Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAST CIJENA STRUJE I PLINA

Glasovac: Treba definirati energetsko siromaštvo i povećati vaučere; Milatić: Sve će biti na vrijeme

Otvoreno
Foto: HRT/Otvoreno
1/3
26.01.2022.
u 23:09

- Kriza je nastupila i građani osjećaju njezine posljedice, Europska komisija dala je mjere već u rujnu, i nema se tu više što puno razmišljati - ističe Kekin

Zbog poskupljenja struje i plina te posrednog rasta cijena hrane, otvaraju se pitanja zaštite najsiromašnijih građana. O tome mogu li vaučeri za energente spasiti najugroženije raspravljalo se u emisiji "Otvoreno" HRT-a

- Hrvatska je u svojim zakonima uvela tržišnu ekonomiju u taj dio energetike, ali je uvedeno jednogodišnje regulacijsko razdoblje i to je 1. travanj. Jasno je da mi mjesecima analiziramo situaciju i idemo u smjeru da će se o obzirom na naše obveze ići prema najsiromašnijim građanima da HEP iz svog potencijala amortizira određeni dio udara - rekao je Ivo Milatić, državni tajnik za energetiku.

- Gradska plinara Zagreb za vrijeme bivše uprave Holdinga nije na vrijeme ugovorila količine koje su se obvezali isporučiti. I to je dijelom udar kojeg poduzetnici u Zagrebu sada i osjete i točno je da to nije problem samo u Zagrebu, nego i u drugim jedinicama lokalne samouprave - rekla je Ivana Kekin (Možemo!) te dodala kako se razgovara s ministarstvom te se očekuje da će se naći rješenje na obostranu korist.

- Situacija u kojoj smo se našli nije odgovornost ove uprave Holdinga - ističe.

- Svaki čovjek koji je u mogućnosti izgraditi solarnu elektranu na svojoj kući, to bi i trebao učiniti - rekao je Zoran Miliša, energetski stručnjak. 

Državnom tajniku za energetiku Sabina Glasovac uzvratila je da ne može optuživati samo novu gradsku vlast, a odgovornost države ne vidi i nije točno kaže da je plin poskupio samo za gospodarstvo. 

HEP, ističe, ne investira i ne osjeti potrebu ulagati ni u tranzicijske ni obnovljive izvore energije i ništa ne radi na tome da bi radio na hrvatskoj opstojnosti. 

- Mislim da trebamo smanjiti PDV na 5% na povrće i ulja koja su iznimno zastupljeni u potrošačkoj košarici i najviše je poskupilo. Drugo što smatramo da treba napraviti je definirati što je to energetsko siromaštvo i povećati vaučere s 200 na 300 kuna. I detektirati energetski ugrožene građane - dodala je.

- Jasno je rečeno da će se podignuti ti iznosi - odgovorio je Milatić te dodao da će sve biti na vrijeme. - HEP radi sve suprotno od onoga što ste vi sad izgovorili - naveo je.

- Ljudi koji su energetski siromašni i do sada su dobivali vaučere, međutim sada je jasno da s ovom najavom poskupljenja da treba proširiti i sam obuhvat i treba dignuti i iznose, treba vidjeti je li to 300, 350 ili 400 - rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

- Mi često govorimo o prosječnoj plaći, međutim medijalna plaća je 6149 kuna i ono što se zapravo događa je da će ovaj udar biti ne samo energetski, nego i hrane - dodao je.

- Slažem se s time da danas nije rečeno dovoljno jasno kako će izgledati mjere. Treba onemogućiti obustavu struje i plina. Ono što je ovdje bitno je koliko Hrvatska ulaže u obnovljive izvore energije - istaknula je Kekin. 

Na pitanje hoće li biti niži PDV na plin, Milatić kaže da je najavljeno da će se o tome razgovarati. Istaknuo je da poduzetnik mora razmišljati o tome da s budućim proizvođačem jeftine energije stvara ugovor. Glasovac mu je uzvratila kako su to priče na za malu djecu i ponovila kako treba razmisliti o novoj indeksaciji mirovina

- Kriza je nastupila i građani osjećaju njezine posljedice, Europska komisija dala je mjere već u rujnu, i nema se tu više što puno razmišljati - ističe Kekin.

Komentara 3

PA
pavlov
13:38 27.01.2022.

Tko i čija je firma generalni uvoznik Ruskog plina za Republiku Hrvatsku, i tko i čija Vlada je tome ukazom taj dobar poslić dodijelila?????

PV
prcko.vitamincic
16:25 27.01.2022.

Bez uzbuđenja, sve će biti na vrijeme. Vidite kako su na vrijeme zaustavili cijenu benzina, vidite kako su na vrijeme obnovili Banovinu, vidite kako su na vrijeme unaprijedili zdravstvo...itd...

BS
Blue_shirt
23:50 26.01.2022.

Ivana kaze: "Situacija u kojoj smo se našli nije odgovornost ove uprave Holdinga..." A kad ti gradskoj plinari firma koja je imala ugovorenu cijen 0,56 do 30.06. a ti joj posaljes da je od 01.01. cijena 1.20... posalje tuzbu, kaj mislis kak bu zavrsila ta tuzba??? Kao i svaka druga na trgovackom sudu za nepostivanje ugovora u korist tuzitelja... E sad dragi gradjani pomnozite broj poduzeca , obrtniks... (pravnih subjekata) , pa sudski troskovi, pa tuzba za izgubljenu dobit... onak u grubo cca 1,5mlrd kn... nasih novceka... Kaj bute vi na sudu rekli da je to kriv bivsi gradonacelnik kaj je vmrl jos u proslogodisnjoj sezoni grijanja? Sud kaze... imate ugovornu obavezu i tocka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije