Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOSAD PREFERIRALI CDU/CSU

Glasati bi na izborima u Njemačkoj moglo 20.000 Hrvata

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
1/3
24.09.2021.
u 06:28

U Njemačkoj živi više od 400 tisuća Hrvata, a procjenjuje se da otprilike svaki deseti ima tamošnje državljanstvo

Na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Njemačkoj pravo glasa ima i oko 7,4 milijuna glasača migrantskog podrijetla s njemačkim državljanstvom, što je oko 12% birača s pravom glasa.

Koliko je od toga Hrvata, nitko sa sigurnošću ne zna jer taj podatak nemaju ni hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva u Njemačkoj, niti se može naći na stranicama njemačkih institucija. Službeni njemački podaci s početka 2020. godine (Bundeszentrale für politische Bildung) kazuju kako u Njemačkoj živi oko 420 tisuća Hrvata. U stvarnosti ta brojka je vjerojatno i veća jer je prošlu i ovu godinu Njemačku zapljusnuo novi val doseljavanja Hrvata u Njemačku.

Koliko Hrvata ima njemačko državljanstvo također se ne zna. Procjenjuje se kako je od ulaska Hrvatske u EU poveći broj, uglavnom mlađih Hrvata druge i treće generacije, iskoristio mogućnost da uz hrvatsko imaju i njemačko državljanstvo te tako steknu pravo glasa u zemlji u kojoj su rođeni i u kojoj žive i rade.

S obzirom na to da neki hrvatski politički analitičari smatraju kako većina mladih Hrvata iz Njemačke, koji imaju hrvatsko i njemačko državljanstvo, ne izlaze na hrvatske već samo na njemačke izbore te da „sveukupno znatno više hrvatskih birača glasa na njemačkim nego na hrvatskim izborima u Njemačkoj“, onda bi po toj procjeni na nedjeljne parlamentarne izbore u Njemačkoj moglo izići više od 20 tisuća Hrvata s njemačkim državljanstvom.

Ta procjena temelji se na podatku kako je najviše hrvatskih birača iz Njemačke, njih oko 17 tisuća, bilo prijavljeno za hrvatske parlamentarne izbore 2015. godine.

Uz to, smatra se kako najmanje svaki deseti Hrvat u Njemačkoj uz hrvatsko ima i njemačko državljanstvo. Ako su te procjene i približno točne, onda se uz odaziv od 50 posto dolazi do otprilike iste brojke od više od 20 tisuća Hrvata koji bi u nedjelju mogli glasati na njemačkim izborima.

Kao i kod ostalih migrantskih skupina, ne zna se za koga bi Hrvati mogli glasati. Prema prijašnjim njemačkim izbornim analizama te podacima koordinacija HDZ-a iz Njemačke, Hrvati su dosad uglavnom glasali za CDU/CSU. No, i to se posljednjih godina mijenja jer mladi Hrvati s njemačkim državljanstvom, sudeći barem po istupima u medijima, aktivni su i u SPD-u, FDP-u, AfD-u, ali i  u Zelenima.

>> VIDEO Stižu nova pravila za referendum: Procedura je olakšana, donosimo detalje

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar southman
southman
07:14 24.09.2021.

Tko je njihov predsjednik ??

Avatar TvojUjko
TvojUjko
07:41 24.09.2021.

Jos malo ce biti vise Hrvata u Njemackoj nego u Hrvatskoj

DU
Deleted user
08:48 24.09.2021.

Ako zelite dobro Njemackoj - samo AFD!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije