Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrija Mikulić

Glavni državni inspektor: Trgovci i ugostitelji moraju preuzeti dio tereta, a ne da sve svale na kičmu potrošača

Andrija Mikulić
Foto: Ilustracija/Marin Tironi/PIXSELL
1/2
02.01.2023.
u 22:52

Mi se bavimo nadzorom provedbe propisa i obavljanja poslova. Svi koji posluju u RH moraju se pridržavati legislative ili snositi sankcije, kaže Mikulić

Čelnik Državnog inspektorata Andrija Mikulić otkrio je detalje današnjeg sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem. 

- Danas je drugi dan otkako smo u eurozoni. Razgovarali smo o primjeni eura kao sredstva plaćanja. Razgovarali smo o daljnjim aktivnostima kako bi potrošače zaštitili od neopravdanog povećanja cijena - kazao je u RTL-u Danas Mikulić. 

Na pitanje je li to napad na one koji podižu cijene, odgovara: 

- Nije to napad. Mi se bavimo nadzorom provedbe propisa i obavljanja poslova. Svi koji posluju u RH moraju se pridržavati legislative ili snositi sankcije.

Upitan je i tko je trebao kontrolirati da ne dođe do poskupljenja. 

- U Hrvatskoj postoji 12 institucija koje po ovlastima to kontroliraju. HANFA-a kontrolira financije, HNB banke, Državni inspektora svoj dio u području zaštite potrošača obavlja kontrole i kontrole radnog odnosa. Tu su druge institucije koje kontroliraju lijekove. Svako radi u svom djelokrugu i to su vrlo kompleksni procesi koji svakodnevno kontinuirano promptno pratimo - rekao je. 

- Što se tiče zaokruživanja, kontrolna tijela države vidjet će je li nešto u skladu s propisom. Vlada s paketom svih mjera koje je donosila, a podsjetit ću da je u doba COVID-a uvela potpore, sad paket mjera koji je išao za ograničavanja cijena skupine od devet prehrambenih proizvoda, kao i mjere koje se odnose na cijenu energenata. Vlada se cijela dala u zaštitu potrošača i građana, a kako bi gospodarstvu, trgovcima i ugostiteljima, omogućila lakši rad. Sad je došlo vrijeme, i nadam se da će to naši trgovci, ugostitelji, gospodarstvenici prepoznati, da oni također preuzmu dio tereta koji je nastao, a ne da sve svale na kičmu potrošača - dodao je Mikulić. 

Otkrio je i kako je bilo više od 50 dojava građana vezanih uz konverziju eura, odnosno pretvaranja kuna u eure te da su od 5. rujna otkad su iograničene cije epojedinih artikala imali oko 9000 nadzora i u 2000 nadzora ustanovili su prekršaje.

- Što se tiče ograničene cijene devet proizvoda u 36 slučajeva došlo je do ne nepridržavanja, van ove odluke u tri slučaja je došlo i u dva slučaja vezano za naftne derivate. Sve mjere koje smo imali na raspolaganju smo primijenili i moram reći da je uz upravne bilo i prekršajnih i kaznenih mjera. Išlo se novčanim kaznama od 26.540 do 200.000 kuna za pravne osobe - kaže Mikulić. 

VIDEO Problemi s prvim danima eura? 'Meni su jučer u tri navrata vratili kune za kusur'

Komentara 8

Avatar SileZla
SileZla
23:29 02.01.2023.

Ne moraju oni ništa. Cijene se slobodno formiraju. Bit će stečajeva i siromaštva, ali nigdar ni bilo da ni nekak bilo.

PR
Propitivač
01:30 03.01.2023.

Moraš ovo moraš ono. Kao da smo mi morali u eurozonu? Jesmo, kad nas vode ulizice.

DU
Deleted user
09:42 03.01.2023.

Moj Mikuliću to je samo vau vau i za ostalo te nije briga. Neka radi što tko hoće dok narod plaća ne ti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije