Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korjenite promjene

Glavaš uvodi promjene u HDSSB-u: Takvo nešto nikada nije viđeno u Hrvatskoj

Branimir Glavaš
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
03.10.2017.
u 12:58

Stranka će djelovati putem povjerenika. Nećemo imati županijske, gradske ni općinske odbore, nego povjerenike od najnižih razina, mjesnih odbora i gradskih četvrti, pa do županija. Novina je da predsjednik stranke imenuje i razrješava povjerenike, a naročito je bitno da su oni potpuno samostalni u političkom radu, uz obvezu poštivanja programa stranke i statuta. Oni sastavljaju liste, u što se predsjednik neće miješati. Takvu slobodu nema niti jedna hrvatska politička stranka - pojasnio je on.

 - HDSSB će ubuduće djelovati kao političko-poslovna kompanija i po modelu franšize, preneseno na ekonomski rječnik, a takvo nešto nikada nije viđeno u Hrvatskoj – poručio je Branimir Glavaš, v.d. predsjednika HDSSB-a, i tako predstavio statutarne izmjene te najavio izborni sabor stranke za iduću nedjelju.

Glavaš će, ujedno, biti jedini kandidat za čelnika stranke, i to prvi put otkako ona postoji.

Ostaju i dalje, nastavio je, domoljubna i europski orjentirana stranka, no korekcije će, uvjeren je, "poboljšati efikasnost i djelovanje HDSSB-a te omogućiti ne samo ostanak na političkoj sceni, nego i da ponovno postane respektabilna politička snaga".

- Stranka će djelovati putem povjerenika. Nećemo imati županijske, gradske ni općinske odbore, nego povjerenike od najnižih razina, mjesnih odbora i gradskih četvrti, pa do županija. Novina je da predsjednik stranke imenuje i razrješava povjerenike, a naročito je bitno da su oni potpuno samostalni u političkom radu, uz obvezu poštivanja programa stranke i statuta. Oni sastavljaju liste, u što se predsjednik neće miješati. Ekonomskim rječnikom, daje se sloboda primateljima franšize, da djeluju kako smatraju najbolje. Ne odgovajau nikome, nemaju šefova, u smislu da je općinski povjerenik odgovoran županijskome. Odgovorni su sebi i predsjedniku stranke. Takvu slobodu nema niti jedna hrvatska politička stranka - pojasnio je on. Istaknuo je i kako ne želi da se shvati da je "HDSSB postao trgovačko društvo".

HDSSB je, rezimirao je, "političko poslovna kompanija koja djeluje od Iloka do Ilove".

- Mene apsolutno ne zanima da li će određena organizacija koju vodi povjerenik djelovati centristički, lijevo ili desno od centra, to je njegova sloboda odlučivanja, kakvu nisu dobili, niti će dobiti u bilo kojoj političkoj opciji – istaknuo je.

Po novom Statutu, članom HDSSB-a može postati samo onaj koji pokaže pismenu preporuku najmanje dva člana. Na terenu, dakle, mora skupiti dva supotpisa, jednog predstavnika stranke iz te jedinice lokalne samouprave i još jednog člana gdje taj kandidat živi.

- Prošla su vremena da u stranku može ući svatko s ulice i da vodstvo ne zna koga je primilo. Drugi filter bit će Izvršni odbor, jer više nemamo Predsjedništvo, i on će se očitovati o svakom potencijalno novom članu – dodao je.

No, mijenja se i odredba po kojoj jednom izbačeni član nikada se više ne može vratiti u stranku. Po novome, zahtjev za ponovno uključivanje može predati godinu dana nakon izbacivanja. Novog predsjednika birat će u nedjelju, nadalje, svi članovi koji su revidirali članstvo do 30. rujna. Glavaš ih u dvorani mjesnog odbora očekuje 200-injak. Koliko ukupno članova broji HDSSB, nije mogao precizirati. Odgovorio je, pak, kako je "članstva više nego što ga ima nova stranka Vesne Pusić, ili HNS, ili HSLS".

- Članstvo nije realan pokazatelj. Dosad se baratalo brojkama i do 35.000, slalo se pred izbore toliko pisama, a više od 40 posto ih se vraćalo jer takve osobe ne žive ili nisu nikada živjele tamo. Na stotine su i umrle. Članstvo je neuredno vođeno. Ne znam točan broj, očekujem ih barem 200 – rekao je.

Nema više ni Suda časti, ustrojava se prvostupanjski Časni sud, a drugi je stupanj Izvršni odbor stranke. Dakle, tijela stranke su sabor, predsjednik, izvršni odbor, nadzorni odbor i sud časti. Nadzorni će odbor brojati od 31 do 49 članova, ranije ih je, usporedbe radi, bilo 200 do 330. 

Branimir Glavaš odaslao je u utorak svojevrsnu poruku premijeru Andreju Plenkoviću i HDZ-u.

- Dio smo vladajuće većine koju u Saboru predvodi HDZ, to ćemo biti i u srijedu, kada se biraju ustavni suci i povjerenstvo za Agrokor, ali narednih će dana HDSSB zauzeti čvrst stav. Ne želimo biti ničiji politički privjesak, niti u Osječko-baranjskoj županiji, niti u Saboru, bez obzira na broj vijećnika. Jesmo li koalicijski partneri ili nismo, vidjet ćemo nakon izbornog sabora 8. listopada – poručio je Branimir Glavaš.

Komentara 9

DU
Deleted user
13:52 03.10.2017.

Ova slika plaši

Avatar mama mia
mama mia
14:31 03.10.2017.

Glavaš ima zasobom već mnogo toga što svijet nije čuo ni vidio sramote da se cijela Hrvatska javnost mora sramiti a onda prešo u obične cirkusante i još mu nije dosta izljubio se sa prijateljem Šeksom i misli da je sad sve zaboravljeno Slavonijo inati se bio je slogan vidimo kud nas inat doveo obično kljuse

SX
sudbina x
15:30 03.10.2017.

Tako će Glavaš biti jedini koji će birati povjerenike i jedini će ih otpuštati i jedini kome će ti povjerenici odgovarati...E jebem te demokracijo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije