Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obilježavanje u Podrutama

Glavak: Hrvatska je postigla sve što je u svom programu zapisao dr. Tuđman

Podrute
Foto: Ivica Beti
1/3
15.01.2022.
u 15:37

Promatrači Europske zajednice poginuli su u raketnom napadu jugoslavenskog borbenog zrakoplova MIG-21 na nenaoružane helikoptere kojima su se članovi mirovne misije vraćali iz Mađarske u Hrvatsku 7. siječnja 1992. godine

Ovdje smo u Podrutama kako bismo se prisjetili gnjusnog, barbarskog čina kada je jugoslavenski MIG-21 srušio helikopter promatračke misije Europske zajednice u pokušaju da i na taj način zaustavi međunarodno priznanje Hrvatske. Odajemo poštovanje ljudima koji su kročili stazama mira, kao i svim našim braniteljima koji su izborili slobodnu, neovisnu i demokratsku Hrvatsku. Danas, kada na te događaje gledamo s odmakom od 30 godina, Hrvatska je postigla sve što je u svom programu zapisao i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman - Hrvatska je punopravna članica EU-a i NATO-a, a uskoro ćemo ući u europodručje i Schengen. Zacrtano će biti ostvareno pod vodstvom predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Kao zastupnica u Europskom parlamentu dijelim sreću sa svima onima koji su imali privilegiju i ranije biti članovi Unije, a vjerujem da naši građani razumiju što je prije 30 godina značila velika vizija koju svi mi danas, nasreću, možemo uživati – rekla je zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, koja je u povodu obilježavanja 30. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske u Podrutama odala počast poginulim pripadnicima promatračke misije Europske zajednice.

Isto su učinili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

- U to vrijeme trećina Domovine bila je razorena, tisuće ljudi je ubijeno i stradalo. Čin priznanja dao nam je optimizam da ćemo se, uz pomoć naših branitelja, uspjeti obraniti, osloboditi se i stvoriti samostalnu, suverenu i neovisnu Republiku Hrvatsku. Danas je naša Domovina članica najprestižnijih organizacija na svijetu, EU-a i NATO-a. Upravo zbog te žrtve mi smo kao država daleko otporniji na sve izazove – rekao je Stričak.

Promatrači Europske zajednice poginuli su u raketnom napadu jugoslavenskog borbenog zrakoplova MIG-21 na nenaoružane helikoptere kojima su se članovi mirovne misije vraćali iz Mađarske u Hrvatsku 7. siječnja 1992. godine. Zadaća promatračkih misija bila je nadgledati prekid vatre i pratiti poštivanje netom sklopljenog Sarajevskog primirja.

VIDEO Katarina i Josip Šeget s unucima su 15.1.1992. bili na naslovnici Večernjeg lista povodom Dana međunarodnog priznanja Hrvatske: "Nakon 30 godina nadamo se i trudimo da će nam svima tu biti bolje!"

Komentara 2

VI
vidum
08:53 17.01.2022.

I dvostruko više. Imamo 400 bogatih obitelji.

M3
Miške 3
04:29 17.01.2022.

Užasna osoba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije