, agresiju. vi podržavajući izrael podupirete nasilno mijenjanje granica. podupiranjem amera vi podupirete svijet bez ikakvog međunarodnog prava. jedini tko može uvesti nekome sankcije jesu ujedinjeni narodi. oni jedini imaju mandat za to. a amerikanci ga nemaju. al su uveli sankcije za 3/4 svijeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije