Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Glisirajući u blizini obale ubio ronioca bez oznake

24.05.2009.
u 12:32

ŠIBENIK - Glisiranje u blizini obale i ronjenje bez propisane oznake plutačom života su stajali ronioca S.B. (51) iz Splita. On je poginuo u subotu oko 17.45 sati kada ga je pregazio gliser ŠB 4764 kojim je brzinom od 18 čvorova između otočića Oblik i rta Oštrica u šibenskom akvatoriju upravljao Zoran Knežević (52) iz Šibenika.

Kako je izvijestila glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Marina Halužan, Knežević se, osjetivši udarac brodice u tijelo, vratio na mjesto pomorske nesreće. Vidio je krv i beživotno tijelo ronioca, te je odmah pozvao policiju.

U pomoć šokiranom voditelju brodice i stradalom roniocu odmah je došla i brodica koja se nalazila stotinjak metara dalje. Na njoj je bio muškarac koji je nesretnog ronioca i doveo na ronjenje kod otočića Oblik. Na mjesto nesreće ubrzo je stigla pomorska policija iz Šibenika s brodom 11 ŠB, posada Lučke kapetanije na brodu "Šibenik", kriminalistička policija, Državno odvjetništvo i istražni sudac.

Istraga i dalje traje. Za sada je Utvrđeno je da je stradali ronilac ronio bez propisanih oznaka, te da je bio u sportskom ribolovu ronilačkom puškom. Alkotest je pokazao da Knežević nije bio bio pijan. Međutim, gliseraša ne opravdava što je Splićanin ronio bez propisane oznake, jer je vozio 3,5 puta većom brzinom od dozvoljene, odnosno glisirao je s 18 čvorova na samo 150 metara udaljenosti od obale.

S obzirom na približavanje turističke sezone s kojom dolazi velika ferkvencija brodica i kupača, iz Ministarstva mora apeliraju na voditelje brodica da poštuju propis o ograničenju brzine unutar do 300 metara od obale na pet čvorova, a i kupače i ronioce se upozorava da se pridržavaju propisanih mjera sigurnosti. Novčane kazne, očito, do sada nisu dale rezultata.

Prošle godine je, naime, u akciji Hobotnica 2 u šibenskom akvatoriju kontrolirano 58 plovila, 44 voditelja brodice su kažnjena zbog prebre vožnje s ukupno 42.000 kuna, a 14 ih je dobilo opomene.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije