Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSTREMNA DESNICA

Glasnović na kongresu NPD-a

Glasnović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
17.11.2018.
u 20:17

Kongres je posvećen izborima za Europski parlament 2019

Ekstremno desna Nacionaldemokratska stranka Njemačke (NPD) održava u subotu u Buedingenu u saveznoj pokrajini Hessen stranački kongres posvećen izborima za Europski parlament 2019., a među brojnim europskim političarima s desnog spektra gost je i zastupnik Hrvatskog sabora Željko Glasnović.

Kongres je popraćen prosvjedima protiv ekstremne desnice u kojima je sudjelovalo preko 300 osoba.

„Ja sam prije svega vojnik i u brigadi koju sam vodio su bili i ljudi iz NPD-a koji su se borili protiv sadašnjeg ISIL-a i velikosrpskog imperijalizma. Neki su poginuli, a neki su ranjeni. Moja je moralna obaveza da budem ovdje“, rekao je Glasnović za Deutsche Welle objašnjavajući svoju nazočnost na kongresu NPD-a.  

Ispred dvorane u kojoj se održavao kongres oko 300 građana prosvjedovalo je protiv NPD-a i ekstremne desnice.

„Mi ne smijemo politički prostor prepustiti krajnjoj desnici“, rekla je s obraćajući se sudionicima prosvjeda pod sloganom „Buedingen nije mjesto za NPD“ Janine Wissler, predsjednica zastupničkog kluba stranke Ljevica u parlamentu savezne pokrajine Hessen.

Njemački ustavni sud odbacio je prošle godine zahtjev savezne vlade za zabranom NPD-a zbog opasnosti po demokraciju uz obrazloženje da ta stranka ima zanemariv utjecaj na saveznoj razini i zato nije stvarna opasno po demokraciju. Na posljednjim saveznim izborima NPD je biralo 0,4 posto glasača.

Na današnjem kongresu kao gost je bio najavljen i utemeljitelj francuske stranke krajnje desnice koja se zvala Nacionalna fronta (FN) Jean Marie Le Pen, ali je njegov dolazak, kako prenosi javni servis HR, otkazan iz zdravstvenih razloga. 

Ključne riječi

Komentara 21

BO
boris
21:04 17.11.2018.

Nije zabranjeno, onda je moguće

WH
whitesox69
21:04 17.11.2018.

Nije dvoličan i nije za prodaju! Takvi bi trebali biti političari!

RM
ruzica_mario
21:04 17.11.2018.

program Janine Wissler se svodi na recenicu "Laut gegen rechts"-glasno protiv desnih...pametnom dosta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije